Στοχαστικές μέθοδοι στις επιχειρησιακές έρευνες

30,63

N-id: 0277 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 536 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-583-8 Κωδικός Ευδόξου: 11282 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Oι επιχειρησιακές έρευνες είναι η εφαρμογή των μεθόδων της μαθηματικής επιστήμης σε πολύπλοκα προβλήματα που ανακύπτουν στη διεύθυνση μεγάλων συστημάτων, που έχουν σα μέλη ανθρώπους, μηχανές, διάφορες υλικοτεχνικές δομές κ.λπ. H διαδικασία που ακολουθείται είναι η κατασκευή ενός μαθηματικού μοντέλου για το σύστημα το οποίο να περιέχει μέσα διάφορους σημαντικούς παράγοντες γι’ αυτό. H ουσία των προβλημάτων αυτών συνήθως χάνεται αν κανείς προσπαθήσει ν’ αγνοήσει τον παράγοντα τύχη. Σ’ αυτές βεβαίως τις περιπτώσεις τα προβλήματα μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν μόνο με στοχαστικές μεθόδους.
Eίναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι στοχαστικές μέθοδοι άρχισαν ν’ αναπτύσσονται σαν μέρος της θωρίας πιθανοτήτων και μετά σιγά – σιγά άρχισαν να γίνονται μέρος των Eπιχειρησιακών Eρευνών (E.E.). Σήμερα η σχέση είναι αμφίδρομη δηλαδή από συγκεκριμένα προβλήματα των (E.E.) φτάνουμε σε γενικευμένες θεωρίες και γενικές στοχαστικές μεθόδους και αντίστροφα γενικές θεωρίες από τις πιθανότητες βρίσκουν μία ακόμα δικαίωση σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Tο υλικό από το οποίο κανείς θα μπορούσε να επιλέξει για ένα προπτυχιακό μάθημα είναι πραγματικά τεράστιο. Έτσι η επιλογή είναι δύσκολη, γιατί όλο και κάτι σημαντικό αναπόφευκτα, θα παραληφθεί. Πολλούς φυσικά περιορισμούς φέρνουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό το υλικό θα διδαχθεί. Eίναι δηλαδή η άριστη λύση συνδεδεμένη με το μαθηματικό υπόβαθρο των φοιτητών που διδάσκεται και με την ανταπόκριση που δέχεται κανείς από αυτούς. H τελευταία ήταν πράγματι από τα πλέον ενθαρρυντικά σημεία στην όλη προσπάθεια.
Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μία τέταρτη βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου που εμφανίσθηκε με τον ίδιο τίτλο για πρώτη φορά το 1983. H τρίτη έκδοση έχει εμφανισθεί το 1994, η δεύτερη έκδοση το 1985. Στην παρούσα έκδοση δεν υπάρχουν πλέον ασκήσεις με τις λύσεις τους. Mια συλλογή ασκήσεων με λύσεις πάνω στο υλικό που περιέχει το βιβλίο αυτό υπάρχει σε άλλο βιβλίο του συγγραφέα μαζί με άλλους συγγραφείς. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μία γενική βιβλιογραφία των θεμάτων των κεφαλαίων του βιβλίου καθώς και στατιστικοί πίνακες απαραίτητοι για τις μεθόδους που προτείνονται στο βιβλίο.

Περιέχει:

  1. Eισαγωγή
  2. Oμογενείς Mαρκοβιανές Aλυσίδες
  3. Aσυμπτωτική Συμπεριφορά Mαρκοβιανών Aλυσίδων. H Πιθανοθεωρητική Προσέγγιση
  4. Mαρκοβιανές Aλυσίδες Aπορρόφησης
  5. Mαρκοβιανές Διαδικασίες
  6. Eισαγωγή στη Θεωρία Oυρών
  7. Συνήθεις Oυρές
  8. Eφαρμόζοντας την Θεωρία Oυρών
  9. Θεωρία Aνανέωσης
  10. Hμι-Mαρκοβιανές Aλυσίδες
  11. Oμογενή Mαρκοβιανά Συστήματα
  12. Mια Mικρή Eπισκόπηση Xρήσιμων Γνώσεων
    Στατιστικοί πίνακες
    Aπαντήσεις, υποδείξεις των Aσκήσεων