,

Ραδιοχημεία και Πυρηνική Χημεία

Βασικές Αρχές και Εφαρμογές

32,44

N-id: 1708 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτα: Σελίδες: 392 Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2020 ISBN: 978-960-456-546-7 Κωδικός Ευδόξου: 94700531 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια εισαγωγή στις βασικές αρχές που διέπουν τη δομή, σταθερότητα και διάσπαση των ατομικών πυρήνων καθώς και στις αλληλεπιδράσεις των πυρηνικών ακτινοβολιών με την ύλη και στη μέτρησή τους. Επίσης παρέχει πληροφορίες για τις ιδιότητες των ραδιενεργών στοιχείων αλλά για τη σύνθεση νέων στοιχείων, που επέκτειναν το γνωστό Περιοδικό Σύστημα.
Η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας, ο κύκλος των πυρηνικών καυσίμων, από την εξόρυξη του ουρανίου μέχρι τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά και η παρουσίαση στοιχείων υγειοφυσικής και ακτινοπροστασίας αποτελούν επίσης σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους συγγραφείς στις πυρηνικές μεθόδους ανάλυσης, στις εφαρμογές των ισοτόπων και ακτινοβολιών στην έρευνα και τεχνολογία αλλά και στη ραδιενέργεια του περιβάλλοντος και των τροφίμων.

Το περιεχόμενο αυτού του διδακτικού συγγράμματος βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις παραδόσεις του μαθήματος της Ραδιοχημείας και Πυρηνικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει στόχο να καλύψει ένα κενό της ιδιαίτερα περιορισμένης ελληνικής βιβλιογραφίας σ’ αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά συγχρόνως προσφέρει και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο για τις πυρηνικές επιστήμες και τις εφαρμογές τους.