Γεωμετρία

18,02

N-id: 1154 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 332 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2006 ISBN: 960-431-993-0 Κωδικός Ευδόξου: 11149 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Λέγεται πως ο Πυθαγόρας αναζητούσε κάποτε μαθητές να τους διδάξει Γεωμετρία. Αλλά δε βρήκε εθελοντές, κι έτσι αναγκάστηκε να δεχθεί κάποιον που θα τον πλήρωνε για να είναι μαθητής του. Θα του έδινε έναν οβολό για κάθε θεώρημα που θα μάθαινε.
Ο μαθητής, έχοντας ως κίνητρο τα χρήματα, παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τα μαθήματα. Έτσι, σύντομα κέρδισε αρκετούς οβολούς. Όμως στην πορεία αγάπησε και τα μαθήματα. Με τον καιρό έγινε τέτοια η επιθυμία του να μαθαίνει κι άλλα θεωρήματα, που πρόσφερε πια αυτός στον Πυθαγόρα έναν οβολό για κάθε θεώρημα που του δίδασκε, ξοδεύοντας έτσι όλους τους οβολούς που είχε κερδίσει.
Η ιστορία αυτή με τον Πυθαγόρα και το μαθητή του πιθανώς δεν είναι αληθινή. Ωστόσο, η Γεωμετρία είναι ένα από τα λίγα μαθήματα που το περιεχόμενό τους και μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για το ενδιαφέρον του μαθητή. Η λογική δομή που κατ’ εξοχήν την χαρακτηρίζει έλκει κάθε σκεπτόμενο μυαλό.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της δεκαετίας του 60 υποβάθμισε τη Γεωμετρία στα σχολικά προγράμματα. Αν και η μεταρρύθμιση αυτή κρίθηκε απ’ όλους ως μεγάλη αποτυχία, η Γεωμετρία δεν ξαναβρήκε την χαμένη της αξία. Γι αυτό κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο ένα μάθημα Γεωμετρίας στο πρόγραμμα ενός Παιδαγωγικού Τμήματος.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να εξυπηρετήσει τη διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. Σ’ αυτή την έκδοση επιχειρήθηκαν κάποιες βελτιώσεις. Μεταξύ των άλλων έχει προστεθεί και μία παράγραφος με τις λύσεις των ασκήσεων που προτείνονται.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή
§1 Σημεία – Ευθείες – Επίπεδα
§2 Ευθύγραμμα Τμήματα
§3 Γωνίες – Πολύγωνα
§4 Ισότητες Τριγώνων
§5 Στοιχειώδεις Κατασκευές
§6 Ανισότητες στα Τρίγωνα
§7 Παράλληλες Ευθείες
§8 Παραλληλόγραμμα – Τραπέζια
§9 Κύκλος
§10 Εγγράψιμα και Περιγράψιμα Τετράπλευρα
§11 Μετρήσεις
§12 Ομοιότητα
§13 Το Πυθαγόρειο Θεώρημα
§14 Κανονικά Πολύγωνα
§15 Μετρήσεις στον Κύκλο
Λύσεις ή Υποδείξεις Λύσεων των Προβλημάτων – Ασκήσεων