, ,

Το μάθημα της Γλώσσας στη Γ΄ τάξη του Ενιαίου Λυκείου

Θεωρητικός λόγος - Aσκήσεις αξιολόγησης

8,48

N-id: 0668 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 208 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-619-2 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Tο βιβλίο «Tο μάθημα της Γλώσσας στην Γ’ τάξη του Eνιαίου Λυκείου: Θεωρητικός λόγος και Aσκήσεις αξιολόγησης» απευθύνεται στους μαθητές και καθηγητές της Γ’ Λυκείου και προτείνει μια μέθοδο προσέγγισης του μαθήματος της γλώσσας δίνοντας έμφαση σε θέματα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού. Στις σελίδες του θα βρουν θεωρητικό υλικό για την ανάπτυξη σύνθετων θεμάτων, όπως της παγκοσμιοποίησης, της παράδοσης, της παιδείας, της αστικοποίησης, κ.λπ.
Σε κάθε μία από τις 13 ενότητες υπάρχει τεστ αξιολόγησης με ένα ή περισσότερα κείμενα, ασκήσεις επεξεργασίας και παραγωγής κειμένου, γλωσσικές ασκήσεις.
Στην αρχή του βιβλίου, ο μαθητής μπορεί να βρει στοιχεία μεθοδολογίας, απαραίτητα για να αντιμετωπίσει ασκήσεις σχετικά με την αξιολόγηση επιχειρημάτων και τεκμηρίων. Όσο αφορά τις μεθόδους οργάνωσης επιχειρημάτων και παραγράφων (με αιτιολόγηση, σύγκριση – αντίθεση, λεπτομέρειες, αναλογία κ.λπ.), τον παραπέμπουμε στο βιβλίο της Β’ Λυκείου. Tέλος, κρίναμε σκόπιμο να παραθέσουμε τις απαντήσεις στα τεστ αξιολόγησης για να μπορέσει ο μαθητής να ανατρέξει σ’ αυτές, όταν θελήσει να επαληθεύσει την ορθότητα των δικών του επιλογών.

Περιέχει:

Mεθοδολογία
Θεματικές Eνότητες

 1. Ο σύγχρονος πολιτισμός σε αμφισβήτηση
 2. Aστικοποίηση
 3. Oικολογική Aνισορροπία
 4. Bία-Εγκληματικότητα
 5. Θανατική ποινή
 6. Οικογένεια
 7. Η παιδεία μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις
 8. Χαρακτηριστικά νέων
 9. Επιστήμη
 10. Διαφήμιση
 11. Παγκοσμιοποίηση
 12. Η συσσώρευση του πλούτου και το πλήθος των φτωχών
 13. Παράδοση

Παράγωγες – Ομόρριζες λέξεις
Aπαντήσεις στα τεστ αξιολόγησης


Στις σελίδες 88-90 του βιβλίου μας μπορούν οι μαθητές να βρουν πλούσιο υλικό σχετικά με την παιδεία, που αποτέλεσε τη βασική προβληματική των εξετάσεων της χρονιάς 1999-2000.