Ρόδος. Ένας περίπατος στην παλιά πόλη (σκληρό εξώφυλλο)

31,50

N-id: 1679 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 304 Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο Σχήμα: 30 x 24 Xρονολογία: 2019 ISBN: 978-960-456-519-1 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Μετά τις Εκκλησίες και τα εξωκκλήσια της Ρόδου από τον 11ο έως και το τέλος του 16ου αι. άλλο ένα οδοιπορικό και πιο απλά ένας άλλος περίπατος πήρε τη σειρά του: “Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη” που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα το βιβλίο εκδίδεται με τη χορηγία του Δήμου Ρόδου για τα τριάντα χρόνια από την κήρυξη της Παλιάς Πόλης σε Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το νέο αυτό καθεστώς, που αναγνώριζε την αξία της Παλιάς Πόλης, συνέπεσε με νέες συνθήκες που προκάλεσε η τουριστική εκμετάλλευση.
Η πόλη άλλαξε χαρακτήρα, με τα σημερινά γνωστά αποτελέσματα. Ακόμα κι έτσι, όμως, αξίζει να την περπατήσει κανείς, ιδιαίτερα τον χειμώνα που τα πάντα είναι κλειστά.
Αφετηρία του περιπάτου μας είναι οι μαρτυρίες για τη Ρόδο που μας άφησαν περιηγητές, διανοούμενοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ζωγράφοι και φωτογράφοι, που εδώ και αιώνες περιγράφουν, αφηγούνται, ζωγραφίζουν, σκιτσάρουν και φωτογραφίζουν τα μνημεία της.
Είναι ενδιαφέρον να αναζητήσουμε την εικόνα της Ρόδου μερικούς αιώνες πριν με τα μάτια των περιηγητών και να δούμε τι απ’ αυτά που είδαν στην Παλιά Πόλη έχει φτάσει μέχρι σήμερα.
Πολλά κτήρια και αρχιτεκτονικά στοιχεία χάθηκαν και ακόμα περισσότερα προστέθηκαν.
Διατηρήθηκε άραγε η ιστορία και η μαγεία αυτής της πόλης ή αλλοιώθηκε με την πάροδο του χρόνου και την απαξίωση που φέρνει ο πλουτισμός;
Μέσα από την αποτύπωση των κτηρίων θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την αξία τους και την εικόνα που διατηρείται μέχρι την εποχή μας.