Τυπογραφικές εργασίες

Ο εκδοτικός μας οίκος, με παράδοση από το 1959 στο ποιοτικό και καλαίσθητο βιβλίο, αναλαμβάνει την επιμέλεια και έκδοση συγγραμμάτων, λευκωμάτων, πρακτικών συνεδρίων, οδηγών σπουδών, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων.

Ξεκινώντας από χειρόγραφο ή ψηφιακό πρωτότυπο, μπορούμε να αναλάβουμε επεξεργασία κειμένου, σχημάτων και φωτογραφιών, σελιδοποίηση, επιμέλεια εξωφύλλου, εκτύπωση και βιβλιοδεσία.

Ενδεικτικές συνεργασίες

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικά ιδρύματα
 • Εθνική Χαρτοθήκη – ΕΚΕΧΧΑΚ
 • Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
 • Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ)
 • Διάφορα ιδρύματα και οργανισμοί
 • Λαογραφικά
 • Λευκώματα
 • Μελέτες – Λογοτεχνία – Διάφορα
 • Περιοδικά – Έντυπα
 • Ποιήματα
 • Πρακτικά Συνεδρίων, Τιμητικοί τόμοι

Δείγματα εργασιών


Από την ιδέα στην εκτύπωση

Δημιουργικό (ατελιέ) - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη

Δημιουργικό (ατελιέ)

O συγγραφέας παραδίδει το κείμενο ως χειρόγραφο (για δακτυλογράφηση) ή ως ψηφιακό αρχείο. Παραδίδεται επίσης το συνοδευτικό υλικό (φωτογραφίες, σχήματα, διαγράμματα).

Οι σελιδοποιοί μας, προτείνουν ιδέες για τον σχεδιασμό του εντύπου και οι γραφίστες μας ιδέες για το εξώφυλλο. Οι γραφίστες μας σχεδιάζουν επίσης τα σχήματα σε ειδικά λογισμικά και γίνεται επεξεργασία (π.χ. χρωματική διόρθωση) των φωτογραφιών.

Το σελιδοποιημένο έντυπο εκτυπώνεται ως ψηφιακό δοκίμιο για έλεγχο από τον συγγραφέα.

Προετοιμασία για την εκτύπωση (prepress)

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο ατελιέ, ακολουθεί το ηλεκτρονικό μοντάζ.

Tυπογραφικά φύλλα

Τυπογραφικό χαρτί κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο βασικές οικογένειες μεγεθών: τη σειρά Α (Α1 = 61×86 cm) και Β (Β1 = 70×100 cm). Διαιρώντας τα μεγέθη αυτά προκύπτουν τα διάφορα σχήματα εντύπων, π.χ. 17×24 cm από τη σειρά Β, 14,5×21 cm και 21×29 cm από τη σειρά Α κ.ο.κ.

Οι μηχανές offset (πιεστήρια) τυπώνουν σε μεγάλα μεγέθη χαρτιού (Α1 και Β1).

Tυπογραφικά φύλλα - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη

Χρωματικοί διαχωρισμοί - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη

Χρωματικοί διαχωρισμοί

Αν το έντυπο είναι έγχρωμο, το ψηφιακό αρχείο διαχωρίζεται στα τέσσερα χρώματα της τετραχρωμίας CMYK: κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο. Όλες οι αποχρώσεις παράγονται από αυτά τα τέσσερα χρώματα.


Από την εκτύπωση στο βιβλιοπωλείο

Εκτύπωση offset

Η εκτύπωση offset είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτύπωσης, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει: υψηλή ποιότητα της εκτυπωμένης εικόνας, μεγάλη ταχύτητα εκτύπωσης, αντοχή των εκτυπώσεων στον χρόνο.

Η εκτύπωση offset βασίζεται στην αρχή της λιθογραφίας, δηλαδή την ιδιότητα των λιπαρών ουσιών να απωθούν το νερό.

Η εκτύπωση είναι σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: την υγρασία του χαρτιού, την ταχύτητα του περάσματος, την πυκνότητα και το σωστό άπλωμα των μελανιών, το σύστημα ύγρανσης του πιεστηρίου, το pH κτλ. Μόλις γίνουν οι τελικές ρυθμίσεις, ξεκινά η εκτύπωση κάτω από συνεχή έλεγχο και δειγματοληψία. Κάθε τυπογραφικό τυπώνεται διαδοχικά, ένα χρώμα τη φορά, μέχρι να ολοκληρωθεί.

Εκτύπωση offset - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη
Βιβλιοδεσία - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη

Βιβλιοδεσία

Το έντυπο ολοκληρώνεται με τη διαδικασία της βιβλιοδεσίας.

Προώθηση και διανομή

Το βιβλίο πλέον είναι έτοιμο για διάθεση από τα βιβλιοπωλεία μας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, το πανελλαδικό δίκτυο των συνεργαζόμενων βιβλιοπωλείων και το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Η προβολή και η προώθηση των τίτλων μας γίνεται με βιβλιοπαρουσιάσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και δειγματισμό στο ενδιαφερόμενο κοινό από ειδικούς συνεργάτες μας.

Προώθηση και διανομή - Τυπογραφικές εργασίες Εκδόσεων Ζήτη