Αγώνες και Αγωνίες για την Υδροδότηση της Αμμουλιανής

Η Οδύσσεια ενός Προέδρου

19,11

N-id: 1087 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 496 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2005 ISBN: 960-431-946-9 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Πριν ξεκινήσω να γράψω τα όσα πρέπει να γνωρίσουν οι αναγνώστες του βιβλίου μου, νιώθω την υποχρέωση να απευθυνθώ στο λαό της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αμμουλιανής, ο οποίος σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (1990 και 1994) με τίμησε όχι μόνο με την ψήφο του, αλλά και με την εντολή να φέρω σε πέρας την υδροδότηση της Αμμουλιανής. Ακολούθως, θα εκφράσω το θαυμασμό μου και την εκτίμησή μου στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί μπόρεσε να κρατήσει στο χρόνο και στις τόσες αντιξοότητες που προκαλούν οι ανελαστικότητες της κρατικής μηχανής (προγράμματα – χρηματοδοτήσεις κ.ά.) και παρ’ όλα αυτά να προσφέρει τόσα πολλά στο λαό της υπαίθρου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) με τους Δήμους και τις Κοινότητες ήταν πράγματι έργο σοφού νομοθέτη. Δυστυχώς, ο νέος θεσμός με τους καποδιστριακούς Δήμους, άλλαξε την υφή της Τ. Α. και κατέστησε απρόβλεπτο το μέλλον της.
Προσωπικά πιστεύω πως γρήγορα θα αποβεί όργανο της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, για να παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο εκείνου που θα επωμίζεται όλα τα στραβά και θα πληρώνει το φταίξιμο και την ευθύνη εκείνων που βρίσκονται στο απυρόβλητο. Παράλληλα, θα είναι ο αλάθητος δείκτης της δύναμης των κομμάτων πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Έτσι η σκέψη των πολιτικών, από εδώ και μπρος, θα είναι το πώς να κερδίσουν τους Δήμους, για να έχουν πρόσβαση.
Τα πράγματα θ’ αλλάξουν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων και σιγά-σιγά θα πάψουν τα τρεξίματα και οι θυσίες που ήταν γνώρισμα των τέως Δημάρχων και Κοινοταρχών για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου τους, αφού όλα από εδώ και μπρος θα τα περιμένουν από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ήδη αυτό συμβαίνει με τα Δημοτικά Διαμερίσματα των πρώην μικρών κοινοτήτων των σημερινών καποδιστριακών Δήμων.
Με το παρόν βιβλίο θα φανεί πως τα μεγάλα προβλήματα (ύδρευση – αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, οδοποιΐα κ.ά.) που ταλανίζουν τους πολίτες δεν έχουν χρώμα και δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνονται υπόβαθρο για την ανάδειξη καιροσκόπων ή μέσων αλλαγής πολιτικών προσώπων. Ο άλλοτε κοινοτάρχης στον τόπο του είχε όλη τη δύναμη να επεμβαίνει και να ζητά τους πόρους και τα μέσα που του ήταν απαραίτητα για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου του. Έγραφε στον τύπο και διαμαρτυρόταν για τυχόν καθυστερήσεις, πράγμα που ήταν πονοκέφαλος για τους κυβερνητικούς παράγοντες. Η ομαδοποίηση διευκολύνει γι’ αυτούς την κατάσταση και αμβλύνει την όξυνση. Ο τότε κοινοτάρχης εύρισκε όχι μόνο πόρους, αλλά και άτομα που σέβονταν την προσπάθειά του και αφιλοκερδώς γίνονταν αρωγοί στα έργα του. Μεγαλούργησε η Τ.Α., γιατί ήταν και στα μικρά και απόκεντρα χωριά Τ.Α. και αποφάσιζε· δεν πρότεινε. Το δυναμικό αυτό κεφάλαιο του Κοινοτάρχη, που είχε πάντα αποτέλεσμα την επιτυχία στην αναβάθμιση του χωριού του, θα χαθεί στο βωμό της μηχανογράφησης και της σκοπιμότητας. Τέλος, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Αν από εδώ και μπρος αμβλυνθεί η δραστηριότητα που γνωρίσαμε και όλα θα τα περιμένουμε από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τι μετά τη λήξη του Γ’ Κ.Π.Σ.; Όλοι το γνωρίζουμε πως δεν θα υπάρξει παρόμοια πολυτέλεια.
Η Αμμουλιανή, μια μικρή νησιωτική κοινότητα, μοναδική περίπτωση μέσα στο βορειοελλαδικό χώρο, με τις τόσες ιδιαιτερότητες και τα πολλά προβλήματα, δεν έπρεπε να στοιβαχτεί στον καποδιστριακό Δήμο Σταγείρων και Ακάνθου, που και σήμερα ακόμη στερείται υποδομής κι έχει άμεση ανάγκη στήριξης. Αυτό ήταν και είναι μεγάλο λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Αλλιώς, η Αμμουλιανή θα σταματήσει την ανοδική της πορεία. Στα χρόνια 1991-1998 έγιναν μεγάλα έργα ανάπτυξης (γεωτρήσεις, δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης, λιμάνια, σχολεία, δρόμοι, αναπαλαιώσεις μνημείων και το πρωτόγνωρο και καινοτόμο έργο της πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού που συνέδεσε το νησί με την ηπειρωτική Χαλκιδική), παράλληλα αξιοποιήθηκαν τα πανέμορφα ΔΡΕΝΙΑ με μεγάλο και σύγχρονο αναψυκτήριο. Οι κατασκευές τους απαιτούσαν μεγάλα κονδύλια και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά. Εν τούτοις, κάθε χρόνο στην Κοινότητά μας υπήρχε πάντα χρηματικό υπόλοιπο για νέα έργα (βλέπε, από το αρχείο της Κοινότητας, απολογισμούς ετών 1991-1998).
Το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης των λυμάτων έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στο 2000, αφού οι μελέτες υπήρχαν και το έργο είχε προτεραιότητα. Μπαίνουμε στο 2003 και το έργο είναι ακόμη «στο περίμενε». Καμιά κοινότητα δεν φιλοξενεί τόσες χιλιάδες κόσμο το καλοκαίρι και σε καμιά κοινότητα το πρόβλημα της αποχέτευσης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην τουριστική και πανέμορφη Αμμουλιανή. Παρ’ όλα αυτά, η Αμμουλιανή έχει λαμπρό μέλλον και θα της δοθεί η ευκαιρία να λύσει τα προβλήματά της. Τα έγγραφα που παραθέτω, με αριθμ. Πρωτ.: α) 1/1071/ 13.6.1996 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, β) 60558/31.10.96 του ΥΠ.ΕΣ. και γ) 1126063/2334/Α0012/ΠΕ/ 13.3.1997 Υπουργείου Οικονομικών Δ/νσης Φορολογίας, όχι μόνο βεβαιώνουν τα όσα αμέσως παραπάνω υποστήριξα, αλλά παράλληλα διαβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο πως η Αμμουλιανή μετά το 1995 είχε γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και είχε πετύχει ευνοϊκούς όρους ανάπτυξης, χάρη στο αμέριστο ενδιαφέρον των: Υφ/ργού Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστου Πάχτα, των βουλευτών του Νομού, του εκάστοτε Νομάρχη, του εφοριακού Γεωργίου Γιώργου και των δικών μου ενεργειών, που ασταμάτητα έτρεχα, για να πετύχουμε όσα πετύχαμε. Έτσι δόθηκαν κίνητρα ανάπτυξης για τους μόνιμους κατοίκους της Αμμουλιανής και, πέρα τούτων, η κοινότητά μας επιπλέον ελάμβανε, ως τακτικό έσοδο ετησίως, τετραπλάσια δόση εκ των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Τα παραπάνω θεμελίωσαν όλες τις προϋποθέσεις που είχε ανάγκη η Αμμουλιανή για ένα μελλοντικό άλμα ποιοτικής αναβάθμισης και οικονομικής ευρωστίας όλων των κατοίκων της. Τα παρακάτω έγγραφα αξίζουν της προσοχής του αναγνώστη και με το σκεπτικό αυτό τα έχω επισυνάψει.


Περιεχόμενα

    Κεφάλαιο Πρώτο
    Γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της Αμμουλιανής με πίνακα χρονολογιών στα σπουδαιότερα γεγονότα που επηρέασαν τη ζωή και την εξέλιξη των κατοίκων της Γεωγραφικά στοιχεία

  • Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία
  • Συνοπτική παρουσίαση της προέλευσης των κατοίκων της Αμμουλιανής και της πληθυσμιακής εξέλιξης του νησιού

    Κεφάλαιο Δεύτερο
    Η πρώτη προεδρία μου (1990 – 1994)

  • Αναζήτηση πόσιμου νερού
  • Ο δρόμος προς την Τρυγώνα
  • Η γνωριμία μου με τον γραμματέα της περιφέρειας Σταμάτη Τσιακίρη
  • Τα τρεξίματά μας έφεραν καρπούς καλής ποιότητας

    Κεφάλαιο Τρίτο
    Η δεύτερη προεδρία μου (1994-1998)

  • Η συνεργασία μου με τον πρώτο αιρετό Νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλη Βασιλάκη
  • Η ομβροδεξαμενή και το έργο που επιτελεί πάνω στο νησί
  • Τα τρεξίματα, το πλήθος των εγγράφων που στείλαμε, η διαρκής προσπάθειά μας έφεραν καλά αποτελέσματα και σωτήριες αποφάσεις για την Αμμουλιανή
  • Έφθασε η χαρμόσυνη και σωτήρια είδηση
  • Η γνωριμία μου με την 1η ΔΕΚΕ

    Κεφάλαιο Τέταρτο
    Ο αγώνας μας βρήκε δικαίωση

  • Τα έργα που προβλέπονταν να γίνουν από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμου Ιερισσού και Κοινοτήτων Ν. Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολεως με σκοπό τη στήριξη της πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού
  • Μια είδηση που καίει
  • Συνενώσεις κοινοτήτων
  • Η μετ’ εμποδίων προμήθεια του υποθαλάσσιου αγωγού και η μετέπειτα πόντισή του

    Επiλογος

  • Ενδεικτικές δημοσιεύσεις & λοιπά έγγραφα που αναφέρονται στο έργο της υδροδότησης
  • Ενέργειες του Προέδρου για την κατασκευή έργων υποδομής
  • Βιογραφικό Σημείωμα

    Παραρτημα Α’
    Παραρτημα Β’