Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος

Γ' τάξη θεωρητικής κατεύθυνσης

10,18

N-id: 0795 Κατηγορίες: , , Ετικέτα: Σελίδες: 272 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-733-4 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

[Συνοδεύεται από το βοήθημα Αντιστοίχιση Κειμένου – Μετάφρασης. Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος

Περιέχει: Kείμενο – Mετάφραση – Aνάλυση – Σχόλια συντακτικά, ετυμολογικά – Aσκήσεις.

Ο τίτλος αυτός περιλαμβάνεται στη βιβλιογραφία του βιβλίου της Αξιολόγησης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας.

Mε την έκδοση αυτή γίνεται προσπάθεια να ανταποκριθούμε όσο γίνεται περισσότερο στις απαιτήσεις των νέου τύπου εξετάσεων. H πολύχρονη διδακτική μας πείρα και η επαφή με την τάξη μας βοήθησαν ώστε -κυρίως στη νοηματική και ιδεολογική ανάλυση- να περιλάβουμε όλα όσα είναι απαραίτητα, αλλά δεν καταπονούν μάταια το διδάσκοντα και το μαθητή.
Eκτός από τα ερμηνευτικά σχόλια συμπεριλαμβάνονται πλούσια συντακτικά σχόλια και ασκήσεις ερμηνευτικές (αντικειμενικού και ανοιχτού τύπου), ετυμολογικές (με οικογένειες λέξεων) και γραμματικές. Eπίσης, κρίναμε απαραίτητο να συμπεριλάβουμε ερωτήσεις και ασκήσεις που αφορούν το γραμματειακό είδος αλλά και πίνακες με τα δομικά στοιχεία του Eπιταφίου.
Στη μετάφραση καταβλήθηκε προσπάθεια να είμαστε όσο γίνεται πιο πιστοί, χωρίς όμως να παραβλάπτεται το νόημα με μηχανική και τυποποιημένη μεταφορά από τη μια γλώσσα στην άλλη.
Tέλος, κρίναμε πως είναι αναγκαίο να δώσουμε στο μαθητή που θέλει να εργαστεί μόνος του τις απαντήσεις στις ερμηνευτικές ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, στις ετυμολογικές και γραμματικές ασκήσεις καθώς και στις ερωτήσεις εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε απαραίτητο να προσφεύγει ο μαθητής στις απαντήσεις, αφού πρώτα έχει εξαντλήσει τις δικές του δυνατότητες.
Με την εξάντληση της Α’ έκδοσης θεωρήσαμε χρήσιμο να προσθέσουμε τις απαντήσεις στα «Θέματα για μελέτη – Ερωτήσεις» του καινούριου σχολικού βιβλίου. Με την ευκαιρία παραθέσαμε αναλυτικότερα τα σχήματα λόγου όλων των κεφαλαίων του Επιταφίου που διδάσκονται από το πρωτότυπο και δύο κριτήρια αξιολόγησης με τις απαντήσεις τους. Αποτελεί βεβαίως ιδιαίτερη ικανοποίηση για το συγγραφέα ότι το έργο του περιλαμβάνεται στη βιβλιογραφία του βιβλίου Αξιολόγησης του ΚΕΕ.