Οδηγός για την Kοινή Δημοτική

Σύμφωνα με τη σχολική «Nεοελληνική Γραμματική – Aναπροσαρμογή της μικρής Nεοελληνικής Γραμματικής του Mανόλη Tριανταφυλλίδη»

8,48

N-id: 0904 Κατηγορίες: , , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 128 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2002 ISBN: 960-431-809-8 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Πρόλογος του Α.Χ. Λώλου (καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Η ενασχόληση με το λόγο σε όλες τις μορφές και τα είδη του -προφορικό ή γραπτό, πεζό ή ποιητικό- είναι πανάρχαιη, σχεδόν σύγχρονη με την απαρχή της διανόησης και της λογικής, δηλαδή από την αρχή της φιλοσοφίας και ιδιαίτερα της ρητορικής. Έκτοτε ο λόγος, η γλώσσα, αποτελεί βασικό πεδίο διδασκαλίας και έρευνας παντοιοτρόπως.
Η ελληνική γλώσσα με υπερτρισχιλιετή αδιάκοπη μαρτυρημένη παρουσία έχει μια μοναδική διαδρομή συνεχούς εξέλιξης, ώστε να εκφράζει διαχρονικά με πληρότητα την αντίστοιχη εξέλιξη του πολιτισμού. Έτσι σήμερα κατέληξε στη γνωστή δημοτική μορφή, την κοινή νεοελληνική, που αποτελεί επισήμως αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας και χρήσης στην εκπαίδευση και στη διοίκηση.
Ήδη πριν από τα 1550 ο Κερκυραίος παπάς στη Βενετία Νικόλαος Σοφιανός συνέταξε την πρώτη Νεοελληνική Γραμματική (δημοσιεύτηκε το 1870 από το Γάλλο νεοελληνιστή E. Legrand) και ακολούθησαν έκτοτε αρκετές άλλες δημοσιεύσεις Νεοελληνικών Γραμματικών με διάφορους εκάστοτε τίτλους από διάφορους συγγραφείς (όπως π.χ. των: Σ. Πόρτιος, 1638//Girolamo Germano, 1622//Α. Χριστόπουλος, 1805//H. Pernot, 1897// A. Thumb, 1895//Μ. Φιλήντας, Α’ 1907, Β’ 1910//Γ. Ψυχάρης, Α’ 1929, Β’ 1935, Γ’ 1937//Κ. Τοπχαρά, 1928, 1932//Ηλ. Βουτιερίδη, 1932//Μ. Οικονόμου, 1933//, ώσπου φτάνουμε στα 1941 που ο Ο.Ε.Σ.Β. δημοσίευσε το βιβλίο Νεοελληνική Γραμματική (της δημοτικής) του Μ. Τριανταφυλλίδη.
Η γνωστή ως Μικρή Νεοελληνική Γραμματική, της οποίας έγινε αναπροσαρμογή από Ομάδα Εργασίας που συγκρότησε το Κ.Ε.Μ.Ε. και δημοσιεύτηκε από τον Ο.Ε.Δ.Β. (1η έκδοση 1976), είναι αυτή που σήμερα διανέμεται για σχολική χρήση.
Μια γραμματική, βέβαια, είναι βιβλίο συχνής αναφοράς για πολλούς ενδιαφερομένους και, ιδιαίτερα, γι’ αυτούς που δεν κατέχουν τη γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό βιβλίο συχνότερων αναζητήσεων, γι’ αυτό επιβάλλεται άμεση συγκρότηση πληρέστατων καταλόγων, λέξεων και όρων, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση. Στην πραγματικότητα λείπει ένα «εργαλείο» που θα διευκολύνει σημαντικά στη χρήση του βιβλίου.
Αυτό ακριβώς το «εργαλείο» προσφέρεται στους ενδιαφερομένους από το συνάδελφο κ. Νικόλαο Αβραμόπουλο, ο οποίος με συνέπεια, με πολύ συστηματικό τρόπο και με επιστημονική μεθοδολογία κατέγραψε πλήρως όλες τις απαραίτητες λέξεις και όρους (ο ίδιος επεξηγεί με σαφήνεια τον τρόπο χρήσης αυτών των καταλόγων) που καθιστούν έτσι από πάσης απόψεως ευχερέστατη τη χρήση της Νεοελληνικής Γραμματικής του Μ. Τριανταφυλλίδη. Τόσο σημαντική μπορεί να κριθεί η συμβολή αυτού του βιβλίου που, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολικό, θα επικροτούσε την προσπάθεια εκπόνησης αυτών των καταλόγων προς διευκόλυνση του ίδιου του έργου του ο ίδιος ο συγγραφέας, μια και είναι ολοφάνερη η χρησιμότητά τους στην απρόσκοπτη χρήση της Γραμματικής. Οι αναγνώστες, ωστόσο, θα επιδοκιμάσουν εν τέλει τη χρησιμότητα των καταλόγων με την προτίμησή τους.


Περιέχει:
Eυρετήρια

  1. Λέξεις
  2. Kύρια ονόματα
  3. Συντομογραφίες
  4. Πρώτα συνθετικά, αυξήσεις, θέματα, αχώριστα μόρια, προτακτικά, συνδετικά
    Γράμματα
  5. Δίφθογγοι, δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα, συμφωνικά συμπλέγματα
  6. Kαταλήξεις
  7. Aραβικά ψηφία, ελληνικά σημεία
  8. Γραμματικοί όροι και γλωσσικά φαινόμενα
  9. Oρθογραφία

Επίμετρο

  1. Περιεχόμενα της σχολικής Νεοελληνικής Γραμματικής
  2. Επιλογή βιβλιογραφίας για τη δημοτική γλώσσα
  3. Επιλεγμένα λήμματα από τη Νεοελληνική Γραμματική (της δημοτικής)
    Λέξεις και εκφράσεις
    Κύρια ονόματα
    Συντομογραφίες – Τακτικά αριθμητικά με αραβικά ψηφία