Τσόγκας Ε. Χρήστος

Τσόγκας Ε. Χρήστος

Ο Χρήστος Τσόγκας γεννήθηκε στην Καλαμαριά. Το 1946 η οικογένεια μετακινείται στη Δράμα. Είναι διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός από το Α.Π.Θ., πτυχιούχος Υδραυλικός Μηχανικός από το Ι.Η.Ε. Delft Ολλανδίας και κάτοχος Μ.Sc. από το University of Newcastle upon Tyne της Αγγλίας.
Μετά από σύντομη σταδιοδρομία στην Ειδική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων Θεσσαλίας, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής Υδραυλικών Έργων στο Κ.Α.Τ.Ε. της Λάρισας και, αργότερα, στο Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης, του οποίου εξελέγη Αντιπρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες, το 1989 και το 1992. Δίδαξε σε ξένα Πανεπιστήμια και συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Από το 1994 μέχρι το 2004 χρημάτισε Πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και με την άοκνη προσπάθεια του εργατικού δυναμικού, κατάφερε να καθαρίσει τον Θερμαϊκό από τα λύματα, που επί χρόνια χύνονταν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Ένωσε τους δύο Οργανισμούς (Ύδρευσης και Αποχέτευσης), δημιουργώντας την Ε.Υ.Α.Θ., έδωσε τέλος στη λειψυδρία που μάστιζε τη πόλη, εισήγαγε την εταιρία στο Χρηματιστήριο και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Μάιο του 2004 απεχώρησε.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 12 τεχνικά βιβλία, δύο λογοτεχνικά, μια ποιητική συλλογή και ένα πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ποιήματος-διηγήματος.
Έχει 4 κόρες και τον χρόνο του τον μοιράζεται ανάμεσα στην Καλαμαριά και το Μεσόκωμο, όπου ασχολείται με το αμπέλι του και την παραγωγή κρασιού.

Βιβλία του Συγγραφέα