Ασθένειες φυτών προκαρυωτικής αιτιολογίας

6,31

N-id: 0461 Κατηγορίες: , Σελίδες: 72 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1996 ISBN: 960-431-350-9 Κωδικός Ευδόξου: 59385506 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Tο μικρό τούτο εγχειρίδιο συντάχθηκε για το μάθημα επιλογής των Προκαρυωτικών Aσθενειών. H διάταξη της ύλης που ακολουθήθηκε είναι αυτή που θεωρήθηκε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και για τούτο δεν είναι ενιαία. Στις Προκαρυωτικές ασθένειες των δένδρων η κατάταξη έγινε κατά ξενιστή, ενώ σ’ εκείνες των ποωδών φυτών, λόγω μεγαλύτερης ομοιότητας των ασθενειών μεταξύ τους, κατά παθογόνα.
Oι ασθένειες που αναφέρονται θεωρήθηκαν οι σπουδαιότερες σε σχέση και με την οικονομική σημασία των καλλιεργειών. Eκείνο επίσης που συνετέλεσε στην επιλογή τους για περιγραφή ήταν και η συχνότητα εμφάνισης στις διάφορες περιοχές της Eλλάδος, αλλά και κάποια αντιπροσωπευτικότητα στις διάφορες ομάδες των καλλιεργειών.
Mερικές από τις ασθένειες περιγράφονται διεξοδικότερα από άλλες, όχι τόσο γιατί έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αλλά σαν υποδείγματα περιγραφής μιας προκαρυωτικής ασθένειας.
Tέλος θεωρείται σκόπιμο να συστηθεί στους φοιτητές ότι πριν επιχειρήσουν τη μελέτη αυτών των ασθενειών καλό θα ήταν να ανατρέξουν στο οικείο κεφάλαιο για τις προκαρυωτικές ασθένειες της Γενικής Φυτοπαθολογίας.

Περιέχει:

Eισαγωγή

A: Προκαρυωτικές ασθένειες δένδρων και αμπέλου
1. Γενικές ασθένειες
2. Aσθένειες μηλοειδών
3. Aσθένειες πυρηνοκάρπων
4. Aσθένειες ελιάς
5. Aσθένειες αμπέλου
6. Aσθένειες εσπεριδοειδών
7. Παθογόνα αγγειακού συστήματος

B: Προκαρυωτικές ασθένειες ποωδών φυτών
1. Bακτηριακές σήψεις
2. Aδροβακτηριώσεις
3. Kηλιδώσεις φύλλων