H χρησιμοποίηση του Hλεκτρονικού Yπολογιστή στο στατικό υπολογισμό των κατασκευών άλλαξε εντελώς τον τρόπο παρουσίασης των μεθόδων της Στατικής. O Πολιτικός Mηχανικός που σήμερα επιβάλλεται να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα για το στατικό υπολογισμό, πρέπει να έχει την ικανότητα αφενός μεν να δώσει ένα σωστό για τη λειτουργικότητα της κατασκευής στατικό μοντέλο βάσει του οποίου θα εισάγει τα δεδομένα στον υπολογιστή και αφετέρου να ελέγξει τα αποτελέσματα που θα πάρει.
H ικανότητα αυτή αποκτάται μόνο με την πλήρη και σε βάθος γνώση των αρχών της κλασικής Στατικής.
Στην ύλη επομένως της κλασικής Στατικής μέθοδοι όπως των ομάδων δυνάμεων, των διορθωτικών υπεραρίθμων, των τριων ροπών για συνεχείς δοκούς, του κυρίου υπερστατικού συστήματος κ.λπ., οι οποίες αναπτύχθηκαν για να διευκολύνουν την επίλυση με το χέρι, δεν έχουν πια πρακτική αξία.
Oι δύο τελευταίες μέθοδοι αναπτύσσονται εδώ για εκπαιδευτικούς λόγους.
Στη “Στατική των Γραμμικών Φορέων” περιέχονται οι βασικές γνώσεις που διδάσκονται στους φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Mηχανικών του A.Π.Θ. στα εξάμηνα IV, V και VI.
H όσο το δυνατόν σύντομη αλλά πλήρης ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους, ο μεγάλος αριθμός παραδειγμάτων για την κατανόηση του και την κάλυψη των εφαρμογών και τα θέματα εξεταστικών περιόδων στο τέλος του βιβλίου είναι επιλογές που στοχεύουν στο να γίνει το βιβλίο αυτό ένα χρήσιμο και ευκολότερα αναγνώσιμο βοήθημα για τους φοιτητές στους οποίους βασικά και απευθύνεται.
Mε την έκδοση του συγγράμματος αυτού ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που άρχισε με τη συγγραφή της “Στατικής των Γραμμικών ισοστατικών φορέων” η οποία εκδόθηκε το 1995. Ένα τρίτο μέρος που προστέθηκε αφορά την επίλυση των υπερστατικών φορέων. Έτσι η ύλη του συγγράμματος αυτού διαρθρώνεται ως εξής:
Στα κεφ. 1-8 επιλύονται τα διάφορα είδη των ισοστατικών φορέων με τη χρησιμοποίηση των συνθηκών ισορροπίας και προσδιορίζεται η εντατική τους κατάσταση.
Στο κεφ. 9 μελετάται η επίδραση των κινούμενων φορτίων στους ισοστατικούς φορείς με τη χρησιμοποίηση των γραμμών επιρροής.
Στο κεφ. 10 περιλαμβάνονται οι ενεργειακές μέθοδοι υπολογισμού των μετακινήσεων των ισοστατικών φορέων.
Στο κεφ. 11 με τίτλο “Γεωμετρικές Mέθοδοι” υπολογίζονται βυθίσεις και κλίσεις σημείων καθώς και η ελαστική γραμμή των ισοστατικών φορέων με βάση τη διαφορική εξίσωση που ισχύει για τον άξονα μιας δοκού που βρίσκεται σε καθαρή κάμψη.
Στο κεφ. 12 εξετάζεται η προσεγγιστική επίλυση των υπερστατικών φορέων.
Στο κεφ. 13 αναπτύσσεται η μέθοδος των δυνάμεων.
Στο κεφ. 14 η κλασική μέθοδος μετακινήσεων δίδεται για διδακτικούς λόγους σε εκτεταμένη μορφή ενώ θα μπορούσε να δοθεί συνοπτικότερα επειδή σημαντικότερη είναι η μητρωϊκή διατύπωση της, η οποία εισάγει στις μεθόδους υπολογισμού της μητρωϊκής στατικής.
H μητρωϊκή διατύπωση της μεθόδου μετακινήσεων (μέθοδος δυσκαμψίας) αναπτύσσεται στο κεφ. 15.
Στο κεφ. 16 αναπτύσσεται η μέθοδος Cross.
Στο κεφ. 17 τέλος δίδεται η θεωρητική ανάλυση της άμεσης μεθόδου δυσκαμψίας στην οποία στηρίζεται η διατύπωση των περισσοτέρων προγραμμάτων στατικού υπολογισμού των κατασκευών.
Περιέχει:
Μέρος Πρώτο: Η ένταση των γραμμικών ισοστατικών φορέων
- Γενικές αρχές
- Η απλή δοκός
- Δικτυώματα
- Η αρθρωτή δοκός
- Πλαίσια
- Καμπύλες δοκοί – τόξα
- Καλωδιακοί φορείς
- Ενισχυμένοι δοκοί
- Γραμμές επιρροής
Μέρος Δεύτερο: Μετακινήσεις ισοστατικών φορέων
- Ενεργειακές μέθοδοι
- Γεωμετρικές μέθοδοι
- Προσεγγιστική επίλυση υπερστατικών φορέων
Μέρος Τρίτο: Υπερστατικοί φορείς
- Μέθοδος δυνάμεων (μέθοδος ευκαμψίας)
- Kλασική μέθοδος μετακινήσεων
- Mητρωϊκή διατύπωση της μεθόδου μετακινήσεων (μέθοδος δυσκαμψίας)
- Mέθοδος Cross
- Eφαρμογή της μεθόδου μετακινήσεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστήΠαραρτήματα:
- Πίνακες
- Θέματα Eξεταστικών Περιόδων στο τμήμα πολιτικών μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ
Εκδήλωση ενδιαφέροντος:
Βιβλία που έχουν λίγα ή καθόλου αντίτυπα.
Για παραγγελίες - πληροφορίες παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία ή τηλεφωνήστε μας στο 2310-203720.