,

Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου – Mέρος A΄ Ποίηση

Eρμηνευτικές προσεγγίσεις. Θεωρητικής κατεύθυνσης, Θετικής κατεύθυνσης (επιλογής)

10,18

N-id: 0680 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 296 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-629-X Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Λέγεται ότι η ερμηνεία ενός λογοτεχνήματος είναι προσωπική υπόθεση του αποδέκτη που θα το προσεγγίσει με τις δικές του προσλαμβάνουσες χωρίς να χρειάζεται η «μεσολάβηση» του αναλυτή που προσπαθεί να ερμηνεύσει το έργο για λογαριασμό του αποδέκτη.
Δεν θα διαφωνήσουμε με την άποψη αυτή, όσον αφορά στην αισθητική προσέγγιση του λογοτεχνήματος, το οποίο ο αναγνώστης ή ακροατής καλείται να βιώσει με τα προσωπικά του αισθητικά κριτήρια· επειδή όμως σ’ ένα λογοτέχνημα υπάρχουν κι άλλες -πλην της αισθητικής- ερμηνευτικές πτυχές (κι αναφέρουμε για παράδειγμα τα λεγόμενα realia: πραγματολογικά, ιστορικά και λοιπά πολιτιστικά στοιχεία) που ενδέχεται να μην εμπίπτουν στο γνωστικό κύκλο του αποδέκτη ή που ο αποδέκτης να μην έχει το χρόνο -και τη διάθεση ίσως- ν’ ασχοληθεί με τη σημασία ή τη λειτουργικότητά τους, νομίζουμε πως απ’ αυτή την άποψη η συμβολή του αναλυτή στην κατανόηση ενός λογοτεχνικού έργου είναι σημαντική.
M’ αυτή την πεποίθηση προσπαθήσαμε να συγγράψουμε το βοήθημα τούτο, προτείνοντας όμως και κάποιες πτυχές της αισθητικής ερμηνείας που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν το χαρακτήρα «διδαχής», αλλ’ αποτελούν απλά και μόνο προτάσεις μας για προσωπικές από εκεί και πέρα ερμηνευτικές διεργασίες.
Aν φανήκαμε συνεπείς με τις απόψεις μας αυτές, θα το κρίνει ο αναγνώστης, του οποίου ζητάμε εκ προοιμίου την επιεική κριτική για τις όποιες αδυναμίες θα διαπιστώσει στην προσπάθειά μας: ίσως μπορούσαμε καλύτερα, κι αν αυτό δεν το πετύχαμε, δεν φταίει γι’ αυτό η έλλειψη της πρόθεσης, αλλά το γεγονός ότι το τέλειο βρίσκεται πάντοτε στις ανθρώπινες προθέσεις, αλλά σπάνια στις ανθρώπινες δυνατότητες.

Περιέχει:

 • Μια πρόταση για την… οργάνωση της ανάλυσης παραδοσιακού ποιήματος
 • A. Διονύσιος Σολωμός: Ο Κρητικός
 • B. Γιάννης Ρίτσος: Η Σονάτα του Σεληνόφωτος
 • Γ. Ποιήματα για την ποίηση
  Κωνσταντίνος Καβάφης: Καισαρίων – Ο Δαρείος – Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.
  Κώστας Καρυωτάκης: Μικρή Ασυμφωνία εις Α Μείζον
  Μαρία Πολυδούρη: Μόνο γιατί μ’ αγάπησες
  Γιάννης Σκαρίμπας: Χορός συρτός
  Μίλτος Σαχτούρης: Ο Ελεγκτής
  Μανόλης Αναγνωστάκης: Επίλογος
  Νίκος Εγγονόπουλος, Μανόλης Αναγνωστάκης: Ν. Εγγονόπουλου: Ποίηση 1948 – Μ. Αναγνωστάκη: Στον Νίκο Ε… 1949 – Ποίηση 1948, Στον Νίκο Ε… 1949
  Γιώργης Παυλόπουλος: Τα Αντικλείδια
 • Δ. H ποιήτρια Kική Δημουλά
  Ο Πληθυντικός Αριθμός
  Σημείο Αναγνωρίσεως
  Γας Ομφαλός