Γράφοντας αυτό το βιβλίο θέλησα να απαντήσω σε μερικά απλά ερωτήματα που συνήθως συζητιούνται σε παρέες από απλούς ανθρώπους, επιστήμονες, βαθιά θρησκευόμενους ή ακόμη και άθεους. Τα ερωτήματα αυτά κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μου μετά από μερικές επισκέψεις με φίλους μου στο Αγιο Όρος, χώρος περισυλλογής και μακρών συζητήσεων. Τα ερωτήματα αυτά ήταν: Τι είναι ζωή; πώς έγινε το πρώτο κύτταρο; πώς από απλά μόρια φτιάχτηκαν τα βιομόρια; πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας; από πού ήρθαμε; γιατί είμαστε εδώ; ποιος ήταν ο χρόνος που άρχισε η ύλη να οργανώνεται; πότε φτιάχτηκε το πρώτο κύτταρο και ο πρώτος οργανισμός κλπ. Τα ερωτήματα αυτά απαντιούνται συνήθως από ανθρώπους που έχουν μελετήσει τις διάφορες θρησκείες ή από ανθρώπους με απλή λογική που δεν είναι απαραίτητα βιοχημικοί, χημικοί, βιολόγοι ή φυσικοί.
Η προσπάθειά μου είναι να απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα αυτά στα πλαίσια των γνώσεων που έχουμε σήμερα λαμβάνοντας υπόψη τις παλιές θεωρίες και απόψεις.
Μια επιστήμη συνήθως πρώτα περιγράφει τα φαινόμενά της και μετά τα αναλύει ερευνώντας για αναμφισβήτητους κανόνες και αν είναι δυνατόν τα βάζει σε εξισώσεις, σχήματα ή διαγράμματα. Μ’ αυτή την άποψη, η φυσική και η χημεία θεωρούνται κλασσικά επιστημονικά πεδία. Οι δυό αυτές επιστήμες έχουν περιγράψει και αναλύσει μέχρι σήμερα τα βασικά φαινόμενα. Οι διάφοροι ερευνητές έχουν κατατάξει τα στοιχεία της φύσης στο περιοδικό σύστημα των στοιχείων. Προϋπόθεση για την κατηγοριοποίηση είναι να γίνει κατανοητή η δομή και οι ιδιότητες της μικρότερης μονάδας της ύλης. Το περιοδικό σύστημα των στοιχείων έγινε με βάση την υπόθεση της ατομικής θεωρίας του Dalton η οποία αργότερα πιστοποιήθηκε και αποσαφηνίστηκε από την κβαντική θεωρία. Στη βιολογία, βασικά φαινόμενα και σχηματισμοί των απλών κυττάρων ή των πολύπλοκων μηχανισμών περιγράφηκαν, αναλύθηκαν και ταξινομήθηκαν (εξέλιξη, γενετική, μοριακή βιολογία κ.λ.π.). Το μικρότερο ζωντανό συστατικό των βιολογικών συστημάτων, το κύτταρο, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σε ένα σύστημα ταξινόμησης. Όμως, η θεωρία της εξέλιξης και η θεωρία της προέλευσης των κυττάρων, που επιβεβαιώθηκαν με πειράματα, παρέχουν σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τη δομή, λειτουργία και το κέντρο πληροφοριών και εξέλιξης των κυττάρων. Συνεπώς, χωρίζουμε πλέον με τις γνώσεις που έχουμε την γένεση σε τέσσερες μεγάλες χρονικά μη προσδιοριζόμενες περιόδους: την κοσμογένεση, την χημειογένεση, την βιογένεση και την κοινωνιογένεση.
Σήμερα, που έχουμε στα χέρια μας την τεράστια πληροφορία αποκρυπτογράφησης του DNA ή όπως αρχίζει απλά να αναφέρεται ως το «βιβλίο της ζωής», όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον και θα μπορούν να απαντιώνται επιστημονικά όσο θα διαβάζεται και θα κατανοείται καλύτερα το «βιβλίο της ζωής» του ανθρώπου.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε αποκλειστικά και μόνον κατά την περίοδο των διακοπών μου στη Χαλκιδική. Κλέβοντας πάντα λίγο χρόνο από την οικογένεια και τους φίλους μου, προσπάθησα να βάλω μερικές πληροφορίες σε τάξη. Δεν ξέρω πόσο κατανοητά απαντιώνται τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν. Όμως, η ενασχόλησή μου με το θέμα αυτό ήταν για μένα μια καταπληκτική εμπειρία, που μου έδειχνε κάθε μέρα πιο περίτρανα το μεγαλείο της φύσης, της ζωής και το μεγαλείο του Θεού που μας κυβερνά.
Περιέχει:
- Εισαγωγή
- Κοσμογένεση
- Χημειογένεση
- Βιογένεση
- Κοινωνιογένεση
- Φυσική επιλογή και εξέλιξη
- Βιομηχικές μαρτυρίες προέλευσης της ζωής
- Το βιβλίο της ζωής και οι προοπτικές του
- Επίλογος