Κτηματολόγιο

Θεωρητικό υπόβαθρο - Ελληνική πραγματικότητα

12,72

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
N-id: 0644 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 336 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-606-0 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Η ανάγκη αντιμετώπισης των διδακτικών αναγκών των μαθημάτων, τα οποία σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΤΑΤΜ ΑΠΘ), στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Αυτή η ανάγκη έγινε πιο επιτακτική σήμερα καθώς το πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και όπως φάνηκε από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για τη διαμόρφωση ενιαίας γλώσσας επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους επιστήμονες και φορείς.
Γι αυτό το λόγο αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων (κυρίως τεχνικών και νομικών) με θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, που αφορούν στις βασικές αρχές, διαδικασίες και μεθόδους σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου. Αυτή η υποστήριξη κρίνεται απαραίτητη καθώς δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα σύγχρονο βιβλίο, που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στο αντικείμενο του Κτηματολογίου και τις συνδυάζει με τις συνθήκες της Ελληνικής πραγματικότητας.
Κρίθηκε απαραίτητο σ’ αυτό το βιβλίο να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Κτηματολόγιο, η οποία περιέχει όλες τις συνιστώσες ενός σύγχρονου Κτηματολογίου (νομική, τεχνική, οικονομική, διοικητική), ώστε όλοι οι επιστήμονες, ανεξάρτητα από το χώρο προέλευσης και ασχολίας τους, να γνωρίσουν όλες του τις διαστάσεις. Γι αυτό το λόγο περιέχει αναλυτική αναφορά στις αρχές, τις βασικές έννοιες και μεθόδους του Κτηματολογίου αλλά όχι εκτεταμένη αναφορά σε συγκεκριμένες τεχνικές συλλογής, επεξεργασίας και απόδοσης δεδομένων (τοπογραφία, φωτογραμμετρία, συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, βάσεις δεδομένων, χαρτογραφία), καθώς αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο άλλων μαθημάτων του ΤΑΤΜ ΑΠΘ αλλά και συγγενών πανεπιστημιακών τμημάτων.
Για όσους θα ενδιαφερθούν να ασχοληθούν περισσότερο με το αντικείμενο, εκτός από τις βιβλιογραφικές αναφορές, που παρατίθενται μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου, παρουσιάζεται στο τέλος του βιβλίου μια πλούσια βιβλιογραφία, η οποία περιέχει βιβλία και άρθρα από επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά και υπάρχει σχεδόν στο σύνολό της στον Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Επίσης η παράθεση πολλών διευθύνσεων σελίδων του διαδικτύου, αποτελεί ένα επιπλέον βοήθημα για εκείνους που σκοπεύουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το Κτηματολόγιο. Η ηλεκτρονική σελίδα του συγγραφέα (ael.topo.auth.gr), μπορεί να προσφέρει επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο.
Βασική πηγή γνώσης και πληροφόρησης αποτελεί η σημαντική βιβλιοθήκη του Διεθνούς Γραφείου Κτηματολογίου και Καταγραφών της Γης (International Office of Cadastre and Land Records – OICRF), που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσποδίας Τοπογράφων (Federation Internationale des Geometres – FIG. Aλλοι Οργανισμοί όπως η World Bank και φορείς, που λειτουργούν υπό την αιγίδα επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (π.χ. Food and Agriculture Organization – FAO, Meeting of Land Administration – MOLA), Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Madison (ΗΠΑ), του Maine (ΗΠΑ), του New Branswick (Καναδάς), του Delft (Ολλανδία), του Aalborg (Δανία) και της Μελβούρνης (Αυστραλία) και μη κρατικοί φορείς, όπως η FIG (επιτροπές 3 και 7), αποτελούν σοβαρές βιβλιογραφικές πηγές.


Η ηλεκτρονική σελίδα του συγγραφέα (http://ael.topo.auth.gr) μπορεί να προσφέρει επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο.


Περιέχει:

  Eισαγωγή

 1. H γη ως αντικείμενο καταγραφής
 2. Συστήματα καταγραφής της γης
 3. Bασικές αρχές και έννοιες κτηματολογίου
 4. Σύνταξη κτηματολογίου
 5. Tο κτηματολόγιο ως σύστημα πληροφοριών γης
 6. H λειτουργία του κτηματολογίου
 7. Tο κτηματολόγιο στην Eυρώπη και στον κόσμο
 8. Kτηματολόγιο και καταγραφές στην Eλλάδα
 9. Tο ελληνικό κτηματολόγιο
 10. Συνοπτική κριτική θεώρηση του ελληνικού κτηματολογίου
  Γενική βιβλιογραφία
  Γλωσσάρι

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:

Βιβλία που έχουν λίγα ή καθόλου αντίτυπα.
Για παραγγελίες - πληροφορίες παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία ή τηλεφωνήστε μας στο 2310-203720.

  * Ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και εφαρμόζονται η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.