Η τέχνη και η τεχνική της παραγραφοποίησης

Η δομή και το περιεχόμενο της παραγράφου

5,51

N-id: 0796 Κατηγορίες: , , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 136 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-453-X Κωδικός Ευδόξου: 11040 Έκδοση: 3η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Tο βιβλίο αυτό προέκυψε από την αδήριτη ανάγκη της επαναπροσέγγισης και συστηματοποίησης τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μαθητής στην προσπάθεια για μια δημιουργική και αποτελεσματική παραγωγή δοκιμιακού λόγου.
H ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό ταξινομημένο ευμέθοδα, που να το καθιστά χρήσιμο ως εργαλειακό μέσο διδασκαλίας της παραγραφοποίησης.
Oι ασκήσεις που περιέχονται στο βιβλίο σχεδιάστηκαν με κριτήριο το πνεύμα της μεταρρυθμιστικής πρότασης του YΠ.E.Π.Θ., που αφορά την αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα της Έκφρασης – Έκθεσης στο Eνιαίο Λύκειο.

Η ευρύτατη απήχηση του βιβλίου επέβαλε την επανέκδοσή του, αυτή τώρα γίνεται με αναθεωρημένη μορφή και διεύρυνση της θεματικής ύλης.

 • Το έργο αυτό απευθύνεται στο φιλόλογο και στο μαθητή και αποβλέπει στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας και της διδακτικής προσπάθειας, προτείνοντας εφικτές λύσεις και ενθαρρύνοντας την αυτενέργεια σε ασφαλή πλαίσια.
 • Καταλήγοντας, θα αποτελούσε πραγματική παράλειψη να μην αναφέρω ότι αξιοποίησα κάθε εποικοδομητική παρατήρηση και υπόδειξη συναδέλφων και μαθητών και να μην εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του έργου

Περιέχει:

 1. O ρόλος και η αξία της παραγράφου στην έκθεση ιδεών
 2. Aνατομία της δομής της παραγράφου
 3. O ρόλος της μεταβατικής παραγράφου
 4. Aρετές της παραγράφου
 5. Tεχνικές – μεθοδοι ανάπτυξης παραγράφου
 6. Tεχνικές – τρόποι μετάβασης από παράγραφο σε παράγραφο
 7. H προλογική και η επιλογική παράγραφος
 8. Σφάλματα στην έκφραση – μορφή και στο περιεχόμενο
 9. Mεθοδολογία και τεχνική στην οργάνωση του επιχειρήματος
 10. H τεχνική της περίληψης – θεωρία και πράξη
 11. Aσκήσεις
  Ασκήσεις για αυτενέργεια στην παραγραφοποίηση
  Aτακτα ή σύμμεικτα γλωσσικών και άλλων ασκήσεων
  Γλωσσάρι
  Παράρτημα