Πρακτική Αριθμητική

Μέθοδοι και προβλήματα

11,87

N-id: 0782 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 280 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-720-2 Κωδικός Ευδόξου: 11348 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Κυκλοφορεί παράλληλα και το βιβλίο Μαθηματικές Γνώσεις & Δεξιότητες

Tο βιβλίο αυτό απευθύνεται σε αναγνώστες που κατέχουν τις βασικές γνώσεις της Πρακτικής Αριθμητικής και επομένως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως βοήθημα για τους μαθητές του Δημοτικού. Γράφτηκε, κυρίως, για να βοηθήσει τους υποψηφίους για πρόσληψη στο Δημόσιο, μέσω των διαγωνισμών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.). Πιστεύουμε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τους μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και τους καλούς μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους γονείς εκείνους που ασχολούνται με τα μαθηματικά και ενδιαφέρονται για την πρόοδο των παιδιών τους.
Το βιβλίο αποτελείται από επτά κεφάλαια.

 • Στο πρώτο κεφάλαιο είναι συγκεντρωμένες ορισμένες βασικές θεωρητικές γνώσεις, που, κατά τη γνώμη μας, είναι προαπαιτούμενες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ακολουθήσουν.
  Τέτοια θέματα, για παράδειγμα, είναι η απλή μέθοδος των τριών, η μέθοδος αναγωγής στη μονάδα, οι πράξεις κλασμάτων και δεκαδικών κ.λπ.
 • Στο δεύτερο κεφάλαιο αντιμετωπίζονται προβλήματα των τεσσάρων πράξεων, απ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, τα οποία είναι λυμένα με αναλυτικό τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούν σχόλια – γενικεύσεις, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αντιμετωπίσει επιτυχώς ανάλογα προβλήματα.
 • Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα προβλήματα ποσοστών και τόκου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι η κατανόηση των ανάλογων και των αντιστρόφως ανάλογων ποσών.
  Στα προβλήματα τόκου, ο ανατοκισμός γίνεται κάθε εξάμηνο, κάτι που συμβαίνει και στην πράξη, αλλά σε ορισμένα προβλήματα, χάριν απλότητας, θεωρούμε ότι γίνεται κάθε χρόνο.
 • Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στα προβλήματα μερισμού και εταιρειών, όπου πάλι κυριαρχεί η έννοια των ανάλογων και αντιστρόφως ανάλογων ποσών.
 • Στο πέμπτο κεφάλαιο αντιμετωπίζονται χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προβλήματα κίνησης, όπου κυρίως αναφέρεται η περίπτωση κίνησης με σταθερή ταχύτητα.
 • Επειδή στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη, στο έκτο κεφάλαιο αναφέρουμε την επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια εξισώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ευκολότερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
 • Το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει ορισμένα ιδιόμορφα προβλήματα, που συνήθως είναι προβλήματα λογικής ή, όπως λέμε, σπαζοκεφαλιές.

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν προτεινόμενα προβλήματα για λύση, για τα οποία δίνονται οι λύσεις με σχετικά σύντομο τρόπο.
Σε πολλά από τα λυμένα προβλήματα υπάρχει κάποιος χαρακτηρισμός, όπως π.χ. πρόβλημα μίξης προϊόντων. Τα προβλήματα αυτά θεωρούνται βασικά και θα πρέπει να δοθεί σ’ αυτά ιδιαίτερη προσοχή.
Σ’ όλα τα κεφάλαια περιλαμβάνονται προβλήματα που δόθηκαν κατά καιρούς σε διάφορους διαγωνισμούς. Σε ορισμένα απ’ αυτά έχουν τροποποιηθεί κάποια οικονομικά στοιχεία, ώστε να συμφωνούν με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Περιέχει:

 1. Βασικές θεωρητικές γνώσεις
 2. Προβλήματα των τεσσάρων πράξεων
 3. Προβλήματα ποσοστών και τόκου
 4. Προβλήματα μερισμού και εταιρειών
 5. Προβλήματα κίνησης
 6. Επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια εξισώσεων
 7. Ιδιόμορφα προβλήματα