, , , ,

Ενόργανη Χημική Ανάλυση ΙΙ

23,43

N-id: 1068 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 488 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2004 ISBN: 960-431-940-X Κωδικός Ευδόξου: 10989 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Mε την ευκαιρία του συγγράμματος αυτού επιθυμούμε να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, τη σπουδαιότητα της Χημικής Ανάλυσης στη σύγχρονη κοινωνία. Η χημική ανάλυση αποτελεί ουσιαστικά ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους κλάδους των φυσικών επιστημών αλλά ταυτόχρονα παρέχει τις υπηρεσίες της στην κοινωνία. Είναι απαραίτητη στην Ιατρική, τη Φυσική, τη Βιολογία, τη Φαρμακευτική, κλπ. αλλά και στην Αρχαιολογία, την Τέχνη και την Οικολογία. Δεν υπάρχει πτυχή της σύγχρονης κοινωνικής ζωής από την οποία απουσιάζει η χημική ανάλυση. Τις τελευταίες δεκαετίες οι μαζικές παραγωγικές διαδικασίες “ανάγκασαν” τους αναλυτικούς χημικούς να αναπτύξουν αξιόπιστες αυτοματοποιημένες ενόργανες τεχνικές που είναι ικανές να εξασφαλίσουν τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. στα βιολογικά εργαστήρια). Ταυτόχρονα, η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας έδωσαν ώθηση σε εξειδικευμένους κλάδους της χημικής ανάλυσης.
Παράλληλα, η επιστήμη της χημικής ανάλυσης αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστήμη η οποία έχει ως στόχο να βελτιώνει τις τεχνικές που ήδη εφαρμόζονται, να επιλέγει με επιστημονικά κριτήρια την ιδανική μεθοδολογία για κάθε αναλυτικό πρόβλημα και να εστιάζεται στη φύση της ύλης ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές μεταξύ φαινομενικά όμοιων δειγμάτων. Το τελευταίο είναι πολύ χρήσιμο στην Εγκληματολογία (forensic science) και στην Αρχαιομετρία (archaeometry) όπου η εύρεση ομοιοτήτων και διαφορών πολλές φορές αποτελεί τον κύριο στόχο μιας δεδομένης μελέτης. Οι συγγραφείς του βιβλίου επιθυμούν να το αφιερώσουν σε όλους του συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται τις ακαδημαϊκή χρονιές 2003-2004 και 2004-2005 για την προσφορά τους στο Τμήμα Χημείας, το όποιο υπηρέτησαν για δεκαετίες με αφοσίωση και με δημιουργικό πνεύμα.
Το βιβλίο αυτό της Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης ΙΙ απευθύνεται στους φοιτητές Χημείας αλλά και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στο πεδίο της σύγχρονης Χημικής Ανάλυσης. Αποτελείται από δέκα αυτόνομα κεφάλαια τα οποία πραγματεύονται διαφορετικές αναλυτικές τεχνικές ή συνδυασμούς τεχνικών. Τα κεφάλαια 1 και 2 γράφτηκαν από τον κ. Ι. Α. Στράτη, τα κεφάλαια 3 και 4 από τον κ. Γ. Α. Ζαχαριάδη, τα κεφάλαια 5 και 6 από τον κ. Δ. Γ. Θεμελή, τα κεφάλαια 7 και 8 από τον κ. Α. Ν. Ανθεμίδη και τα κεφάλαια 9 και 10 από τον κ. Α. Σ. Οικονόμου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια και ολοκλήρωση των διδακτικών σημειώσεων που είχαν προηγηθεί για το μάθημα της Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης ΙΙ που διδάσκεται στο 7ο εξάμηνο των φοιτητών του Χημικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Πέρα από την ύλη του συγγράμματος επιθυμούμε να τονίσουμε, ιδιαίτερα στους φοιτητές μας, ότι στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει μια πλειάδα εξειδικευμένων βιβλίων, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Χημείας και θα ήταν χρήσιμο να τα συμβουλεύονται.


Περιεχόμενα

  1. Εισαγωγή στην Ατομική Φασματοσκοπία
  2. Φασματομετρία Ατομικής Απορρόφησης
  3. Φασματομετρία Ατομικής Εκπομπής Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος
  4. Φασματοσκοπία Ακτίνων Χ
  5. Κινητικές Μέθοδοι Ανάλυσης
  6. Αυτόματες Μέθοδοι Χημικής Ανάλυσης
  7. Ανάλυση με Έγχυση σε Ροή (FI) και Ατομική Φασματομετρία (AS)
  8. Συστήματα Έγχυσης σε Ροή για Προσυγκέντρωση και Διαχωρισμό σε Σειρά που Συνδυάζονται με την Ατομική Φασματομετρία (FI-AS)
  9. Τεχνική Αυτόματης Ανάλυσης με Διαδοχική Έγχυση του Δείγματος σε Ροή
  10. Προχωρημένες Μέθοδοι Ηλεκτροανάλυσης