Άσπρα κοράκια, μαύρα πρόβατα

Γρίφοι, προβλήματα, παράδοξα & ιστορίες από τον κόσμο των Μαθηματικών

12,40

N-id: 1739 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 256 Σχήμα: 15 x 21 Xρονολογία: 2022 ISBN: 978-960-456-584-9 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

– Πόσο περιττοί είναι οι περιττοί αριθμοί;
– Γιατί ο ρυθμός μετάδοσης μιας πανδημίας είναι εκθετικός;
– Μπορεί το κρασί να γίνει νερό;
– Υπάρχει αριθμός μεγαλύτερος από το άπειρο;
– Είναι όλα τα κοράκια μαύρα;

Tο «Άσπρα κοράκια, μαύρα πρόβατα» αποτελεί μια συλλογή από 27 μαθηματικά άρθρα, τα οποία επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Κάποια άρθρα γενικεύουν γνωστά αποτελέσματα, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο εφαρμογής τους. Σε κάποια άλλα, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας μιας κρυμμένης, κοινής θεωρητικής βάσης μεταξύ δύο φαινομενικά ασύνδετων προβλημάτων. Άλλα εξερευνούν ορισμένες καθημερινές διαδικασίες και φαινόμενα, αποκαλύπτοντας τη μαθηματική νομοτέλεια που κρύβεται από πίσω. Τέλος, κάποια άλλα παρουσιάζουν με αφηγηματικό τρόπο μερικά σπουδαία μαθηματικά θέματα, τα οποία άλλοτε έχουν βιογραφικό χαρακτήρα και άλλοτε αγγίζουν τα όρια της Φιλοσοφίας. Από τις «εξωγήινες λύσεις» και τη «στρογγυλότητα των αριθμών» έως το «ξυράφι του Occam» και τα «παράδοξα με τις κατσίκες», τα άρθρα αυτά έχουν στόχο να αναδείξουν τη χρησιμότητα και την αξία των Μαθηματικών στην κατανόηση και περιγραφή του κόσμου μας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τους μαθηματικούς γρίφους, σε όσους εκστασιάζονται από τα μαθηματικά παράδοξα και τις απρόσμενες συνδέσεις, σε όσους μαγεύονται από τις απίθανες ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων της μαθηματικής διανόησης και γενικότερα σε όσους δεν αρκούνται μόνο στα φαινόμενα, αλλά αναζητούν και εξηγήσεις.