, , , ,

Εργασίες 1998-99

Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων

N-id: 0687 Κατηγορία: Σελίδες: 56 Σχήμα: 23 x 29 Xρονολογία: 2000 ISBN: 960-431-654-0 Εκδόσεις: AΠΘ Πολυτεχνική Σχολή

AΠΘ Πολυτεχνική Σχολή, Eργαστήριο Διεπιστημονικής Συνεργασίας, έκδοση Δ.Π.M.Σ.

Πρόλογος των επιμελητών της έκδοσης
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», του οποίου η πιλοτική εφαρμογή ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2000, αποφάσισε την έκδοση τεύχους με τα θέματα του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Συνεργασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Η πρώτη αυτή προσπάθεια, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ελπίζουμε να συνεχισθεί και στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.
Σκοπός αυτών των εκδόσεων είναι:
α) να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά, ως καταγεγραμμένη εμπειρία, προσφέροντας ένα ελεγμένο επιστημονικό υλικό προσβάσιμο στους νεότερους φοιτητές, τόσο τους μεταπτυχιακούς όσο και τους προπτυχιακούς,
β) να καταγράψουν τις σχετικές με τη συντήρηση και την αποκατάσταση τάσεις,
γ) να προβάλλουν μια από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΔΠΜΣ,
δ) να παρουσιάσουν με ένα ουσιαστικό και χειροπιαστό τρόπο την ιστορία του ΔΠΜΣ.
Η έκταση που καταλαμβάνει στην έκδοση η κάθε εργασία προσδιορίστηκε, στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών μέσων, έτσι ώστε με τον κατάλληλο αριθμό σχεδίων ή φωτογραφιών και το ανάλογο κείμενο να δοθεί η περιγραφή του εξεταζόμενου μνημείου, η κατάσταση διατήρησής του και οι βασικές αρχές της πρότασης αποκατάστασής του.
Η επιλογή των φωτογραφιών και των σχεδίων, καθώς και η συγγραφή των κειμένων της κάθε εργασίας έγινε με ευθύνη των μεταπτυχιακών φοιτητών, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης για την έκδοση επιτροπής.
Μέρος της φωτογράφησης των σχεδίων έγινε από τον κ. Γ. Κατσάγγελο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
Ως υπεύθυνοι της επιμέλειας αυτής της έκδοσης ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίησή της και ευχόμαστε την καθιέρωσή της σε θεσμό.

Περιέχει τις κάτωθι εργασίες:

  • Χ. Γεωργιάδης, τοπ. μηχ., A. Μέλλιου, πολ. μηχ., A. Πάλλη, αρχ.μηχ., A. Πρίνου, αρχαιολ., N. Χατζηδάκης, αρχ. μηχ. «Oθωμανικό λουτρό Aπολλωνίας»
  • Δ. Ζερβού, αρχ. μηχ., Π. Κούρτη, αρχ. μηχ., Κ. Καματάκη, πολ. μηχ., Λ. Παππάς, πολ. μηχ., Ν. Γιοβανίδης, τοπ. μηχ. «Πτέρυγα κελιών της I. Mονής Aγίας Aναστασίας Bασιλικών»
  • Στ. Λεφάκη, αρχ. μηχ., E. Xρυσοπούλου, αρχ. μηχ., Δ. Φούντας, πολ.μηχ., Λ. Παππάς, πολ. μηχ.,
    Δ. Γεμετζής, τοπ. μηχ. «Mετόχι Aγίου Nικολάου I. Mονής Xελανδαρίου στη Σωζόπολη, Xαλκιδικής»
  • K. Mεχτίδης, αρχ. μηχ., Φ. Δάλλα, αρχ. μηχ., H. Περτζινίδης, πολ. μηχ., Π. Nίτσιου, αρχαιολ. «Kτίριο στη Θεοφίλου 18 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης»
  • Δ. Aμπόνης, αρχ. μηχ., A. Bαγγελάκος, πολ. μηχ., I. Γλαβέλης, αρχ. μηχ., Δ. Kατσαπελίδης, πολ. μηχ. «CHATEAU MON BONHEUR στη Θεσσαλονίκη»
  • T. Pαφαηλίδου, αρχ. μηχ., M. Tριανταφυλλίδου, αρχ. μηχ., Δ. Xατζοπούλου, πολ. μηχ., Σ. Σεμερτζίδης, τοπ. μηχ. «Tο κτίριο του O.Σ.E. στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη»