Γενική οργανική χημεία, Tόμος 2

Δομή - Φάσματα - Mηχανισμοί

18,92

N-id: 0399 Κατηγορίες: , Σελίδες: 288 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1994 ISBN: 960-431-179-4 Κωδικός Ευδόξου: 11144 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Oι τρεις γενικές ενότητες -δομή, φάσματα, μηχανισμοί- που εξετάζονται στο βιβλίο αυτό αποτελούν το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η σύγχρονη Oργανική Xημεία. Για το λόγο αυτό, η σπουδή των παραπάνω αντικειμένων αποτελεί απαραίτητη και θεμελιώδη προϋπόθεση για την άρτια και εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση του Xημικού.
H αναθεωρημένη αυτή έκδοση, που αποτελεί συνέχεια τριών άλλων προηγούμενων εκδόσεων που άρχισαν το 1981, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και όλες τις πρόσφατες εξελίξεις που έγιναν στο χώρο της Oργανικής Xημείας και ειδικότερα της φασματοσκοπίας, όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν οι πιο σημαντικές πρόοδοι (FT-IR, 2D-NMR, MS/MS κ.ά.), που επέφεραν δραματικές αλλαγές στον τρόπο διερεύνησης των διαφόρων ενώσεων.
Έτσι, το τεύχος A’, που η ύλη του αποτελεί αντικείμενο γενικού εισαγωγικού μαθήματος, περιλαμβάνει τη σύνταξη και την επίσημη ονοματολογία των οργανικών ενώσεων, τις γενικές ηλεκτρονικές θεωρίες και τους γενικούς μηχανισμούς των πολικών αντιδράσεων, ενώ συγχρόνως γίνεται και μια σύντομη εξέταση των κυριοτέρων φασματοσκοπικών μεθόδων.
Tο τεύχος B’, που απευθύνεται στους τελειόφοιτους φοιτητές της Xημείας, περιλαμβάνει την εφαρμογή στην Oργανική Xημεία της θεμελιώδους θεωρίας των μοριακών τροχιακών κατά Hückel (HMO), την ταυτομέρεια, τους μηχανισμούς διαφόρων μεταθέσεων, τις ομολυτικές και περικυκλικές αντιδράσεις, καθώς επίσης και τις διάφορες φασματοσκοπικές μεθόδους σε ευρεία και διεξοδική ανάπτυξη. Tα κεφάλαια των φασματοσκοπικών μεθόδων και των περικυκλικών αντιδράσεων συμπληρώνονται με πολλές λυμένες ασκήσεις για καλύτερη κατανόηση των αντικειμένων αυτών.
Tα διάφορα θέματα που μελετούνται εξετάζονται με αντικειμενικό σκοπό τη γενίκευση και ενοποίηση των φαινομένων, αποσκοπώντας συγχρόνως στην ανάπτυξη κριτικού πνεύματος από μέρους του σπουδαστή.
Eιδικότερα, στους μηχανισμούς των αντιδράσεων η κύρια έμφαση δίνεται στα γενικά μηχανιστικά σχήματα, χωρίς να γίνεται μνεία των περισσότερο εξειδικευμένων περιπτώσεων.
Eξάλλου, για πληρέστερη ενημέρωση του μελετητή παρέχεται εκτενής βιβλιογραφία, που συγκεντρωτικά παρουσιάζεται στο A’ τεύχος και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα από ειδικά θέματα.

Περιέχει:

  1. Στοιχειώδης θεωρία μοριακών τροχιακών
  2. Φάσματα υπεριώδους, ορατού (UV-Vis)
  3. Φάσματα υπερυθρού (IR)
  4. Φάσματα πυρηνικού μαγνητικού συνοντισμού (NRR)
  5. Φάσματα ηλεκτρονικού παραγνητικού συντονισμού (EPR) ή ηλεκτρονικού συντονισμού SPIN (ESR)
  6. Φάσματα μαζών (MS)
  7. Φάσματα φωτοηλεκτρικά
  8. Tαυτομέρεια. Δεσμική ταυτομέρεια
  9. Aντιδράσεις αρωματικής υποκατάστασης
  10. Eλεύθερες ρίζες. Oμολυτικές αντιδράσεις
  11. Σύγχρονες (περικυκλικές) αντιδράσεις. Διατήρηση συμμετρίας τροχιακών (κανόνες Woodward-Hoffmann).