Τζήμας Γ. Παναγιώτης

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ξύπνησε από τις βροντές και αστραπές μιας καταιγίδας συνοδευόμενες από τις ομοβροντίες του πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού, που ακούγονταν καθαρά στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά της Καστοριάς.
Για την Ελλάδα ήταν η πρώτη μέρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της περιπέτειας ενός αδελφοκτόνου πολέμου, που ακολούθησε και ουσιαστικά, δεν θα τελείωνε ως το φθινόπωρο του 1949.
Όλα τα γεγονότα που έζησε κατ' αυτήν την περίοδο των εννέα χρόνων με φανερή την απειλή κατά της Μακεδονίας είχαν μείνει στη μνήμη του σαν μια κινηματογραφική ταινία και το ενδιαφέρον του να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις σχετικά μ' αυτά τα γεγονότα παρέμενε αμείωτο.
Μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του (εξατάξιο γυμνάσιο) πήγε για πανεπιστημιακές σπουδές στο Μοντρεάλ του Καναδά, όπου μπήκε στην πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου McGill University, από την οποία απεφοίτησε το 1957 με το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
Παράλληλα όμως με τις σπουδές και την επαγγελματική του απασχόληση (σε Καναδά και Ελλάδα), ασχολήθηκε με την μελέτη ιστορικών στοιχείων προερχομένων από διάφορες πηγές, πάντοτε έχοντας κατά νουν τις περιπέτειες της Ελλάδος και, φυσικά, ιδιαίτερα της Μακεδονίας.
Έτσι, όταν το φθινόπωρο του 1991 προέκυψε το κρατίδιο των Σκοπίων μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες στο Μοντρεάλ του Καναδά, που ήταν σε θέση να δώσει πλήρη πληροφόρηση στον Ελληνισμό καθώς και στους δημοσιογράφους και πολιτικούς της χώρας για τους λόγους που η Ελλάδα δεν ήταν δυνατό να αναγνωρίσει αυτό το κράτος με το όνομα «Μακεδονία».
Αυτό το όνομα είναι το όχημα του ακραίου εθνικισμού των Σκοπίων και των εδαφικών διεκδικήσεών τους εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Η επιλογή των άρθρων του που δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο είναι μια ένδειξη της δραστηριότητάς του στον τομέα της πληροφόρησης για τη Μακεδονία.

Βιβλία του Συγγραφέα