Η Γνώση της Πραγματικότητας και οι Πηγές της

8,47

N-id: 1625 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 160 Σχήμα: 14 x 21 Xρονολογία: 2016 ISBN: 978-960-456-472-9 Κωδικός Ευδόξου: 68380467 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Από την αιτιότητα, τη βεβαιότητα και την αναγκαιότητα, στην τυχαιότητα, την αβεβαιότητα και τη σημερινή πραγματικότητα ♦ Πληροφορία και εντροπία ♦ Η αρχή της συμπληρωματικότητας ♦ Οι συνέπειες των επιστημονικών ανακαλύψεων ♦ Αν είχανε ακολουθήσει άλλο δρόμο η ζωή μας θα ήταν διαφορετική;


Η Ιστορία του κόσμου είναι ένα μέρος της Ιστορίας της ύλης. Η Ιστορία της ζωής μέρος της Ιστορίας του κόσμου. Και η Ιστορία του ανθρώπου μέρος της ιστορίας της ζωής.
Όμως, η Ιστορία της ύλης αρχίζει με το ερώτημα.
Τι υπήρχε αρχικά, η ύλη η οποία έκτισε τον κόσμο και γέννησε τη ζωή, ή προϋπήρχε το πνεύμα το οποίο, έπλασε την ύλη, έκτισε τον κόσμο και δημιούργησε τη ζωή;
Αυτό το πανάρχαιο φιλοσοφικό ερώτημα διαχωρίζει τους φιλοσόφους σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους Υλιστές και τους Ιδεαλιστές.
Η διαμάχη μεταξύ τους συνεχίζεται εδώ και είκοσι αιώνες. Πρόκειται για αυτό που διαχρονικά αποκαλείται «ερώτημα περί των πρωτείων».
Και οι δύο κατηγορίες φιλοσόφων, χρησιμοποιούν επιχειρήματα προερχόμενα από δογματικές απόψεις τις οποίες αποδέχεται και υποστηρίζει η κάθε παράταξη, χωρίς αντικειμενική τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα, να μη έχουν τη γενική αποδοχή.
Σήμερα και η επιστήμη, έχει και αυτή, τη δική της άποψη για το θέμα αυτό, η οποία είναι περισσότερο συγκεκριμένη και αρκετά τεκμηριωμένη και περιέχεται στο βιβλίο αυτό.


Μόνο ένα μικρό μέρος της φυσικής πραγματικότητας μπορεί να γίνει αντιληπτό με την παρατήρηση, τη μέτρηση και το πείραμα. Όμως, με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, τις νέες μαθηματικές μεθόδους και με υπέρβαση της «κοινής λογικής» κατορθώσαμε να διευρύνουμε το γνωστικό μας ορίζοντα και να εισχωρήσουμε στα ενδότερα των διεργασιών της φύσης, όπως έγινε με τις νέες θεωρίες της φυσικής, την Κβαντομηχανική και τη Σχετικότητα. Και τότε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις και πράγματα που απέχουν πολύ από αυτά που περιμένουμε ή μπορούσαμε να φανταστούμε.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα και να γνωρίσουμε τα νέα δεδομένα της επιστήμης.


Σε δύο προηγούμενα βιβλία μου Η Ιστορία των Ιδεών στη Φυσική  και Το Πώς και το Γιατί αυτών που Συμβαίνουν στον Κόσμο παρουσιάζονται τα σπουδαία πνευματικά δημιουργήματα του ανθρώπου από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι και αυτή του Einstein.
Με αυτό το τρίτο βιβλίο, ολοκληρώνεται μία προσπάθεια επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, με όσους έχουμε την ίδια περιέργεια και μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα, για αυτά που γνωρίζουμε αλλά και για εκείνα που θέλουμε να μάθουμε.


Περιεχόμενα

 • Η γνώση της πραγματικότητας και οι πηγές της
 • Από την αιτιότητα, τη βεβαιότητα και την αναγκαιότητα στην τυχαιότητα, την αβεβαιότητα και τη σημερινή πραγματικότητα
 • Η αρχή της Συμπληρωματικότητας
 • Εντροπία και πληροφορία
 • Μαθηματικά, το υπέροχο πνευματικό δημιούργημα του ανθρώπου
 • Αν είχαμε ακολουθήσει άλλο δρόμο η ζωή μας θα ήτανε διαφορετική;
 • Οι συνέπειες των επιστημονικών ανακαλύψεων
 • Η εκθετική αύξηση και η λογιστική εξίσωση
 • Η πληροφορία και η σημασία της
 • Ψηφιακή μετάδοση πληροφοριών
 • Αλήθεια ή Ψέμα, τρόποι και μέσα επαλήθευσης
 • Το ξυράφι του Όκαμ
 • Επίλογος