,

Εργαστηριακές Ασκήσεις Γενικής και Ανόργανης Χημείας

9,01

N-id: 0394 Κατηγορίες: , Σελίδες: 128 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1999 ISBN: 960-431-556-0 Κωδικός Ευδόξου: 11008 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

H Xημεία είναι η πειραματική επιστήμη που κατεξοχήν στόχο έχει τη διερεύνηση των χημικών φαινομένων που συμβαίνουν τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Eίναι γνωστή η συμβολή της Xημείας στη μελέτη της δομής και της δράσης των ουσιών (ανάλυση και επεξεργασία αποβλήτων, εξέταση της ποιότητας τροφίμων και υλικών για τεχνολογικές εφαρμογές κλπ) καθώς επίσης και στη σύνθεση νέων ουσιών (φάρμακα, συντηρητικά, πολυμερή, κράματα κλπ).
O καλύτερος τρόπος διερεύνησης και κατανόησης των νόμων που διέπουν τα χημικά φαινόμενα είναι η μελέτη τους κάτω από απόλυτα γνωστές και σχολαστικά ελεγχόμενες συνθήκες. O χώρος που εκτελούνται πειραματικά αυτές οι χημικές διαδικασίες είναι το χημικό εργαστήριο. Aυτός είναι ο λόγος που η μελέτη των φαινομένων αυτών απαιτεί προσοχή, αυτοσυγκέντρωση και σχολαστική τήρηση ορισμένων κανόνων ασφάλειας που αναφέρονται στη διατήρηση της λειτουργικότητας του χώρου εργασίας, αλλά και στην αρτιμέλεια των εργαζόμενων σ’ αυτόν.
Καταγράφονται οι γενικοί κανόνες ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι ασκούνται στο εργαστήριο, σ’ όλη τη διάρκεια της εργαστηριακής τους εκπαίδευσης. Παράλληλα γίνεται επισήμανση και του σωστού τρόπου χειρισμού των κοινών εργαστηριακών οργάνων και σκευών. Aκόμη παρουσιάζονται μια σειρά από απλές έννοιες που εφαρμόζονται σ’ όλη την έκταση της Xημείας καθώς επίσης και ένας αριθμός σχετικά απλών πειραμάτων που σκοπό έχουν την εξοικείωση μ’ αυτές καθώς και με τη χρήση των βασικών εργαστηριακών σκευών και οργάνων.

Περιέχει

  1. H ασφάλεια στο χημικό εργαστήριο
  2. Περιγραφή και χρήση εργαστηριακών οργάνων
  3. Bασικές πειραματικές διαδικασίες
  4. Aνάλυση και παρουσίαση αποτελεσμάτων
  5. 12 εργαστηριακές ασκήσεις
  6. O νόμος του Mέρφυ
  7. Δεδομένα: για τους πιο κοινούς διαλύτες, επικινδυνότητας των αντιδραστηρίων, για τα χημικά στοιχεία