Βουζονίκος Γιάννης
Μεγάλη Παναγιά, τα παλιά Ρεβενίκια
Κατ’ αρχήν θα πρέπει εκ των προτέρων να δηλώσω ότι κάθε άλλο παρά κατάλληλο θεωρώ τον εαυτό για τη συγγραφή τέτοιου έργου ιστορικού όπως είναι η Ιστορία της Μεγάλης Παναγίας.
Είναι έργο που θα έπρεπε να γίνει από κάποιον ιστορικό, ή φιλόλογο, ή νομικό ή τέλος πάντων από κάποιον που έχει σχέση με τις λεγόμενες θεωρητικές επιστήμες. Οι κάποιες ατέλειες επομένως που θα συναντήσετε δεν οφείλονται στην αμέλειά μου αλλά στην ακαταλληλότητά μου. Συγχωρέστε με λοιπόν.
Θα αναρωτηθείτε ίσως «τότε γιατί το έκανα αυτό;»
Το έκανα γιατί ένιωθα άσχημα μια και ήταν το χωριό μας από τα λίγα χωριά στη Χαλκιδική που στερούνται της ιστορίας τους. Θα πρέπει ακόμη να τονίσω εδώ ότι όσα θα διαβάστε (και πιστεύω ότι θα το κάνετε, γιατί όλοι θα πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας) είναι ξεσηκωμένα από άλλους Μεγαλοπαναγιώτες οι οποίοι ασχολήθηκαν με το θέμα, για τον άλφα ή βήτα λόγο.
Θα πρέπει βέβαια τους ανθρώπους αυτούς να τους ευχαριστήσω γιατί ότι έγινε, έγινε με τη θέλησή τους και να αρχίσω πρώτα από τον αρχιτέκτονα Ηλία Υψηλάντη ο οποίος διάλεξε σαν θέμα για την πτυχιακή του διατριβή την ιστορία της Μ. Παναγίας.
Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Αλέκο Παπαγεωργίου κάτοικο σήμερα Στρατωνίου, τους μακαρίτες πια Γεώργιο Παπαβασιλείου και Βασίλη Βικελούδα οι οποίοι ασχολήθηκαν κύρια με την ιστορία του Προσκυνήματος.
Μια όμως και αναφέρομαι στους ανθρώπους απ’ τους οποίους βοηθήθηκα θα αναφέρω και τον συμπατριώτη μας Φιλάτο για τις πάμπολλες φωτογραφίες που μας παραχώρησε αλλά και τις άλλες βοήθειες που μας έδωσε.
Επίσης το φωτογράφο Β. Δούκα και τη συνεργάτιδά του Κορδαλή για τους ίδιους λόγους. Επίσης το Φίλιππο Φιλιππά.
Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσω το προεδρείο του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα το Στέλιο Γεωργούδα και Κώστα Αυγολούπη για τη χρηματοδότηση της όλης δαπάνης της έκδοσης.
Αφησα τελευταία την καλή γραφίστρια Νάνση Ευαγγέλου η οποία έγραψε όλα τα κείμενα του βιβλίου δαπανώντας πολλές πολλές ώρες, την ευχαριστώ πολύ.
Περιεχόμενα
- Το χωριό μου
- Ιστορική αναδρομή
- Τα καστέλια της Μεγάλης Παναγίας
- Η θρησκευτική πίστη των κατοίκων
- Μεγάλη Παναγία και Χριστιανισμός
- Οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής
- Η επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική
- Οικιστικά στοιχεία του χωριού
- Έθιμα και καθημερινή ζωή των κατοίκων
- Ελληνοϊταλικός πόλεμος
- Η εκπαίδευση στα Ρεβενίκια
- Η τοπική γλώσσα