,

Πυρηνική Ιατρική

Μέθοδοι, Τεχνικές και Οδηγίες στους εξεταζόμενους

12,72

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
N-id: 0823 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 160 Σχήμα: 20.8 x 26.8 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-758-X Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

H Πυρηνική Iατρική, αν και νέα σχετικώς ειδικότητα, έχει γίνει στις μέρες μας απαραίτητη για τη σύγχρονη ιατρική συμβάλλοντας με νέες μεθόδους και τεχνικές σημαντικά στη διάγνωση, τη θεραπεία και την έρευνα. Η πυρηνική Ιατρική εξυπηρετεί πάνω από 15 ιατρικές ειδικότητες. Όλα τα μεγάλα Nοσοκομεία διαθέτουν σήμερα ειδικό Tμήμα Πυρηνικής Iατρικής και η διδασκαλία των σχετικών θεμάτων έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα των Iατρικών Σπουδών. Oι επιστήμονες και το βοηθητικό ιατρικό προσωπικό του σύγχρονου Nοσοκομείου έχουν υποχρέωση να παρακολουθουν την εξέλιξη των τεχνικών της πυρηνικής ιατρικής.
H διδασκαλία των μεθόδων και των τεχνικών με τις οποίες εφαρμόζεται η ειδικότητα είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα όχι μόνο της Ιατρικής Σχολής αλλά και της Σχολής Τεχνολόγων και της Nοσηλευτικής Σχολής όπως γίνεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Ελλάδα διοργανώνονται προγράμματα και επι μέρους μαθήματα εξειδίκευσης των ιατρών, των τεχνολόγων και των νοσηλευτών.
Το βιβλίο αφορά κατά κύριο λόγο τους φοιτητές της ιατρικής. H επιτυχία της κάθε διαγνωστικής εξέτασης και ο σωστός τρόπος της κάθε θεραπείας στην πυρηνική ιατρική εξαρτώνται από τις γνώσεις του ειδικού ιατρού, αλλά και από την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου ασθενή ο οποίος πρέπει να εξοικειωθεί στην όλη διαδικασία της εξέτασης. Εάν ο εξεταζόμενος δεν προετοιμαστεί σωστά, η εξέταση θα είναι λανθασμένη. Εάν τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν θα έχουμε σωστές σπινθηρογραφικές εικόνες και σωστές λειτουργικές πληροφορίες. Ένα ενδεχόμενο λάθος στην προετοιμασία του ασθενή μπορεί να κάνει τη θεραπευτική λήψη του ραδιενεργού ιωδίου-131 αδύνατη. Ακόμη, ένα λάθος στην εξέταση της πρόσληψης του 131I από το θυρεοειδή αδένα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο υπολογισμό της δόσης του ραδιοφαρμάκου που θα χορηγηθεί για την παραπάνω θεραπεία. Τα σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν στο εξωτερικό εκδόθηκαν για πρώτη φορά πολλά χρόνια πριν, ήδη το 1969.
Από όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι η γνώση των εφαρμοζομένων μεθόδων και τεχνικών και οι οδηγίες προς τους ασθενείς, αποτελούν απαραίτητες διδακτικές γνώσεις για τους φοιτητές της ιατρικής αλλά και το ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό γενικότερα. Ο ιατρός δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή μιας τεχνικής αν δε γνωρίζει ο ίδιος την τεχνική αυτή. Aπό την ορθή εφαρμογή της τεχνικής εξαρτάται η επιτυχία της αντίστοιχης εξέτασης. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται βασικές γνώσεις και οδηγίες. Οι σχετικές γνώσεις ολοκληρώνονται, εξελίσσονται και ανανεώνονται συνεχώς. Όπως ο ιατρός, έτσι και το παραιατρικό προσωπικό οφείλουν να προχωρούν μπροστά στο πεδίο της γνώσης, για το συμφέρον του ασθενή και για την πρόοδο της επιστήμης.Ο φοιτητής της ιατρικής ειδικότερα που θα είναι ο μέλλων ιατρός υπεύθυνος για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία του πάσχοντος.
H έκδοση αυτή γράφτηκε από δύο συναδέλφους με αυξημένη σχετική εμπειρία. Eλπίζουμε να συμβάλλουμε στη διάδοση της γνώσης των μεθόδων και τεχνικών της πρακτικής Πυρηνικής Iατρικής στους φοιτητές της ιατρικής, στους τεχνολόγους, στους νοσηλευτές αλλά και στους ειδικούς πυρηνικούς ιατρούς που θα έχουν σ’ ένα μόνο εγχειρίδιο απαραίτητες γνώσεις για την πρακτική εφαρμογή των μεθόδων και των τεχνικών της ειδικότητας της Πυρηνικής Iατρικής.

Περιέχει:

 1. Επεξήγηση Βασικών Όρων και Εννοιών του Κειμένου (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 2. Γνωριμία με τα Μηχανήματα της Πυρηνικής Ιατρικής (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 3. Η Διαπίστωση των Αιμορραγιών (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 4. Το Τομογραφικό Σπινθηρογράφημα του Εγκεφάλου (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 5. Το Κυκλοφορικό Σύστημα (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 6. Το Σπινθηρογράφημα του Μυοσκελετικού Συστήματος (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 7. Το Γαστρεντερικό Σύστημα (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 8. Οι Ενδοκρινείς Αδένες (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 9. Οι Αιματολογικές Εξετάσεις (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 10. Η Αναζήτηση των Φλεγμονών (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 11. Η Αναζήτηση των Κακοήθων Βλαβών (Φίλιππος K. Γραμματικός)
 12. Το Αναπνευστικό Σύστημα (Nικόλαος Δ. Καρατζάς)
 13. Το Ουροποιητικό Σύστημα (Nικόλαος Δ. Καρατζάς)
 14. Η Θεραπεία με τα Ραδιονουκλίδια (Nικόλαος Δ. Καρατζάς)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:

Βιβλία που έχουν λίγα ή καθόλου αντίτυπα.
Για παραγγελίες - πληροφορίες παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία ή τηλεφωνήστε μας στο 2310-203720.

  * Ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και εφαρμόζονται η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.