Το βιβλίο αυτό έχει τις παρακάτω ιδιομορφίες:
Πρώτον, ότι γράφτηκε σε μια διάρκεια είκοσι χρόνων -κατά διαστήματα- εκφράζοντας τον προβληματισμό μου– γιατί κάποιος εκδότης, σε άλλη μορφή του, δεν το έβγαζε, και το απέσυρα.
Και δεύτερον, αποτελείται από δύο ενότητες: από μια συλλογή δοκιμίων, και από μια συλλογή άρθρων-επιφυλλίδων, που δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες.
Από αυτήν την άποψη, έχει τρομερό ενδιαφέρον, γιατί, σ’ αυτή την εικοσαετία συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα –δηλαδή διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. και κυριάρχιση των Η.Π.Α. και της «παγκοσμιοποίησης».
Και επειδή γράφω πάντα ζωντανή ψυχολογία –κοινωνική, πολιτική και ιστορική– γι’ αυτό αποτυπώνονται μέσα στα γραφτά μου, αυτές οι ψυχολογικές διαφοροποιήσεις, ανάγλυφα.
Βέβαια, αναγκάστηκα να αφαιρέσω και να προσθέσω και άλλα κεφάλαια, και τελικά να αλλάξω και τον τίτλο, γιατί ξαναβλέποντάς το διαπίστωσα, πως η ουσία του βιβλίου, δεν είναι παρά η ψυχογραφία των ελλήνων σ’ αυτήν την χρονική διάρκεια. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίον βίωνε τα γεγονότα: σαν άτομο, σαν κοινωνικό σύνολο, σαν πολικό πρόσωπο, και σαν ιστορικό υποκείμενο.
Και έτσι ο τίτλος έγινε: «Η ψυχανάλυση του Έλληνα…!»
Στο βιβλίο αυτό, ο γνωστός ερευνητής της ανθρώπινης ψυχολογίας, Δρ. Γιάννης Γ. Γαλανός: «ψυχαναλύει»:
– τον M. Aνδρουλάκη και τους άθεους
– τον Mίκη Θεοδωράκη και τους κομμουνιστές
– τον Χριστόδουλο και τους θεολόγους
– τον Σημίτη και τους σοσιαλιστές
– την ορθοδοξία σε σχέση με το ιστορικό μέλλον
– τη σχέση Σταυρού και σφυροδρέπανου
– τις σχέσεις πολιτικής και ιδεολογίας
– τη σχέση της ιδεολογίας και ψυχολογίας του ΠA.Σ.O.K.
– την ιστορική, κοινωνική και πολιτική ψυχολογία του ΠA.ΣO.K.
– την ερωτοσεξουαλική ψυχολογία του Έλληνα
– τις σχέσεις πνευματικού, ψυχικού και θρησκείας κλπ.