Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Τράπεζα Θεμάτων Βʹ Λυκείου

21,94

N-id: 1764 Κατηγορίες: , , Ετικέτα: Σελίδες: 576 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2023 ISBN: 978-960-456-601-3 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη
  • 70 πλήρη & ομαδοποιημένα κριτήρια τράπεζας θεμάτων με τις απαντήσεις τους
  • Πρόσθετες ασκήσεις στα κριτήρια σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ
  • Θεωρία και εφαρμογές στη γλώσσα και τη λογοτεχνία

Η είσοδος της τράπεζας θεμάτων τα τελευταία χρόνια στη σχολική ζωή επέφερε ριζική μεταβολή στον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στο Λύκειο. Πλέον οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι ήδη από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου με έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος εξασφαλίζει κατά το ήμισυ ότι πανελλαδικά τα θέματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι μαθητές κατά τη λήξη του σχολικού έτους θα είναι σταθμισμένα και ισοδύναμα. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου το ΙΕΠ προσφέρει πλήθος ημιτελών κριτηρίων τα οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν ως βάση για την εξέταση των μαθητών τους στο πλαίσιο του υπό εξέταση μαθήματος.

Το παρόν βιβλίο Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Τράπεζα Θεμάτων Βʹ Λυκείου δημιουργήθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που προέκυψαν από την είσοδο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στην εξεταστική διαδικασία. Στις σελίδες του εκπαιδευτικοί και μαθητές/‑τριες θα βρουν ένα βοηθητικό εργαλείο για το έργο τους. Οι πρώτοι θα αντλήσουν ολοκληρωμένα κριτήρια, τα οποία συμπορεύονται πλήρως με τις οδηγίες διδασκαλίας των τελευταίων ετών. Οι δεύτεροι θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν με επιτυχία για τις τελικές εξετάσεις καθώς τα ερωτήματα που στοιχειοθετούν τα επιμέρους κριτήρια αποτελούν προάγγελο των ερωτήσεων με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται ολοκληρωμένη θεωρία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας καθώς και των στοιχείων που αφορούν την επιτυχημένη παραγωγή λόγου. Αμφότερα αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών του μαθητή για την επιτυχή προσέγγιση των θεμάτων Α και Β του τελικού κριτηρίου αξιολόγησης. Η θεωρία πλαισιώνεται με πλήθος εφαρμογών, οι οποίες έχουν αντληθεί από τα θέματα της Τράπεζας.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη Λογοτεχνία, η οποία καλύπτει τα ερωτήματα Γ και Δ αντίστοιχα. Κάθε στοιχείο θεωρίας συνοδεύεται από πίνακες και παραδείγματα εφαρμογής για την καλύτερη κατανόηση και προετοιμασία των μαθητών/τριών.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρουν 70 ολοκληρωμένα κριτήρια αξιολόγησης κατηγοριοποιημένα με βάση τις θεματικές ενότητες που προσεγγίζουν, όπως αυτές καθορίζονται στις πρόσφατες οδηγίες διδασκαλίας. Κάθε κριτήριο συνοδεύεται από πρόσθετες ασκήσεις που αφορούν το μη λογοτεχνικό μέρος με στόχο την ολοκληρωμένη προετοιμασία σε ποικιλία θεμάτων κατανόησης και κειμενικής οργάνωσης καθώς και ερωτήσεις που αφορούν το λογοτεχνικό μέρος και αποσκοπούν στο «άνοιγμα» του ερμηνευτικού διαλόγου με το κείμενο. Τέλος, προσφέρεται προτεινόμενο λεξιλόγιο με στόχο των εμπλουτισμό των επικοινωνιακών δυνατοτήτων των μαθητών/τριων κατά τη διαδικασία παραγωγής λόγου.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παροχή αναλυτικών απαντήσεων σε όλα τα δοθέντα ερωτήματα. Οι απαντήσεις στις ασκήσεις παραγωγής λόγου παρουσιάζονται με διπλή μορφή: α) κάποιες από αυτές προσφέρονται σε ολοκληρωμένη κειμενική μορφή με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/‑τριών με τον τρόπο παρουσίασης και ανάπτυξης άρτιων επιχειρηματολογικών κειμένων β) οι υπόλοιπες παρουσιάζονται σε διαγραμματική μορφή προκειμένου να δοθεί στους μαθητές/‑τριες η ευκαιρία για προσωπική εξάσκηση.

Ευελπιστώ το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας να ανταποκριθεί στον σκοπό συγγραφής του και να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που προέκυψαν από την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στην εξεταστική διαδικασία.