Κουτσός Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Β. Κουτσός γεννήθηκε το 1946 στην κοινότητα Βαπτιστής (σήμερα Δ.Δ. Κιλκίς) του Νομού Κιλκίς.
Σπούδασε με υποτροφία Γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε αργότερα Μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Γενετική Βελτίωση Φυτών και Γεωργία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), παρήγαγε με κλασσική γενετική βελτίωση (ενδοειδικές διασταυρώσεις) την ποικ. λάχανου ‘Κιλκίς’ και συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από την ΕΕ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Δίδαξε επίσης, ως επισκέπτης καθηγητής στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Τα τελευταία 6 χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του, ήταν προϊστάμενος του τμ. Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών του ΕΘΙΑΓΕ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2009, μετά από 37 χρόνια ενεργού υπηρεσίας.
Εκτός από 2 επιστημονικές μονογραφίες, δημοσίευσε περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων και σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έγραψε επίσης ένα κεφάλαιο με τίτλο «Greek Okra cultivars-Sustainable production systems» στο βιβλίο “Okra HANDBOOK.-Global Production, Processing and Crop Improvement”.
Ήταν επί 15 χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής του Αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού «Journal of Vegetable Science».
Εκτός αυτού είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων: «Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά», «Φυτολογία», «Η τέχνη του καλλιεργείν», «Λαχανικά από τον κήπο του Θεού», «Greens from God’s Garden» και ένα προς έκδοση το 2018 «List and Classification (APG IV) of the Greek Flora. Labelling and phytogeography of the endemic plants (3,000 photos)».
Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Γκουραμάνη και απέκτησαν 6 παιδιά.

Ιστοσελίδα του συγγραφέα: Η Ελληνική Χλωρίδα

Βιβλία του Συγγραφέα