Σφενδόνη - Μέντζου Δήμητρα

Η Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου είναι Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει διδάξει επίσης στο York University του Toronto και έχει δώσει διαλέξεις στο Ohio State University, στο University of Miami, στο Mount Holyoke College (Massachusetts), στο Vrije Universitat (Amsterdam), στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, στο Pomona College (California), έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στη Μόσχα, στο Dubrovnik, στο Πεκίνο, στο Sao Paulo και στη Seoul.
Διεξήγαγε έρευνα ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Το 1987 ήταν μία από τις δέκα Ελληνίδες υποψήφιες για το βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχει δημοσιεύσει έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε έγκυρα Ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους Και είναι συγγραφέας των βιβλίων, Πιθανότητα και τυχαίο στη φιλοσοφία του C. S. Peirce (διδακτορική διατριβή, ΑΠΘ, 1980), Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ζήτη, 2003), Ο Αριστοτέλης Σήμερα (Ζήτη, 2010), σε εξέλιξη είναι η συγγραφή του βιβλίου της, Αριστοτέλης και σύγχρονη Φυσική (Ζήτη, 2010).
Έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο τόμων: Aristotle and Contemporary Science, (Vol. I, Peter Lang, 2000 – Vol. II, σε συνεργασία με τους J. Hattiangadi, D. Johnson, Peter Lang, 2001) και δύο τόμων Φιλοσοφία της Επιστήμης (τ. Ι, Ζήτη, 2006, τ. ΙΙ, Α.Π.Θ., 2006).
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας για το διάστημα 2006-8.
Στη διάρκεια της προεδρίας της η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία πέτυχε να λάβει η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1900 την εντολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) για τη διοργάνωση του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αθήνα το έτος 2013.
Από το 2011 είναι πρόεδρος του "Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών" του Α.Π.Θ. (www.dikam.auth.gr)

Βιβλία του Συγγραφέα