Συντακτικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Aʹ, Βʹ & Γʹ Λυκείου

22,90

N-id: 1776 Κατηγορίες: , , , , Ετικέτες: , Σελίδες: 368 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2023 ISBN: 978-960-456-611-2 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Ο αρχαίος ελληνικός λόγος είναι σύνθετος και παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες στις συντακτικές δομές του. Επομένως εκείνος που επιδιώκει να εντρυφήσει στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας οφείλει να μελετήσει και να αφομοιώσει τα συντακτικά φαινόμενα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Διδάσκοντας αρχαία ελληνικά για εικοσιπέντε έτη στην ιδιωτική εκπαίδευση μπόρεσα να αφουγκραστώ τις δυσκολίες των μαθητών και υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων ως προς την κατανόηση της δομής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να λειτουργήσει ως αρωγός στο μέλλον για τους μαθητές ωστε να υπερκερασουν οποιαδήποτε δυσκολία που ενδεχομένως συναντούν, αλλά και για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν αρτιότερα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Για αυτό υπάρχουν και μέρη της θεωρίας που είναι συνυφασμένα με τα, ανά τα έτη, ζητούμενα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Όλη η ύλη είναι ταξινομημένη σε ενότητες, στις οποίες εκτός από την ολοκληρωμένη θεωρία κάθε συντακτικού φαινομένου, παρουσιάζονται αρκετά παραδείγματα, με τα οποία ο μαθητής θα κατανοήσει πιο ολοκληρωμένα το συντακτικό φαινόμενο. Τα παραδείγματα προέρχονται από κείμενα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων που όλα αυτά τα έτη έχω διδάξει στους μαθητές μου στο πλαίσιο της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής θεματογραφίας. Οι κατά καιρούς παρατηρήσεις μας στη διδακτική αίθουσα επί των κειμένων, οι απορίες των μαθητών σε συγκεκριμένα φαινόμενα αλλά και ο προσωπικός μου ζήλος να μυήσω τους εφήβους στη γοητεία της Ελληνικής γλώσσας της εποχής των κλασικών χρόνων, υπήρξαν οι παράγοντες που συντέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου, η συγγραφή του οποίου διήρκεσε τέσσερα χρόνια.

Μετά από κάθε διδακτική ενότητα ενσωματώνεται ένα μεγάλο μέρος ασκήσεων, για να εφαρμόσει και να εμπεδώσει ο μαθητής την διδασκόμενη θεωρία. Ωστοσο, επειδή ο μαθητής, στο πλαίσιο της εξάσκησής του επιθυμεί να γνωρίζει αν οι απαντήσεις του και η μετάφραση των αποσπασμάτων που του δίνονται για εξάσκηση είναι σωστές, παρατίθενται και οι απαντήσεις των ασκήσεων.

Εύχομαι και ελπίζω το ανά χείρας βιβλίο να συμβάλει αποφασιστικά στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού λόγου και να βοηθήσει μαθητές, υποψηφίους, φοιτητές και καθηγητές της αρχαίας ελληνικής να γνωρίσουν ουσιαστικα το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού λόγου.

Διονύσιος Κόκλας