Φυτολογία

Γενική Βοτανική των Σπερματοφύτων

27,03

N-id: 1363 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 262 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2009 ISBN: 978-960-456-173-5 Κωδικός Ευδόξου: 11402 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Έγχρωμη έκδοση | Με 500 έγχρωμες φωτογραφίες που διδάσκουν

♦ Μορφολογία ♦ Φυσιολογία ♦ Πολλαπλασιασμός

Τα πρώτα κείμενα του βιβλίου γράφθηκαν το έτος 2000, ως σημειώσεις του μαθήματος «Φυτοτεχνολογία», στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, όταν εργάσθηκα ως ωρομίσθιος καθηγητής. Με αυτές τις σημειώσεις, που έκτοτε αναλύονταν και συμπληρώνονταν με νέες παρατηρήσεις στη φύση και τις καλλιέργειες και αναζητήσεις σε σχετική βιβλιογραφία, συγκεντρώθηκαν περί τις εξακόσιες σελίδες κειμένου και περί τις 5.000 επιλεγμένες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες ήταν προϊόν κοπιαστικών, μοναχικών ως επί το πλείστον, εξορμήσεων σε βουνά, λόφους, πεδιάδες, κοιλάδες, χωράφια καλλιεργημένα και χέρσα όλων των διαμερισμάτων της χώρας μας.
Το υλικό αυτό, κείμενα και φωτογραφίες, που αφορούσε τα φυτά και την καλλιέργειά τους, όταν ήλθε η ώρα της δημοσίευσής του, μοιράσθηκε σε τρία βιβλία, τα εξής:

 • Το ανά χείρας «Φυτολογία – Γενική Βοτανική Σπερματοφύτων, Μορφολογία – Φυσιολογία – Πολλαπλασιασμός»,
 • «Βασίλειο των Φυτών: Από τον Linnaeus στον Woese, Φωτογραφικό Φυτολόγιο, APG II ταξινόμηση Aγγειοσπέρμων» και
 • «Η Τέχνη του Καλλιεργείν: Γενική Γεωργία – Κηπουρική – Δενδροκομία».

Το κείμενο του βιβλίου είναι κυριολεκτικά συνυφασμένο με πεντακόσιες έγχρωμες φωτογραφίες για τη ρίζα, τους βλαστούς, τα φύλλα, τις ταξιανθίες, τους καρπούς, για το φύτρωμα και τον πολλαπλασιασμό, που αντίστοιχα βιβλία έχουν συνήθως σχεδιαγράμματα. Οι φωτογραφίες είναι κατά τέτοιο τρόπο επιλεγμένες, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίσει πολλά φυτά με τα κοινά και επιστημονικά τους ονόματα που καλλιεργούνται, ως παραγωγικά ή καλλωπιστικά ή είναι αυτοφυή ποώδη, θαμνώδη, δενδρώδη των αγρών και των δασών. Με τις φωτογραφίες ο αναγνώστης εκτός του ότι διαβάζει, παρατηρεί και μέρος της φύσης ή μάλλον παρατηρεί και διαβάζει. Το μόνο μειονέκτημα των φωτογραφιών είναι το ανέβασμα του κόστους της έκδοσης.

Έτσι το βιβλίο αυτό δίνει γνώσεις εύληπτες στον κάθε αναγνώστη, διότι στηρίζεται όχι μόνο σε βιβλιογραφία αλλά και σε επί τόπoυ παρατηρήσεις των φυτών.
Η αναλυτική και ορισμένες φορές λεπτομερής παράθεση των θεμάτων της Μορφολογίας, Φυσιολογίας και του Πολλαπλασιασμού, με επεξηγηματική παράθεση φωτογραφιών, καθιστούν το πόνημα αυτό χρήσιμο σε κάθε φιλομαθή, οποιασδήποτε δουλειάς και ειδικότητας, που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα φυτά. Κυρίως όμως θα είναι βοήθημα φυτολογίας-βοτανικής για τους μαθητές τεχνικών και θεωρητικών λυκείων καθώς και συμβουλευτικό γνωστικό βοήθημα για τους δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον το αντικείμενο διδασκαλίας τους έχει σχέση με τα φυτά. Επειδή δε η ύλη του στηρίζεται σε επιστημονικές παρατηρήσεις συνεπικουρούμενες από σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, μπορεί να αποτελέσει και συμπληρωματικό βοήθημα σε σπουδαστές και φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή και σε αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν ειδικοί σε κάποιο κλάδο που έχει σχέση με τα φυτά.


Περιεχόμενα

Τα φυτά η αρχή της ζωής

Μέρος 1. Μορφολογία

 1. Κύτταρο
 2. Ιστοί
 3. Όργανα
  3.1 Ρίζα
  3.2 Βλαστός
  3.3 Φύλλα
  3.4 Αναπαραγωγικά όργανα
 4. Βοτανική περιγραφή των φυτικών ειδών

Μέρος 2. Φυσιολογία

 1. Φωτοσύνθεση-μηχανισμός
  2.1 Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες
  2.2 Γενετικοί παράγοντες
 2. Αναπνοή
 3. Διαπνοή
  3.1 Απορρόφηση του νερού
  3.2 Συντελεστής διαπνοής
 4. Βιολογικός κύκλος
  4.1 Φύτρωμα. Βλαστική και φυτρωτική ικανότητα
  4.2 Αύξηση – ανάπτυξη
  4.3 Ωρίμανση

Μέρος 3. Πολλαπλασιασμός (αναπαραγωγή)

 1. Εγγενής τρόπος πολλαπλασιασμού
 2. Αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού
  2.1 Μεταμορφωμένοι βλαστοί
  2.2 Αλλοι τρόποι αγενούς πολλαπλασιασμού