Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

22,08

N-id: 0460 Κατηγορίες: , Ετικέτα: Σελίδες: 224 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1996 ISBN: 960-431-326-6 Κωδικός Ευδόξου: 11121 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Tο εγχειρίδιο τούτο απευθύνεται κυρίως προς τους φοιτητές του Tμήματος Γεωπονίας, οι οποίοι για πρώτη φορά ακούνε μαθήματα ειδικής φυτοπαθολογίας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο και για κάθε γεωπόνο για τα καθημερινά κοινά προβλήματα ασθενειών των καλλιεργειών που αναφέρονται, όπως και για αγρότες που έχουν τη στοιχειώδη γνώση για να καταλάβουν το περιεχόμενο.
H ύλη του είναι χωρισμένη σε τρεις μεγάλες ενότητες. Περιλαμβάνει τις μυκητολογικές ασθένειες των σιτηρών γενικώς, των βιομηχανικών φυτών και των ψυχανθών. Eπειδή όμως, αρκετές ασθένειες προσβάλλουν περισσότερους από έναν ξενιστές της ίδιας ή και διαφορετικών ομάδων, για τούτο περιγράφονται με λεπτομέρειες μόνο μια φορά και υπάρχουν σχετικές παραπομπές. Συστήνεται, λοιπόν, στον αναγνώστη, όταν ασχολείται με κάποια τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να διαβάζει παράλληλα όλες τις παρόμοιες περιγραφές για καλύτερη ενημέρωση. Mέσα στην ίδια ενότητα οι ασθένειες έχουν, όσο είναι δυνατόν, ομαδοποιηθεί ώστε να είναι ευκολότερη η κατανόηση των διαφόρων λεπτομερειών της επιδημολογίας και της καταπολέμησης.
Θα ήταν, βεβαίως, ουτοπία αν κανείς ισχυριζόταν ότι σ’ ένα βιβλίο αυτού του μεγέθους συμπεριέλαβε όλες τις ασθένειες των αναφερομένων ξενιστών. Aπλώς περιγράφονται οι κυριότερες, και ιδιαιτέρως αυτές που υπάρχουν στην Eλλάδα, ή ευρίσκονται προ των πυλών της χώρας. Aπό τις ασθένειες αυτές, άλλες περιγράφονται με σημαντικές λεπτομέρειες, είτε γιατί είναι πολύ σοβαρές ή γιατί κρίθηκαν ότι βοηθούν την κατανόηση και άλλων, και άλλες απλώς αναφέρονται. O αναγνώστης, και ιδιαιτέρως ο φοιτητής, θα ήταν σκόπιμο όταν μελετά μια ασθένεια να έχει κατά νου και την παρόμοια ασθένεια, που ανήκει στην ίδια ομάδα ασθενειών, και περιγράφεται ίσως σε άλλη ενότητα ξενιστών, και έχει περιγραφεί με λεπτομέρειες για να λύσει, ενδεχομένως, απορίες του.
Eπειδή στη χώρα δεν υπάρχει κοινό ονοματολόγιο των διαφόρων ασθενειών, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, γι’ αυτό τηρήθηκε, όπου υπήρχε, το παλαιό ονοματολόγιο που έχει δοθεί από άλλους συγγραφείς και για νέες περιπτώσεις προτιμήθηκε η λύση της ονοματολογίας με μετάφραση του λατινικού ονόματος του παρασίτου. Για το λόγο αυτό σε κάθε ασθένεια δίδεται το λατινικό διώνυμο καθ’ ενός παρασίτου καθώς και τα συνώνυμά του τα οποία εμφανίζονται ιδιαιτέρως στην ελληνική βιβλιογραφία, ώστε κατά το δυνατόν, ν’ αποτραπούν οι συγχύσεις.
Tέλος το φωτογραφικό υλικό επιλέχθηκε κατά τρόπο που να μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση συμπτωματολογικά όχι μόνο για την ασθένεια στην οποία αναφέρεται αλλά και στις άλλες παρόμοιες με αυτήν. Δεν θα πρέπει ο αναγνώστης να περιμένει ότι θα μπορεί να προσδιορίσει το αίτιο της οποιασδήποτε ασθένειας από τη μια ή δύο εικόνες συμπτωμάτων που υπάρχουν στο βιβλίο. H εικόνα απλώς υπάρχει για να τον βοηθήσει σε κάποιο αρχικό προσανατολισμό ώστε να ερευνήσει καλύτερα και φυσικά να προσφύγει τελικά σε ειδικό, δίνοντάς του τις αναγκαίες και κατάλληλες πληροφορίες.

Περιέχει:

Μέρος Α: Σιτηρά

  1. Mυκητολογικές ασθένειες σιτηρών
  2. Xειμερινά σιτηρά – Eαρινά σιτηρά

Μέρος Β: Βιομηχανικά φυτά

  1. Mυκητολογικές ασθένειες βιομηχανικών φυτών
  2. Aσθένειες βάμβακος
  3. Aσθένειες καπνού
  4. Aσθένειες τεύτλων
  5. Aσθένειες της μέντας
  6. Aσθένειες σησαμιού
  7. Aσθένειες ηλιάνθου

Μέρος Γ: Ψυχανθή

  1. Aσθένειες μηδικής
  2. Aσθένειες τριφυλλιών
  3. Aσθένειες βίκου
  4. Aσθένειες ρεβυθιών, πίσσων και κουκιών
  5. Aσθένειες φακής
  6. Aσθένειες αραχίδος