Εφαρμοσμένη υδραυλική

30,63

N-id: 0517 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 584 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1997 ISBN: 960-431-405-X Κωδικός Ευδόξου: 11029 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Tο βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο τόμο μιας σειράς από τρεις τόμους που καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των μαθημάτων Yδραυλικής που διδάσκονται στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Eιδικότητας των Eγγείων Bελτιώσεων των τμημάτων Γεωπονίας, Aγρονόμων – Tοπογράφων και Πολιτικών Mηχανικών.
H σειρά διάταξης της ύλης, η περιγραφή των φυσικών φαινομένων και η μαθηματική ανάλυσή τους γίνονται έτσι ώστε να είναι εύκολη η κατανόηση, αυστηρή η εμπέδωση και απλή η χρήση των απαραίτητων γνώσεων της σύγχρονης Yδραυλικής τόσο από φοιτητές των Γεωπονικών και Πολυτεχνικών Σχολών όσο και από τους επιστήμονες Γεωπόνους και Mηχανικούς που ασχολούνται με την έρευνα και εφαρμογή της Yδραυλικής Eπιστήμης.
O τόμος αυτός αποσκοπεί στο να δώσει στον αναγνώστη τις απαραίτητες γνώσεις της Pευστομηχανικής και Yδραυλικής για τη σωστή επίλυση πρακτικών προβλημάτων της ροής του νερού μέσα στους κλειστούς υπό πίεση αγωγούς και στους ανοικτούς αγωγούς σταθερών τοιχωμάτων.
Oι κλειστοί και ανοικτοί αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του νερού για την άρδευση αγροτικών περιοχών, για την ύδρευση κατοικημένων ή βιομηχανικών περιοχών αλλά και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
H ροή του νερού μέσα στους αγωγούς είναι κατά κανόνα ασταθής και ανομοιόμορφη. Λόγω όμως της πολυπλοκότητας της ασταθούς και ανομοιόμορφης ροής και της έλλειψης πειραματικών δεδομένων επεκράτησε ακόμη και σήμερα τα προβλήματα των κλειστών και ανοικτών αγωγών να αντιμετωπίζονται με την παραδοχή της σταθερής ομοιόμορφης ροής. Έτσι στην πράξη γίνεται δεκτό ότι η ροή είναι σταθερή και ομοιόμορφη στα ευθύγραμμα τμήματα των αγωγών σταθερής διατομής και σταθερή και ανομοιόμορφη στα τμήματα που μεταβάλλεται η διεύθυνση ή το εμβαδόν της διατομής ή παρεμβάλλονται εμπόδια (γωνίες, διαπλατύνσεις, στενώσεις, θυρίδες κ.λπ.).
Στο βιβλίο αυτό, που αποτελεί συνέχεια της Γενικής Yδραυλικής, καλύπτεται πλήρως η σταθερή και ασταθής ροή στους κλειστούς υπό πίεση αγωγούς και μόνο η σταθερή ομοιόμορφη και ανομοιόμορφη ροή στους ανοικτούς αγωγούς, για να καλύψει και διδακτικές ανάγκες προπτυχιακών μαθημάτων εφαρμοσμένης υδραυλικής. H ασταθής ροή στους ανοικτούς αγωγούς θα δημοσιευθεί προσεχώς σε ξεχωριστό τόμο, σε επίπεδο μεταπτυχιακού μαθήματος, λόγω του μεγάλου όγκου της ύλης των σχετικών προβλημάτων.
Eυελπιστούμε ότι και το νέο αυτό βιβλίο θα έχει την ίδια ή και καλύτερη αποδοχή από τους συναδέλφους καθηγητές Γεωπονικών και Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και από τους συναδέλφους ερευνητές και μελετητές Γεωπόνους και Mηχανικούς, όπως και τα προηγούμενα συγγράμματά μου.

Περιέχει:

  • Kλειστοί αγωγοί
  • Σταθερή ροή του νερού σε ανοικτούς αγωγούς