Φυσική Ακτινοβολιών και Εφαρμογές Ραδιοϊσοτόπων

23,43

N-id: 1576 Κατηγορίες: , , Σελίδες: 304 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2014 ISBN: 978-960-456-417-0 Κωδικός Ευδόξου: 41963461 Έκδοση: 4η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Η ύλη αυτού του βιβλίου είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς (από το 1980) εμπειρίας που αποκτήθηκε στη διδασκαλία του μαθήματος «Φυσικής Ακτινοβολιών και Εφαρμογές Ραδιοϊσοτόπων». Στην αρχή ξεκίνησε με τη μορφή φοιτητικών σημειώσεων (1980 και 1986), γιατί αφορούσε και εξακολουθεί να αφορά τους φοιτητές του τμήματος Φυσικής, αλλά και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου, π.χ. του Τμήματος Γεωλογίας, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, της Ιατρικής Σχολής, της Γεωπονικής Σχολής ως και του Τμήματος Αρχαιολογίας. Θα έλεγα ότι ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους ακτινοβολίες (occupationals), αλλά και αυτούς που εκτίθενται στις ακτινοβολίες ευρισκόμενοι σε χώρους επισημασμένους με την ένδειξη: «Προσοχή. Έκθεση στην Ακτινοβολία», χωρίς επαγγελματικά να έχουν καμία σχέση με ακτινοβολίες (non-occupationals).
Ίσως δεν υπάρχει σήμερα έστω μία Επιστήμη που να μη χρησιμοποιεί τις ακτινοβολίες σε κάποιο τομέα. Γύρω μας, στο σπίτι, στο γραφείο, στο χώρο εργασίας, ακόμα και στο ύπαιθρο ή στο αεροπλάνο όταν πετάμε (πολύ περισσότερο με το Atlantis, όλο και σε κάποια ακτινοβολία θα βρεθούμε ανύποπτα εκτεθειμένοι. Και μόνον όταν τη χρειαστούμε για τη διάγνωση ή τη θεραπεία κάποιας σοβαρής αρρώστειας στο νοσοκομείο θα κάνουμε λόγο γι’ αυτήν.
Καιρός λοιπόν είναι να μάθουμε κάτι παραπάνω για τις ακτινοβολίες και να μη ζήσουμε ποτέ στιγμές πανικού, όπως τότε με το ατύχημα του Τσερνομπίλ (Μάης ’86).


Περιέχει:

 1. Εισαγωγικές έννοιες ατομικής και πυρηνικής φυσικής
 2. Ραδιενέργεια
 3. Πυρηνικές ακτινοβολίες
 4. Μη πυρηνικές ακτινοβολίες
 5. Ανιχνευτές πυρηνικών ακτινοβολιών
 6. Προσδιορισμός Ραδιενεργών Συγκεντρώσεων και Ενεργοτήτων
 7. Ραδιοχρονολογήσεις
 8. Εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων στη Γεωλογία
 9. Εφαρμογές των ακτινοβολιών στην Ιατρική
 10. Φυσικές εφαρμογές των ιονιζουσών ακτινοβολιών
 11. Εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων στην Τεχνολογία
 12. Πυρηνική Ενέργεια
 13. Αρχές προστασίας από τις ακτινοβολίες (Ραδιοπροστασία)
 14. Μέθοδοι παραγωγής ραδιοΐσοτόπων
  Παράρτημα: Πίνακες