Μπλέτσος Α. Φώτιος

Ο Φώτης Μπλέτσος γεννήθηκε στη Στέρνα Κοζάνης.
Σπούδασε Γεωπονία με υποτροφία στο ΑΠΘ.
Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) στην ειδίκευση «Γενετική Βελτίωση Φυτών και Γεωργία» και Διδακτορικό (PhD).
Εργάσθηκε ως έμπορος γεωργικών φαρμάκων, ως εκτιμητής ζημιών στον ΟΓΑ, ως τομεάρχης δακοκτονίας, ως τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Ηλείας, στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργουμένων Φυτών και στο Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας (Τμήμα Λαχανοκομίας).
Το 1992 εντάχθηκε στο ερευνητικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στη βαθμίδα του Δόκιμου Ερευνητή και τον Δεκέμβριο του 2013 αποχώρησε από την υπηρεσία με τη βαθμίδα του Τακτικού Ερευνητή.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η δημιουργία νέων ποικιλιών λαχανοκομικών ειδών και η βελτίωση των παραδοσιακών ποικιλιών με κλασικές, βιοτεχνολογικές και καινοτόμες μεθόδους, η διατήρηση και η σποροπαραγωγή τους, η τεχνική καλλιέργειας νέων ειδών, ο εμβολιασμός και η καλλιέργεια εμβολιασμένων σπορόφυτων λαχανικών (καρπουζιά, αγγουριά, πεπονιά, τομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά).
Εισηγητής σε αρκετά ΚΕΚ, ΚΕΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην εκπαίδευση γεωπόνων και παραγωγών σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας λαχανικών. Δίδαξε στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Βιομετρία, Φυτοτεχνολογία, Ειδική Γεωργία, Γενετική και Βελτίωση Φυτών.
Επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Υπουργείο Γεωργίας.
Συμμετείχε σε αρκετά διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις.
Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και εθνικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων και σε εκλαϊκευμένα περιοδικά.
Κριτής επιστημονικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI και εργασιών που ανακοινώθηκαν σε εθνικά συνέδρια.
Το ερευνητικό του έργο αναφέρεται από ξένους και από έλληνες ερευνητές σε πολλές επιστημονικές εργασίες, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές.
Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων: (α) «Ο εμβολιασμός των λαχανικών», (β) «Πρακτική λαχανοκομία και παραδοσιακές ποικιλίες», (γ) «Η λαχανοκομία στον 21ο αιώνα: σαλάτες, μικροφρούτα & νέα είδη» και (δ) «Αρτυματικά & αρωματικά λαχανικά».
Διετέλεσε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι μέλος της International Society for Horticultural Science (ISHS), της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών (μέλος του ΔΣ της από το 1997 ως το 2002) και της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (EEEO).

Βιβλία του Συγγραφέα