Τσίγκανος Κανάρης

Τσίγκανος Κανάρης

Ο Κανάρης Τσίγκανος είναι ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγo.
Δίδαξε για δεκαετίες στα Πανεπιστήμια Σικάγo και Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Παρισιού (Γαλλίας), Λουβαίνης (Βελγίου), Αγίου Ανδρέα (Σκωτίας), Τορίνο (Ιταλίας), Πόρτο (Πορτογαλίας), Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε δευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και εθνικός εκπρόσωπος στην επιστημονική επιτροπή της ESA/SPC.
Είναι συγγραφέας διδακτικών εγχειριδίων Φυσικής (Θεωρητική Μηχανική) και Αστροφυσικής (Αστροφυσική Πλάσματος) και έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης (Απειροστικός Λογισμός Thomas) και εκλαΐκευσης της Αστρονομίας (Το Αθέατο Σύμπαν).
Έχει δημοσιεύσει πλέον των 250 ερευνητικών εργασιών στην Αστροφυσική και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες διαστημικών αποστολών (Solar Orbiter) και ηγείται της Ελληνικής ερευνητικής ομάδας για την κατασκευή του δορυφορικού Ηλιακού στεμματογράφου (Proba 3).
Θέματα της έρευνάς του είναι η Θεωρητική Αστροφυσική και η Μαγνητοϋδροδυναμική με εφαρμογές στον Ήλιο μας, τη γένεση των αστέρων και τη μελέτη πιδάκων πλάσματος (jets) από νεογέννητους αστέρες, γαλαξιακούς ιδιόμορφους πυρήνες και μελανές οπές.

Στείλτε email στον συγγραφέα

Στοιχεία επικοινωνίας
Tel./Fax: +30.210.7276915, 6948888884
email: [email protected]
Personal webpage: http://users.uoa.gr/~tsingan/CV.pdf

Βιβλία του Συγγραφέα