Εφαρμοσμένη Δυναμική

47,70

N-id: 1740 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 568 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2022 ISBN: 978-960-456-581-8 Κωδικός Ευδόξου: 112700069 Έκδοση: 2η Έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης

Μετά από είκοσι οκτώ χρόνια αδιάλειπτης διδασκαλίας του εισαγωγικού μαθήματος της Δυναμικής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κρίθηκε ότι είναι χρήσιμη η επανέκδοση του βιβλίου που χρησιμοποιείται ως βασικό διδακτικό βοήθημα. Κύρια αιτία ήταν η επιθυμία του συγγραφέα για μια όσο το δυνατόν καλύτερη σύμπτωση και αποτύπωση του υλικού που υπάρχει στο βιβλίο με το υλικό των παραδόσεων του μαθήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την γόνιμη αλληλεπίδραση με τους φοιτητές του τμήματος κατά την πολύχρονη διδασκαλία του. Η αφορμή δόθηκε από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν παγκοσμίως στις παραδόσεις των πανεπιστημιακών μαθημάτων τα τελευταία δυο χρόνια.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει εκτεταμένες διορθώσεις και αλλαγές, σχεδόν σε κάθε σελίδα του αρχικού βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από βελτιώσεις στην συστηματική παρουσίαση της θεωρίας και των παραδειγμάτων, έγινε μερική αναδιάταξη και πρόσθεση νέων παραδειγμάτων. Επίσης, προστέθηκε και ένας σημαντικός αριθμός νέων προβλημάτων, που προέκυψαν μετά από επιλογή θεμάτων που δόθηκαν στις εξετάσεις του μαθήματος τα τελευταία χρόνια.

Όπως και στην αρχική έκδοση, η έμφαση δόθηκε στην όσο το δυνατόν απλή, αλλά πλήρη και ξεκάθαρη παρουσίαση των θεμελιωδών αρχών της Δυναμικής και την συνεπή και συστηματική εφαρμογή τους στην κατάστρωση των εξισώσεων κίνησης μηχανικών συστημάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην παρουσίαση των βασικών εννοιών της Νευτώνειας Δυναμικής και υποστηρίζει το εισαγωγικό μάθημα της Δυναμικής, που διδάσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών. Όμως, ένα σημαντικό τμήμα του βιβλίου, που περιλαμβάνει το Κεφάλαιο 5, το Ειδικό Κεφάλαιο Β και τις Ενότητες 2.5.2, 2.5.3, 3.5.1, 3.8 και 4.6.3, αντιπροσωπεύει υλικό που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ενός επόμενου μαθήματος Δυναμικής, υψηλότερου επιπέδου, το οποίο διδάσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών.

Ο στόχος και η ελπίδα του συγγραφέα είναι το παρόν βιβλίο να αποτελέσει χρήσιμο εκπαιδευτικό βοήθημα και εφόδιο για όσους θέλουν να εντρυφήσουν για να πρωτομάθουν τις λιτές και πανέμορφες αρχές της Δυναμικής, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση και γνώση των αρχών αυτών για να τις εφαρμόσουν στην βέλτιστη επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Τέτοια προβλήματα ανακύπτουν σε ένα ευρύτατο σύνολο κλασικών εφαρμογών (π.χ. μηχανές, επίγεια, εναέρια και θαλάσσια οχήματα και κατασκευές, μηχανισμοί, ρομπότ), αλλά και σύγχρονων πεδίων (π.χ. εμβιομηχανικές διατάξεις, γρήγορα τραίνα και αεροχήματα).

Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την νέα έκδοση του παρόντος βιβλίου, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι το προσωπικό των Eκδόσεων Zήτη και ιδιαίτερα τον κ. Άρη Σύρμο για την επιμέλεια του κειμένου και την κ. Άννα Παναγοπούλου για την παραγωγή των σχημάτων και την σχεδίαση του εξώφυλλου. Επίσης, ευχαριστώ τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Ιωάννη Ντινόπουλο για την βοήθεια στην παραγωγή των νέων σχημάτων. Τέλος, θέλω να προσθέσω στον κατάλογο των φωτεινών δασκάλων μου και τον φυσικό κ. Πέτρο Φραγκούλη, για την πολύτιμη βοήθειά του στα μακρινά λυκειακά χρόνια.

Σωτήρης Nατσιάβας