Χημεία Eνώσεων Συναρμογής

20,72

N-id: 0820 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 336 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-754-7 Κωδικός Ευδόξου: 11406 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Η Χημεία των ενώσεων συναρμογής παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες θεαματική ανάπτυξη. Πολλές νέες σύμπλοκες ενώσεις παρασκευάζονται συνεχώς, ανακαλύπτονται νέες εφαρμογές αυτών και γίνονται βαθύτερες μελέτες επί του τρόπου δράσεώς των σε βιολογικά και άλλα φαινόμενα. Στο σχηματισμό και δράση ορισμένων συμπλόκων αποδίδεται τελευταία και η εμφάνιση και εξέλιξη διαφόρων ασθενειών. Σύμπλοκα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, ως αντιδραστήρια, ως καταλύτες κ.ά. Σύμπλοκα είναι και διάφορες ενώσεις μεγάλης βιολογικής σημασίας, όπως η αιμοσφαιρίνη, η χλωροφύλλη, η βιταμίνη Β12, τα μεταλλοένζυμα κ.ά.
Το βιβλίο γράφτηκε για να καλύψει την ύλη αντιστοίχου μαθήματος που διδάσκεται στους φοιτητές του Χημικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σκοπό έχει να προσεγγίσει βασικές αρχές και θεωρίες, αλλά και μοντέρνες μεθόδους έρευνας των ενώσεων συναρμογής.
Στην νέα έκδοση του βιβλίου καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να διορθωθούν αβλεψίες που υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις, ενώ ορισμένα δύσκολα κεφάλαια αποδόθηκαν απλούστερα. Παραλλήλως τροποποιήθηκε η ύλη με αφαίρεση ορισμένων δευτερεύουσας σημασίας εννοιών και με προσθήκη νέων. Αυτές τις αλλαγές τις επέβαλε η επί δεκαπενταετία διδασκαλία του μαθήματος στους φοιτητές του Χημικού Τμήματος και η διαρκής προσπάθεια για την υπέρβαση των δυσκολιών στην κατανόηση και εκμάθηση του αντικειμένου του μαθήματος.

Περιέχει:

 1. Εισαγωγή στη χημεία των ενώσεων συναρμογής
 2. Δομή των ενώσεων συναρμογής
 3. Ligands και αριθμός δραστικότητας αυτών
 4. Τάξεις ενώσεων συναρμογής
 5. Μέθοδοι παρασκευής των ενώσεων συναρμογής
 6. Σταθερότητα των ενώσεων συναρμογής
 7. Κλασσικές απόψεις για τον χημικό δεσμό στα σύμπλοκα (Θεωρία Werner και Θεωρία Lewis – Sidgwick)
 8. Ο χημικός δεσμός στα σύμπλοκα. Θεωρία σθένους – δεσμού του Pauling
 9. Θεωρία του πεδίου των υποκαταστατών (Θεωρία του κρυσταλλικού πεδίου)
 10. Θεωρία των μοριακών τροχιακών
 11. Ηλεκτρονικά φάσματα των συμπλόκων των μεταβατικών στοιχείων
 12. Μαγνητικές ιδιότητες των ενώσεων συναρμογής
 13. Aλλες μέθοδοι μελέτης των ενώσεων συναρμογής
 14. Κινητική των αντιδράσεων στις ενώσεις συναρμογής
 15. Εφαρμογές των ενώσεων συναρμογής