Αμπελογραφία

74,20 63,07

N-id: 1422 Κατηγορίες: , , Ετικέτα: Σελίδες: 624 Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2015 ISBN: 978-960-456-241-1 Κωδικός Ευδόξου: 11422 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με τα θέματα του αμπελοοινικού χώρου, όπως γεωπόνοι, οινολόγοι, φοιτητές, αμπελουργοί κ.ά., ευελπιστώντας να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της αμπέλου, προς όφελος των αμπελουργών και της Εθνικής Οικονομίας.
Το βιβλίο εμπεριέχει τεκμηριωμένη τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή γνώση που αποδίδεται με βάση την πλέον των 40 ετών εμπειρία μου στο αντικείμενο, σε ακαδημαϊκό και πρακτικό επίπεδο. Επίσης εμπεριέχει στοιχεία από έρευνα στους πειραματικούς αμπελώνες των Εργαστηρίων Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. και του Γ.Π.Α., καθώς και από αμπελώνες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, όπως του: Σωτήρη Μηττή (Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης), Παναγιώτη και Στέλιου Μπουτζή (Άγιος Παύλος Χαλκιδικής), Νικολάου Κουφογιάννη (Διμήνι Βόλου), Δημητρίου Κατσίκα, Νικολάου Κούρτη, Γρηγορίου Τρωγάδη (Κόρινθος, της ζώνης οινοποιησίμων Νεμέας και ζώνης επιτραπεζίων κυρίως σουλτανίνας), Κτήματος Καρρά (Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής), Κτήματος Γεροβασιλείου (Επανομή Θεσσαλονίκης), των Αμπελώνων Τριανταφυλλόπουλου (Κως) κ.ά. Τους προαναφερθέντες αμπελουργούς, στων οποίων τους αμπελώνες πραγματοποιήθηκαν διάφορα πειράματα ή αμπελογραφικές μελέτες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθειά μου αυτή, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες:

  1. Tων σημαντικότερων ειδών της αμπέλου, οι περισσότερες των οποίων πάρθηκαν από τα βιβλία του Pierre Galet κατόπιν αδείας του, τον οποίον ευχαριστώ.
  2. Των σπουδαιότερων υποκειμένων της αμπέλου που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και διεθνώς.
  3. Των σημαντικότερων γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας (οινοποιίας, άμεσης κατανάλωσης και σταφιδοποιίας). Οι φωτογραφίες των ποικιλιών αυτών πάρθηκαν από τις αμπελογραφικές συλλογές του Α.Π.Θ. του Γ.Π.Α., του Ινστιτούτου Αμπέλου, της τράπεζας γενετικού υλικού του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Μακεδονίας-Θράκης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και από αμπελώνες διαφόρων περιοχών της χώρας, όπου αυτές καλλιεργούνται. Επίσης εμπεριέχεται φωτογραφικό υλικό ποικιλιών οινοποιίας που πάρθηκε από τον αμπελουργικό άτλαντα του Χαράλαμπου Κοτίνη, τον οποίον ευχαριστώ.
  4. Των σημαντικότερων ξενικών ποικιλιών (οινοποιίας και άμεσης κατανάλωσης) των οποίων η καλλιέργεια στη χώρα μας άρχισε τη 10ετία του ’70 και συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για ορισμένες ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χάρις στα οποία προσαρμόζονται με επιτυχία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Περιεχόμενα

Μέρος Α

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

1.1 Γενικά
1.1.1 Ορισμός αμπελογραφίας – Καταγωγή οινοφόρου αμπέλου (V. vinifera L.)
1.1.2 H εξέλιξη της αμπελογραφίας στην Ελλάδα
1.2 Συστήματα ταξινόμησης των ποικιλιών της αμπέλου
1.3 Συστήματα αμπελογραφικής περιγραφής
1.3.1 Αμπελογραφικοί χαρακτήρες των οργάνων της αμπέλου
Εκβλάστημα
Ποώδης Βλαστός | Νέα φύλλα της κορυφής | Νέα φύλλα της βάσης | Τυπικό αναπτυγμένο φύλλο | Aνθος | Έλικες | Σταφυλή | Ράγα | Γίγαρτο | Κληματίδα | Κορμός | Ρίζες ενός έτους
1.4 Αμπελογραφική μελέτη
1.5 Οικογένεια των Vitacées

Κεφάλαιο 2: Το γένος Vitis

2.1 Συστηματική του γένους Vitis
2.1.1 Γενικά
2.1.2 Κυριότερα είδη
2.2 Mερικά από τα είδη του γένους Vitis
2.2.1 Υπογένος Muscadinia (section Muscadinia)
Vitis rotundifolia (Michaux) | Vitis munsoniana (Simpson) | Vitis Popenoei (Fennell)
2.2.2 Υπογένος Euvitis (section Vitis)
Vitis candicans (Engelmann) | Vitis Doaniana (Muncon) | Vitis Longii ή solonis (Prince) | Vitis coriacea (Shutleworthii) | Vitis Simpsonii (Munson) | Vitis Champinii (Planchon) | Vitis Labrusca (Linné) | Vitis californica (Bentham) | Vitis arizonica (Engelmann) | Vitis cinerea (Engelmann) | Vitis Berlandieri (Planchon) | Vitis aestivalis (Michaux) | Vitis Lincecumii (Buckley) | Vitis bicolor (Le Conte) | Vitis cordifolia (Michaux) | Vitis monticola (Buckley) | Vitis rubra (Michaux) | Vitis amurensis (Ruprecht) | Vitis flexuosa (Thunberg) | Vitis armata (Diels και Gilg) | Vitis Davidii (Foëx) | Vitis Romanetii (Romanet du Caillaud) | Vitis riparia (Michaux) | Vitis rupestris (Scheele) | Vitis vinifera (Lineé)

Κεφάλαιο 3: Υποκείμενα της αμπέλου

3.1 Γενικά
3.2 Ιδιότητες
3.3 Υβρίδια – Ποικιλίες (κλώνοι)
Riparia gloire de Montpellier | Rupestris du Lot | Berlandieri Rességuier Νο 1
3.4 Riparia – Rupestris
3.4.1 Γενικά – Χαρακτήρες
3.4.2 Ποικιλίες υποκειμένων
3.306 Couderc | 3.309 Couderc | 101-14 Μgt | Schwarzmann
3.5 Berlandieri – Riparia
3.5.1 Γενικά – Χαρακτήρες
3.5.2 Ποικιλίες υποκειμένων
157-11 Couderc | 161-49 Couderc | 34 Ε.Μ. | 33 Ε.Μ. | 420 Α Mgt | R.S.B.1 | Phénix | 225 Ruggeri | 125 ΑΑ επιλογή Kober | 3.5.2.1. Ομάδα των Teleki | Teleki 5 BB | Teleki 5 C | S O 4 | Teleki 8 Β
3.6 Berlandieri – Rupestris
3.6.1 Γενικά – Χαρακτήρες
3.6.2 Ποικιλίες υποκειμένων
57 Richter | 99 Richter | 110 Richter
3.6.2.1. Σικελικά υποκείμενα
775 Paulsen | 779 Paulsen | 1.103 Paulsen | 1.447 Paulsen | 140 Ruggeri
3.7 Ευρωπαϊκά – Αμερικάνικα
3.7.1 Γενικά – Χαρακτήρες
3.7.2 Vinifera _ Rupestris
3.7.2.1. Γενικά – Χαρακτήρες
3.7.2.2. Ποικιλίες υποκειμένων
A.R.G. 1 | A.R.G. 2 | A.R.G. 9 | 1.202 Couderc
3.7.3 Vinifera _ Berlandieri
3.7.3.1. Γενικά – Χαρακτήρες
3.7.3.2. Ποικιλίες υποκειμένων
41 Β Mgt | 333 E.M. | B.C. 1
3.8 Σύνθετα
3.8.1 Riparia – Rupestris – Berlandieri
3.8.1.1. Ποικιλίες υποκειμένων
Gravesac | Fercal | 1.045 Paulsen
3.8.2 Υβρίδια του Cordifolia
3.8.2.1. Γενικά
3.8.2.2. Ποικιλίες υποκειμένων
106-8 Mgt | 44-53 Malègue
3.8.3 Υβρίδια του Candicans
3.8.3.1. Γενικά
3.8.3.2. Ποικιλίες υποκειμένων
Salt creek | Dog Ridge | 1.613 Couderc | 1.616 Couderc | 216-3 Castel

 

Μέρος Β: Ποικιλίες παραγωγής

  • Γενικά
  • Ποικιλίες οινοποιίας
  • Χαρακτηριστικά

Κεφάλαιο 4: Γηγενείς ποικιλίες οινοποιίας

4.1 Λευκές
Αηδάνι άσπρο | Αθήρι | Ασύρτικο | Βηλάνα | Γουστολίδι | Ζουμιάτικο | Κακοτρύγης | Λαγόρθι | Μαλαγουζιά | Μονεμβασιά | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο άσπρο | Μπατίκι | Ντεμπίνα | Ρομπόλα | Σαββατιανό
4.1.1 Aλλες λευκές γηγενείς ποικιλίες οινοποιίας
Αγούμαστος | Αγριογλυκάδι | Ασπροβάρτζαμο | Ασπρούδα Ζακύνθου | Ασπρούδα Πατρών | Ασπρούδα Σαντορίνης | Ασπρούδι (ες) | Βαλαΐτης | Βαρδέα | Βιδιανό | Βολίτσα λευκή | Βόσσος | Γαϊδουριά | Γλυκάδι | Γλυκερήθρα | Δαφνιά | Δερματάς | Ζακυνθινό | Θραψαθήρι | Κοζανίτης | Κοντοκλάδι | Κρητικό λευκό | Κυδωνίτσα | Μαλουκάτο | Μοσχατέλλα | Μπεγλέρι | Μυγδάλι | Ξερομαχαιρούδα | Ξυνιστέρι | Παύλος | Πετροκόριθο λευκό | Πετρουλιανός | Πλατάνι | Πλυτό | Ποταμίσι | Ροκανιάρης | Σκιαδόπουλο | Σκλάβα | Σκυλόκλημα – Σκυλοπνίχτης λευκός | Σκυλόκλημα | Σκυλοπνίχτης λευκός | Ταχτάς | Τσαούσι | Φλασκασύρτικο | Χλώρες
4.2 Έγχρωμες
Αγιωργίτικο | Βερτζαμί | Κοτσιφάλι | Λημνιό | Λιάτικο | Μανδηλαριά | Μαυροδάφνη | Μοσχοφίλερο | Ξινόμαυρο | Παμίδι | Ροδίτης | Ρωμέικο | Φιλέρι | Φωκιανό
4.2.1 Aλλες έγχρωμες γηγενείς ποικιλίες οινοποιίας
Αγιαννιώτικο | Αηδάνι μαύρο | Αθήρι μαύρο | Αμφιόνι | Αρακλινός | Αρμελετούσα | Αυγουστιάτης | Βάφτρα | Βιολεντό | Βλάχικο | Βοϊδομάτης | Βολίτσα μαύρη | Βραδυανό | Γλυκοπάτι | Διμηνίτης | Ζαλοβίτικο | Θειακό μαύρο | Θράψα | Καραμπραΐμης | Καστελιώτικο | Κατσακούλιας | Κοϊνιάρικο | Κοκκινοβοστίτσα | Κοκκινορομπόλα | Κολλινιάτικο | Κορίθι μαύρο | Κοριτσάνος μαύρος | Κορφιάτης | Κουμάρη (ι) | Κουτσουμπέλι | Κρασάτο | Λαδικινό | Λημνιώνα | Μαύρο Κύπρου | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυροκόρακας | Μαυροτράγανο | Ομάδα ποικιλιών Μαυρούδια | Μαυρούδι | Μαυρούδι χονδρό Καλαβρύτων | Μαυρούδι ψιλό Καλαβρύτων | Μοσχάτο μαύρο | Μοσχόμαυρο | Μουδιάτικο | Μούχταρο | Μπακούρι | Μπεκάρι | Νεγκόσκα | Παπαδικό | Παπάς – Καρά | Πατρινό | Ρητινό | Ριφόσκο | Σεριφιώτικο | Σέφκα | Σκοπελίτικο | Σκυλοπνίχτης | Σταυροχιώτικο | Σταυρωτό | Συκιώτης | Τουρκοπούλα | Τσαρδάνα | Φειδιά | Χιδηριώτικο | Χιώτικο κρασερό

Κεφάλαιο 5: Ξενικές ποικιλίες οινοποιίας

5.1 Γενικά
5.2 Λευκές
Chardonnay | Riesling rhénan | Sauvignon blanc | Sylvaner | Ugni blanc | Viognier
5.2.1 Aλλες λευκές ξενικές ποικιλίες οινοποιίας
Arintho | Chasselas doré | Grecanico | Grechetto | Greco (Greco di Tufo) | Grenache blanc | Maccabeu | Sémillon | Verdicchio bianco | Vermentino
5.3 Έγχρωμες
Cabernet sauvignon | Cabernet franc | Carignan | Cinsaut | Gewürztraminer | Grenache rouge | Merlot | Mourvèdre | Pinot noir | Syrah | Tempranillo
5.3.1 Aλλες έγχρωμες ξενικές ποικιλίες οινοποιίας
Aglianico | Alicante – Bouschet | Grand noir | Negro amaro | Schioppettino

Κεφάλαιο 6: Γηγενείς και ξενικές ποικιλίες παραγωγής σταφυλών επιτραπέζιας χρήσης (άμεσης κατανάλωσης) και ποικιλίες σταφιδοποιίας

6.1 Ποικιλίες παραγωγής σταφυλών επιτραπέζιας χρήσης
(άμεσης κατανάλωσης)
6.1.1 Γενικά
6.1.2 Χαρακτηριστικά
6.1.3 Ποικιλίες
Alphonse Lavallée | Cardinal | Italia | Μοσχάτο Αμβούργου | Όψιμος Εδέσσης | Perlette | Ραζακί | Σιδηρίτης | Φράουλα κόκκινη | Victoria
6.1.3.1 Aλλες ποικιλίες παραγωγής σταφυλών επιτραπέζιας χρήσης (άμεσης κατανάλωσης)
Aledo | Αττική | Aurora | Autumn black | Automn Royal | Βεργίνα | Βέρυκο Κύπρου | Big perlon | Calmeria | Centennial seedless | Crimson seedless | Ελλάς | Flame seedless | Gold | Θεσσαλονίκη | Ιθάκη | Λευκάς | Muscat reine des vignes | Ohanes | Όψιμο Σουφλίου | Πέλλα | Προβατίνα | Ralli seedless | Red globe | Rutilia | Superior seedless | Τσαούσι
6.2 Ποικιλίες σταφιδοποιίας
6.2.1 Γενικά
6.2.2 Χαρακτηριστικά
6.2.3 Οι σπουδαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες σταφιδοποιίας στην Ελλάδα
Σουλτανίνα | Κορινθιακή σταφιδάμπελος

Βιβλιογραφία