Τα νέα ελληνικά για ξένους

N-id: 0620 Κατηγορία: Σελίδες: 416 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 1999 ISBN: 960-231-037-5 Έκδοση: 3η έκδοση αναθεωρημένη Εκδόσεις: Ίδρυμα Mανόλη Tριανταφυλλίδη

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές άρχισε να γίνεται συστηματικά στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1970. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου συνάντησε πολλές δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου του, και μια από τις κυριότερες ήταν η έλλειψη κατάλληλου διδακτικού βιβλίου που να προσφέρει μια ολοκληρωμένη μορφή της νέας ελληνικής. Για να καλύψουν την έλλειψη αυτή οι διδάσκουσες ανέλαβαν να συγγράψουν μέθοδο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), ακαδημαϊκού σήμερα και ομότιμου καθηγητή Αγαπητού Τσοπανάκη.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1973 και από τότε ανατυπώθηκε δεκαπέντε φορές και επανεκδόθηκε δύο, με βελτιώσεις και σημαντικές αλλαγές. Στη νέα έκδοση, η οποία είναι βελτιωμένη και ανανεωμένη, έχει προστεθεί και η μετάφραση του λεξιλογίου στα αγγλικά και στα ρωσικά, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει τόσο τους διδασκόμενους όσο και τους διδάσκοντες.
Συνεργασία του Διδακτικού Προσωπικού του Σχολείου Nέας Eλληνικής Γλώσσας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Φανή Βαλσαμάκη – Τζεκάκη, Σμαρώ Βογιατζίδου, Δανάη Γκιώχα – Περγαντή, Ελένη Δεμίρη – Προδρομίδου, Ζαφειρούλα Καμαριανού – Βασιλείου, Αλεξάνδρα Κανέλλου – Θανάσουλα, Ιωάννα Καραμανιτάκη – Αστεριάδου, Δέσποινα Νικολαΐδου – Νέστορα, Ευαγγελία Παναγοπούλου, Αριστέα Νικολέτα Συμεωνίδου – Χριστίδου, Σαπφώ Τλούπα, Νιόβη Αγγελική Τρύφωνα – Αντωνοπούλου, Θεοδώρα Χατζή – Δημητριάδου, Aννα Χατζηπαναγιωτίδου.