Ζωγραφική και Κατασκευές για Παιδιά Δημοτικού

Απαραίτητο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς | Οδηγός δραστηριοτήτων για τους γονείς

8,48

N-id: 1164 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 128 Σχήμα: 21 x 29 Xρονολογία: 2006 ISBN: 960-456-001-8 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Παράρτημα με Έγχρωμα Παραδείγματα

Τo βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί μια πρόταση για τη διδασκαλία του μαθήματος των εικαστικών στο Δημοτικό σχολείο, με δυνατότητα εφαρμογής σε όλες τις τάξεις, από την πρώτη μέχρι και την έκτη. Συγχρόνως λειτουργεί ως αναγκαίο βοήθημα για τον εκπαιδευτικό του ολοήμερου σχολείου, ο οποίος καλείται να απασχολήσει δημιουργικά τους μαθητές και να οργανώσει από μόνος του το πρόγραμμα χωρίς συνήθως να έχει κατευθυντήριες γραμμές.
Πολλές δραστηριότητες από το βιβλίο αυτό μπορούν να φανούν χρήσιμες και στον εκπαιδευτικό που αναρωτιέται με τι να ασχοληθεί στο πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης και όπου στα πλαίσια της διαθεματικότητας καλείται να συνδυάσει διαφορετικά μαθήματα μεταξύ τους.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι γραμμένο από εκπαιδευτικό, ενώ όλες οι δραστηριότητες που προτείνονται έχουν εφαρμοστεί στην τάξη. Κατά συνέπεια το βιβλίο αυτό κατανοεί και απαντά στις βασικές ανάγκες που έχει ένας εκπαιδευτικός:

 1. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων
  Περιλαμβάνει περισσότερες από 100 διαφορετικές δραστηριότητες και τεχνικές –με χρόνο ολοκλήρωσης για την κάθε δραστηριότητα που ποικίλει από μία διδακτική ώρα έως και τέσσερις ή πέντε διδακτικές– δίνοντας έτσι στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα όχι μόνο να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και να καλύψει μέχρι και τρία σχολικά έτη με διαφορετικές δραστηριότητες. Πολλές δραστηριότητες είναι κατανεμημένες σε ομάδες και καθίστανται έτσι κατάλληλες για ένα πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης, ενώ προτείνονται συνδέσεις ορισμένων δραστηριοτήτων με άλλα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος..
 2. Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος
  Οι δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο ΔΕΝ απαιτούν παράξενα ή δυσεύρετα υλικά. Αντίθετα, δεν απαιτούν τίποτα παραπάνω από τα συνήθη υλικά που βρίσκει κανείς στα σχολεία, δηλαδή μαρκαδόρους, χαρτί, χαρτόνια, μολύβια, ψαλίδια κλπ. Αυτό σημαίνει ελάχιστο κόστος τόσο για τους μαθητές και τους γονείς τους όσο και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται οικονομικά για τα πάντα. Από την άλλη μεριά η ευκολία εύρεσης των υλικών καθιστά αυτό το βιβλίο κατάλληλο και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην επαρχία (χωριά, απομονωμένες περιοχές), όπου δεν είναι πάντα δυνατή η εύρεση πιο εξειδικευμένων υλικών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και προτάσεις για δραστηριότητες όπου χρησιμοποιούνται λίγο πιο εξειδικευμένα υλικά όπως π.χ. γυψοταινία (γυψογάζα) για την κατασκευή μάσκας (βρίσκει κανείς σε φαρμακεία).
 3. Οι δραστηριότητες απαιτούν ελάχιστη έως μηδενική προετοιμασία
  Οι δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία από την πλευρά του δασκάλου. Ο εκπαιδευτικός δεν επιβαρύνεται ούτε και σε αυτόν τον τομέα. Σε πιο σύνθετες δραστηριότητες το θέμα αφορά κυρίως την συγκέντρωση μερικών υλικών (πχ. χαρτόκουτα), εκτός βέβαια και αν αυτό ανατεθεί στους μαθητές. Πολλές φορές τα υλικά βρίσκονται στην ίδια την αυλή του σχολείου (π.χ. πετραδάκια για την κατασκευή κάστρου).
 4. Οι δραστηριότητες απαιτούν ελάχιστο ταλέντο
  Πολλοί εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι δεν έχουν το απαραίτητο ταλέντο για να διδάξουν το μάθημα των εικαστικών στο σχολείο, εντύπωση η οποία τους εμποδίζει να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Η αίσθηση ότι κάποιος πρέπει να έχει ιδιαίτερες ικανότητες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μαθήματος συχνά αποτελεί απλώς ένα φανταστικό εμπόδιο. Οι δραστηριότητες που προτείνει το βιβλίο δεν απαιτούν κανένα ιδιαίτερο ταλέντο από τους εκπαιδευτικούς, ενώ είναι κατάλληλες για όλους τους μαθητές, οι οποίοι μπορούν να ξεδιπλώσουν αυθόρμητα τις δικές τους ικανότητες.
 5. Οι δραστηριότητες δίνουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
  Παρότι οι δραστηριότητες είναι απλές, το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι συχνά ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Στο τέλος της χρονιάς θα έχετε την δυνατότητα –αν έχετε την διάθεση– να οργανώσετε με τα έργα των παιδιών μια αξιόλογη έκθεση όπου εσείς θα διακριθείτε για τη δουλειά σας και οι μαθητές σας θα νιώσουν περήφανοι για τις δημιουργίες τους. Προτάσεις και ιδέες για να στήσετε μια έκθεση θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο.

Έγχρωμα παραδείγματα για όλες τις τεχνικές παρατίθενται στο παράρτημα. Όπου χρειάζεται, οι τεχνικές που περιγράφονται συνοδεύονται από επεξηγηματικά σκίτσα, ενώ για διευκόλυνση των εκπαιδευτικών στο βιβλίο περιέχονται πρότυπα σχέδια-οδηγοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ

1. Ζωγραφική σε κουτάκια 2. Ένα σύμπαν γεμάτο γεωμετρία
3. Μουντζούρα … απλή 4. Χρωματιστά τετράγωνα 1
5. Μουντζούρα … σύνθετη 6. Χρωματιστά τετράγωνα 2
7. Αντί καμπύλες … τεθλασμένες 8. Χρωματιστά τετράγωνα 3
9. Ζωγραφίζω το όνομά μου 10. Ριγέ σχέδια
11. Ζωγραφίζω τα αρχικά μου 12. Σχέδια στη φυλακή
13. Ζωγραφίζω το όνομά μου σε άλλη γλώσσα 14. Σχέδια στη σκακιέρα
15. Ζωγραφίζω λέξεις σε άλλες γλώσσες 16. Γραμματόσημα
17. Ο σαλίγκαρος και το αερόστατο 18. Πουαντιλισμός
19. Ο δράκος και η σπείρα


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ ΚΗΡΟΜΠΟΓΙΕΣ

1. Συμπλήρωση εικόνας 1 2. Συμπλήρωση εικόνας 2
3. Μίκυ Μάους 4. Ζωγραφίζω τοπία του κόσμου
5. Ζωγραφική σε χρωματιστή επιφάνεια 6. Αποτυπώματα
7. Χαρακτική σε κηρομπογιά


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΕΣ

1. Μείξεις χρωμάτων 2. Αφηρημένη τέχνη
3. Κύκλοι 4. Ψιχάλα με το όνομά μου
5. Ψιχάλα με σχέδια 6. Ψιχάλα κολάζ
7. Ψιχάλα με φύλλα 8. Αποτυπώματα
9. Ζωγραφική σε διάφορα υλικά 10. Aλλες ιδέες


ΜΕΙΚΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

1. Νερομπογιά και κηρομπογιά 2. Κρυφό σχέδιο
3. Χειμωνιάτικο τοπίο 4. Νυχτερινό τοπίο
5. Ηλιοβασίλεμα 6. Περιστρεφόμενο αρχικό γράμμα
7. Περιστρεφόμενος αριθμός 8. Περιστρεφόμενα σχέδια


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΛΑΖ

1. Χρωματιστά τετράγωνα 4 2. Χρωματιστά τετράγωνα 5
3. Κολάζ με εφημερίδες 4. Φθινοπωρινό κολάζ
5. Κολάζ εικόνων 6. Ζωγραφίζω τις χώρες των χρωμάτων
7. Ζωγραφίζω το αλφάβητο 8. Ζωγραφίζω τους αριθμούς
9. Επιτραπέζια 10. Aλλες ιδέες


ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
: Bασικά υλικά

1. Κάστρα 2. Ενυδρείο
3. Πόλη 4. Χωριό
5. Λιμάνι 6. Σταθμός
7. Κουκλοθέατρο 8. Πύργος
9. Επιτραπέζια παιχνίδια 10. Κρεμαστά
11. Κορύνες


ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ

1. Κούκλες από αυγά Κinder 2. Κούκλες από τενεκάκια
3. Κούκλες από κάλτσες 4. Κούκλες από γυψοταινία
5. Μάσκες από γυψοταινία


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

1. Χριστουγεννιάτικες 2. Αποκριάτικες
3. Πασχαλινές


ΥΛΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Έγχρωμα παραδείγματα