,

Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο

Απορρέουσες υποχρεώσεις ως προς τις μελέτες και τα έργα

23,85

N-id: 1698 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 258 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2020 ISBN: 978-960-456-542-9 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Περιέχει CD-ROM με έγχρωμες τις εικόνες των εισηγήσεων

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο κείμενο αποκλειστικά αφιερωμένο στην προστασία, διαχείριση και στον σχεδιασμό του τοπίου. Μια σύμβαση διεθνής, που υπογράφηκε στην Φλωρεντία το 2000 και κυρώθηκε μετά από 10 έτη από τη χώρα μας, το 2010. Αυτή η “καθυστέρηση”, δηλώνει την αμηχανία ως προς την εφαρμογή της, που εκφράζεται κυρίως μέσω της περιβαλλοντικής πολιτικής, τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, μη έχοντας συγκεκριμένο στόχο, αλλά αποσπασματικά και εξαναγκαστικά, ως υποχρέωση και όχι ως επιλογή.

Το ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονική Τοπίου ΑΠΘ διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2019, καθιερωμένο μήνα εορτασμού του τοπίου παγκοσμίως, ένα Συμπόσιο αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου, με μια διάθεση ενωτική, ως προς τις διάφορες “δυνάμεις” που εμπλέκονται δυνητικά στην εφαρμογή της. Συμμετείχαν περίπου 50 ομιλητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα όλης της Ελλάδας, δημόσιους φορείς, επιμελητήρια και οργανισμούς, καθώς και επαγγελματίες αρχιτέκτονες τοπίου.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση διακεκριμένων προσκαλεσμένων ομιλητών, καθώς και οι συμμετοχές της κας Maguelonne Déjeant-Pons, από το Συμβούλιο της Ευρώπης με χαιρετισμό και του κου Michael Oldham, ιδρυτικού μέλος του EFLA, ως τιμώμενου ομιλητή.

Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές του Συμποσίου που συνέβαλλαν σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποίησης, διάδοσης της γνώσης για το τοπίο. Οι εισηγήσεις τους, που περιέχονται σε αυτον τον τόμο, καλύπτουν θέματα από τη μικρή μέχρι τη μεγάλη κλίμακα του σχεδιασμού και προγραμματισμού του τοπίου, θεωρητικά και εφαρμοσμένα, με ιδιαίτερη επιστημονική ταυτότητα αλλά και ενθουσιώδη διάθεση, με στόχο μια ουσιαστική συνεργασία σε θέματα που αφορούν το τοπίο.

Θεωρούμε ότι το παρόν πόνημα αποτελεί μία πρωτοπόρα επιστημονική προσπάθεια ενίσχυσης της σύνταξης συγκεκριμένης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, για την αναγκαία εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου.