Βιοτεχνολογία

19,82

N-id: 0585 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 296 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-595-1 Κωδικός Ευδόξου: 11133 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Πολλές σημαντικές ενζυμικές διεργασίες όπως η παραγωγή κρασιού, ξυδιού, ψωμιού, τυριού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η εφαρμογή των ενζύμων καθημερινά αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, διότι παρέχει ένα νέο τρόπο κατάλυσης και πολλές φορές αντικαθιστά εξολοκλήρου την συνθετική χημεία. Η σημερινή ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής και η καλύτερη γνώση των βιολογικών συστημάτων βοηθούν στη μαζική παραγωγή χημικών ουσιών, φαρμάκων, τροφίμων κλπ.
Μετά την εξάντληση και της 2ης έκδοσης του βιβλίου μου με τίτλο Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία, θεώρησα ότι η νέα έκδοση θα πρέπει να είναι πιο περιεκτική και επεξηγηματική, να έχει πλέον τον τίτλο Βιοτεχνολογία, που είναι άλλωστε και ο τίτλος του προσφερόμενου μαθήματος. Για το λόγο αυτό, στην παρούσα έκδοση ξαναγράφτηκαν όλα τα κεφάλαια και ορισμένα αναλύθηκαν περισσότερο κάτω από το πρίσμα της φιλοσοφίας της Βιοτεχνολογίας.
Το κεφάλαιο των μικροοργανισμών επεκτάθηκε αρκετά δεδομένου ότι οι φοιτητές της Χημείας γνωρίζουν πολύ λίγα σχετικά με την ταξινόμηση, μορφολογία και μεταβολισμό των μικροοργανισμών. Στο κεφάλαιο της Ενζυμομηχανικής προστέθηκαν νέες τεχνικές και εφαρμογές της. Στο κεφάλαιο των βιοαντιδραστήρων αναλύθηκαν όλων των τύπων οι βιοαντιδραστήρες. Τέλος, προστέθηκαν πολλές νέες εφαρμογές, προσπαθώντας να καλυφτεί όλο το φάσμα των εφαρμογών της Βιοτεχνολογίας. Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στη βιοηθική, όπου καταγράφονται τα προβλήματα και οι ηθικές επιφυλάξεις που θα πρέπει να έχουν όσοι θα ασχοληθούν στο μέλλον με τον κλάδο αυτό της επιστήμης που παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη.

Περιέχει:

 1. Eισαγωγή
 2. Aνάπτυξη μικροοργανισμών
 3. Bασικές αρχές της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA
 4. Πρωτεϊνική μηχανική, ενζυμομηχανική
 5. Πηγές ενζύμων
 6. Kαθήλωση ενζύμων
 7. Mέθοδοι ανάκτησης και καθαρισμού ενζύμων
 8. Aποστείρωση
 9. Bιοαντιδραστήρες
 10. Bιοτεχνολογικές διεργασίες, βιομετατροπές
 11. Παραγωγή αλκοολών, οξέων και διαλυτών
 12. Παραγωγή πρωτεϊνών και εμβολίων
 13. Παραγωγή αντιβιοτικών και άλλων μεταβολιτών
 14. Παραγωγή μικροβιακών πολυσακχαριτών
 15. Παραγωγή αρωματικών ουσιών
 16. Bιοαποικοδομήσιμα πολυμερή
 17. Διάφορες βιοτεχνικές εφαρμογές
 18. Mονοκλωνικά αντισώματα (MA)
 19. Φυτικά κύτταρα, ιστοί και καλλιέργειες φυτικών οργάνων
 20. Bιοτεχνολογία και ανάπτυξη φυτών
 21. Διαγωνιδιακά ζώα και θεραπεία με γονίδια
 22. Kοινωνικές και ηθικές απόψεις της βιοτεχνολογίας