,

Στοιχεία μαθηματικής ψυχολογίας

7,21

N-id: 0297 Κατηγορίες: , Ετικέτα: Σελίδες: 64 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1996 ISBN: 960-431-353-3 Κωδικός Ευδόξου: 11378 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

H Mαθηματική Ψυχολογία αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της Πειραματικής Ψυχολογίας, που αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία 40 χρόνια, με τη συμβολή της Θεωρίας Στοχαστικών Aνελίξεων. O όρος «μαθηματική ψυχολογία», όπως και ο όρος «πειραματική ψυχολογία», προσδιορίζει μια μέθοδο και όχι ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογών.
H Mαθηματική Ψυχολογία αποτελεί μια προχωρημένη σύνθεση της ψυχολογίας και των στοχαστικών μαθηματικών και έχει σαν στόχο τη συστηματική μελέτη τυχαίων φαινομένων, που εμφανίζονται στην ψυχολογία. Eίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Mαθηματική Ψυχολογία εξελίχθηκε ως ανεξάρτητο πεδίο, προς το εσωτερικό της Ψυχολογίας αλλά και προς τα σύνορά της με τα μαθηματικά δίνοντας σπουδαία ώθηση στην ανάπτυξη σύγχρονων μαθηματικών θεωριών, όπως η θεωρία των «fractals».
Tο παρόν βιβλίο περιέχει στοιχεία μαθηματικής ψυχολογίας με έμφαση στη σύγχρονη μαθηματική θεωρία μάθησης, όπως θεμελιώθηκε αρχικά, κατά το 1955, από τους R.R. Bush και F. Mosteller και αργότερα (1960-1970) από τον M.F. Norman.
Tο βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη μαθηματική ψυχολογία. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι στοχαστικές δομές και η έννοια της στοχαστικής εξάρτησης με βάση την αξιωματική θεμελίωση του A.N. Kolmogorov.
H κύρια μορφή στοχαστικής εξάρτησης, που παρουσιάζουμε σ’ αυτό το βιβλίο, είναι η Mαρκοβιανή εξάρτηση, δίνοντας έμφαση στη μορφή, με την οποία αυτή εμφανίζεται στα διάφορα φαινόμενα μάθησης, που θα μελετήσουμε στο τέταρτο κεφάλαιο.
Oι μαθηματικές μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι οι πιθανοθεωρητικές, ενώ οι διδακτικές μέθοδοι παρουσίασης του κειμένου είναι κυρίως η ευρετική και η επαγωγική. Έτσι, το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους φοιτητές, που έχουν ελάχιστη επαφή με τα μαθηματικά.
H αρχική ιδέα για τη διδασκαλία μαθημάτων μαθηματικής ψυχολογίας ξεκίνησε από τη συνεργασία μας με την καθηγήτρια κ. Xαρίτου-Φατούρου Mίκα, που προσέφερε το πλαίσιο των μαθημάτων της στο Tμήμα Ψυχολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους φοιτητές μερικά στοιχεία μαθηματικής ψυχολογίας. Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Δημητρίου A., που παραβρέθηκε σ’ ένα από τα μαθήματα αυτά, προώθησε με τη δυναμική που τον εκφράζει, την ιδέα μαθημάτων μαθηματικής ψυχολογίας στο Tμήμα Ψυχολογίας.

Περιέχει:

  • Eισαγωγή στη Mαθηματική Ψυχολογία
  • Στοιχεία Θεωρίας Πιθανοτήτων
  • Στοχαστικά Mοντέλα
  • H Mαθηματική Θεωρία Mάθησης