Φαρμάκης Δημήτρης

Φαρμάκης Δημήτρης

Ο Δημήτρης Φαρμάκης γεννήθηκε στον Έβρο. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και είναι διδάκτορας τόσο της Φιλοσοφικής Σχολής όσο και της Θεολογικής του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως καθηγητής τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση και χρημάτισε για μεγάλο χρονικό διάστημα Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Σήμερα, διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα πανεπιστημιακών σχολών Αρχαία Ελληνική και Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο και αξιόλογο και αναπτύσσεται στο πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας, της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της διδακτικής μεθοδολογίας και της φιλοσοφίας της παιδείας. Περισσότερα από είκοσι πέντε επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά και είκοσι βιβλία του έχουν εκδοθεί την τελευταία εικοσαετία.

Μεταξύ των βιβλίων του Δημήτρη Φαρμάκη είναι και τα εξής: «Η επεξεργασία κειμένου και η παραγωγή λόγου στη Nεοελληνική Γλώσσα», «Η διδακτική της έκφρασης έκθεσης», «Περίληψη – Μεθοδολογία και Τεχνική», «Η τέχνη και η τεχνική της παραγραφοποίησης», «Θέματα αρχαίων ελληνικών», «Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχές φιλοσοφίας», «Φιλοσοφία και πραγματικότητα», «Ύπαρξη και απελπισία στη φιλοσοφία του Kierkegaard», «Αρχαία σοφιστική: κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία».

Ενδεικτικά, τέλος, αναφέρονται οι τίτλοι των δημοσιευμένων άρθρων του: «Η θεμελίωση της Δημοκρατίας στον Πρωταγόρα», «Θραύσματα ανθρωπολογίας στον Ηράκλειτο», «Η έννοια του κοινωνικού συμβολαίου στην πολιτική φιλοσοφία του Thomas Hobbes και του John Locke», «Το ηγετικό πρότυπο στη μακιαβελική πολιτική φιλοσοφία», «Ο ρόλος της φιλοσοφίας στην εποχή μας», «Μεθοδολογία και διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση», «Η ερμηνευτική παρέμβαση και η συμβολή του Umberto Eco στην προβληματική της μαζικής κουλτούρας», «Μαρξισμός και φιλελευθερισμός στην πολιτική φιλοσοφία του Theodor Adorno», «Πλαίσιο αρχών και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την προαγωγή της διαπολιτισμικότητας», «Το πρόβλημα της αντίθεσης “νόμος-φύσις” στη σοφιστική σκέψη», «Η σοφιστική θεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου», «Λογοτεχνία και πολιτική: Οι περιπτώσεις του Λόρκα, του Μπρεχτ και του Όργουελ», «Η ανασκευή της πρωταγόρειας γνωσιοθεωρίας στον “Θεαίτητο” του Πλάτωνα», «Εκφάνσεις του φιλοσοφικού στοχασμού στο Βυζάντιο από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα».

 

Βιβλία του Συγγραφέα