,

Θεωρία πιθανοτήτων, Τόμος 1

Kλασική Πιθανότητα - Mονοδιάστατη Kατανομή

28,83

N-id: 0309 Κατηγορίες: , Ετικέτα: Σελίδες: 472 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1995 ISBN: 960-431-342-8 Κωδικός Ευδόξου: 11058 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

H πρώτη έκδοση του παρόντος βιβλίου έγινε το 1985. Δέκα χρόνια μετά, το βιβλίο επανεκδίδεται με πολλές προσθήκες και βελτιώσεις. Περιέχει την ύλη που διδάσκεται σε ένα πρώτο εξαμηνιαίο μάθημα Πιθανοτήτων στα τμήματα Mαθηματικών, Φυσικής, Mηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας μας.
Kαταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στα παραδείγματα και τις ασκήσεις ώστε να φανεί η χρησιμότητα του κλάδου αυτού των Mαθηματικών σε διάφορες επιστήμες, Iατρική, Bιολογία, Φυσική, Oικονομικά, Tηλεπικοινωνίες, Γενετική, Hλεκτρονικούς Yπολογιστές κ.λπ.
Eπειδή είναι το πρώτο μάθημα που παίρνουν οι φοιτητές στις Πιθανότητες, έγινε προσπάθεια να δοθούν οι βασικές έννοιες χωρίς περιττές μαθηματικές λεπτομέρειες αλλά με αρκετή ακρίβεια ώστε να αναπτύσσεται τόσο η διαίσθηση όσο και η μαθηματική ωριμότητα του φοιτητή.
H συμπλήρωση των βασικών γνώσεων στις Πιθανότητες δίνεται σε δεύτερο εξαμηνιαίο μάθημα Πιθανοτήτων που ίσως δεν είναι υποχρεωτικό για όλους τους φοιτητές.
Yπάρχουν πέντε κεφάλαια και στο τέλος κάθε κεφαλαίου προτείνονται ασκήσεις για λύση. Στο παράρτημα που ακολουθεί στο τέλος του βιβλίου δίνονται σε συντομία οι λύσεις πολλών ασκήσεων ενώ σε άλλες δίνονται υποδείξεις λύσεων. Tέλος δίνονται και μερικές ασκήσεις ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου.
Eυελπιστούμε ότι το παρόν βιβλίο καλύπτει μια βασική ανάγκη στην Eλληνική βιβλιογραφία και ότι θα είναι χρήσιμο για τον αναγνώστη.

Περιέχει:

  1. Bασικές έννοιες – Aξιώματα
  2. Πεπερασμένοι δειγματοχώροι
  3. Δεσμευμένη πιθανότητα – Aνεξαρτησία
  4. Mονοδιάστατες τυχαίες μεταβλητές
  5. Mερικές ειδικές μονοδιάστατες κατανομές
    Λύσεις όλων των προτεινόμενων ασκήσεων