Ιστορία

Το επετειακό λεύκωμά μας

Το 2009, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών δημιουργίας, κυκλοφορήσαμε μια ειδική επετειακή έκδοση, με πλήθος πληροφοριών και φωτογραφιών από τα 60 και πλέον χρόνια της εταιρείας μας, η οποία είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή.

Ιστορία - Εκδόσεις Ζήτη
Πελαγία Ζήτη - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

Η ιστορία μας από το 1959 βήμα-βήμα

H ιστορία των Εκδόσεων Ζήτη ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη το 1959, όταν η Πελαγία Ζήτη αναλαµβάνει να στοιχειοθετήσει τα πρώτα πανεπιστηµιακά συγγράµµατα της καριέρας της με την Varityper, µια πρωτοποριακή αμερικάνικη στοιχειοθετική µηχανή µε µαθηµατικά σύµβολα και ελληνικά στοιχεία. Με αυτή τη µηχανή γράφηκαν ολόκληρες σειρές συγγραµµάτων αείµνηστων καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου, ιδίως των Θετικών Επιστηµών και της Πολυτεχνικής Σχολής.

Παρακάτω θα βρείτε τα ορόσημα της ιστορίας των Εκδόσεων Ζήτη ανά δεκαετία:

Δεκαετία 1970

1975: Στοιχειοθεσίαι και Εκτυπώσεις Βιβλίων Πελαγία Ζήτη & Σία OΕ - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

1975: Στοιχειοθεσίαι και Εκτυπώσεις Βιβλίων Πελαγία Ζήτη & Σία OΕ

Tο 1975 η ατοµική επιχείρηση της Πελαγίας Ζήτη διευρύνεται με την είσοδο του συζύγου της Xαράλαµπου Zήτη, επίσης έµπειρου στοιχειοθέτη, που εργαζόταν ως προϊστάµενος λινοτυπίας στην εφηµερίδα «Θεσσαλονίκη». Ιδρύεται η εταιρεία «Στοιχειοθεσίαι και Εκτυπώσεις Βιβλίων Πελαγία Ζήτη & Σία OΕ».

Με εφευρετικότητα και συνεχείς δοκιµές ο Χαράλαµπος Ζήτης τελειοποιεί τεχνικές που συνδυάζουν τη λινοτυπία µε τη στοιχειοθετική µηχανή Varityper και εκτύπωση µε Offset, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της εύκολης και οικονοµικής αναπαραγωγής των βιβλίων.

Το χαµηλό κόστος κινεί το ενδιαφέρον πολλών καθηγητών του ΑΠΘ, καθώς και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και Φροντιστηρίων για έκδοση των σηµειώσεών τους σε βιβλία. Το πέρασµα από τις πολυγραφημένες χειρόγραφες σηµειώσεις στο έντυπο σύγγραµµα αυξάνει την πίεση ευθύνης στο συγγραφέα για σωστή ελληνική απόδοση της ορολογίας της επιστήµης του. Με τη µέθοδο αυτή έχουν κυκλοφορήσει και κυκλοφορούν ακόµη πολλές σειρές βιβλίων καθηγητών του ΑΠΘ.

1979: Ανάπτυξη και δηµιουργία - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

1979: Ανάπτυξη και δηµιουργία

Το 1979 η εταιρεία πρωτοποριακά εισήγαγε τον πρώτο εικονοθέτη (imagesetter), δηλαδή εκτυπωτή πολύ υψηλής ανάλυσης που τύπωνε σε φωτογραφικό φιλµ. Άρχισε έτσι η ηλεκτρονική φωτοστοιχειοθετική εποχή που κατάργησε τα µέταλλα και τη μηχανική στοιχειοθεσία. Τα τυπογραφικά στοιχεία έγιναν φιλµ, οι σελίδες κειµένου έγιναν φωτογραφικό χαρτί και άρχισαν να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες της εκτύπωσης offset.

Δεκαετία 1980

1984: Προοίµιο µιας νέας εποχής - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

1984: Προοίµιο µιας νέας εποχής

Το 1984 μπαίνει στην επιχείρηση ο Nικόλαος Χ. Zήτης. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίζεται στην αγορά ένας επαναστατικός υπολογιστής, ο Macintosh, που λίγο αργότερα θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που παράγονται τα κάθε είδους έντυπα. Η εµφάνιση, το 1986, του πρώτου εκτυπωτή λέιζερ φέρνει επανάσταση στον χώρο των γραφικών τεχνών.

Oι Εκδόσεις Ζήτη παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις από την πρώτη στιγµή και, µε πρωτοπόρα διορατικότητα, προετοιµάζουν την είσοδο του εκδοτικού οίκου στη νέα τεχνολογία.

1986: Βιβλιοπωλείο Ζήτη

Το Βιβλιοπωλείο Ζήτη ανοίγει το 1986 στην οδό Aρµενοπούλου 27, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φέρνει τα βιβλία των Εκδόσεων Ζήτη στην καρδιά της φοιτητικής συνοικίας, απέναντι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο. Το βιβλιοπωλείο διεκπεραιώνει τις λιανικές πωλήσεις των Εκδόσεων Ζήτη και άλλων εκδοτών, αλλά και σηµαντικό µέρος της χονδρικής διακίνησης.

1989: Η είσοδος στη νέα ηλεκτρονική τεχνολογία (DTP)

Το 1989 η εταιρεία εγκατέστησε τους πρώτους της ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Macintosh) περνώντας στη νέα ηλεκτρονική σελιδοποίηση και επεξεργασία κειµένων, γραφικών και εικόνων. Μέσα σε λίγα χρόνια η επικράτηση της επιτραπέζιας παραγωγής εντύπων (Desktop Publishing) είναι πλέον γεγονός. Έκτοτε οι υπολογιστές και ο άλλος σχετικός εξοπλισµός στο ατελιέ των Εκδόσεων Ζήτη αυξάνεται και ανανεώνεται συνεχώς. Παράλληλα ενισχύεται η καθετοποίηση, πράγµα που επιτρέπει αποτελεσµατικό ποιοτικό έλεγχο και συνεχή ροή παραγωγής.

Δεκαετία 1990

Ιστορία - Εκδόσεις Ζήτη

1996: Βιβλιοπωλείο στην Αθήνα

Το Mάιο του 1996 η Ένωση Εκδοτών Βιβλίου Θεσσαλονίκης δηµιουργεί ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, στη «Στοά του Bιβλίου». Εκεί διατίθενται όλα τα πανεπιστηµιακά συγγράµµατα και σχολικά βοηθήµατα των Εκδόσεων Ζήτη.

1996: Περιοδικό «Εκπαιδευτικοί Προβληματισμοί»

Το περιοδικό «Εκπαιδευτικοί Προβληματισμοί» εκδίδεται από το 1996 μέχρι το 2007 ως συμβολή των Εκδόσεων Ζήτη στην προσπάθεια των μαχόμενων εκπαιδευτικών για αποτελεσματική διδακτική προσφορά. Tη γενική εποπτεία της έκδοσης είχε ο Γεώργιος Παντελίδης (ομότιμος καθηγητής EMΠ) και ειδικοί συνεργάτες ήταν οι Δ. Κυριάκος (καθηγητής AΠΘ), Θ. Ξένος (καθηγητής ME), Δ. Πασχαλίδης (καθηγητής ME) και K. Tσίπης (καθηγητής AΠΘ).

1997: Oι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

1997: Oι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις

Tον Iούνιο του 1997 ολοκληρώνεται η κατασκευή κτιρίου 3000 τµ στο 18ο χλµ. Θεσσαλονίκης-Περαίας και στεγάζονται εκεί όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Το εργοστάσιο διαθέτει πλήρες ηλεκτρονικό ατελιέ γραφικών τεχνών, εικονοθέτες, εκτυπωτικά µηχανήµατα offset. Στην παραγωγή απασχολούνται 35-40 άτοµα (γραφίστες, χειριστές υπολογιστή, χειριστές offset, βιβλιοδέτες και διοικητικό προσωπικό), ενώ οι µόνιµα συνεργαζόµενοι συγγραφείς υπερβαίνουν τους 300.

1998: Oι Εκδόσεις Ζήτη στη ΒΙΒΛΙOΝΕΤ

Oι Εκδόσεις Ζήτη συµµετέχουν στο ∆.Σ. της εταιρείας «Bιβλιονέτ AE» κατά την ίδρυσή της (Oκτώβριος 1998). Η Βιβλιονέτ έχει σκοπό τη βιβλιογραφική παρουσίαση και εκµετάλλευση των ελληνικών τίτλων. Περιλαµβάνει πληροφορίες για 150.000 τίτλους βιβλίων που εκδόθηκαν στη χώρα µας και για 82.000 δηµιουργούς.

Δεκαετία 2000

2000: Oι Εκδόσεις Ζήτη στο Internet

Τα πρώτα βήµατά µας στο Internet ξεκινούν το 1997. Το πρώτο web site των Εκδόσεων Ζήτη, υποστηριζόµενο από τον ηλεκτρονικό κατάλογο, λειτουργεί το 2000 µε πληροφορίες για τις εκδόσεις και τις δραστηριότητές µας, υποστήριξη της επικοινωνίας κοινού-συγγραφέων κ.λπ.

2001: Αποθήκη στην Αθήνα

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση βιβλιοπωλείων και χονδρεµπόρων το καλοκαίρι του 2001 επεκτείναµε την παρουσία µας στην Αθήνα µε την ίδρυση κεντρικής αποθήκης στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια. Η αποθήκη διακινεί τις χονδρικές πωλήσεις των εκδόσεών µας. Tο 2006 η αποθήκη των Εκδόσεων ΖΗΤΗ στην Αθήνα µεταφέρεται σε νέο κατάστηµα επί της οδού Ασκληπιού 60.

2004: Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο

Ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου store.ziti.gr µε παραγγελίες βιβλίων µέσω Internet και παράδοση σε όλα τα σηµεία της ελληνικής επικράτειας µε ταχυδροµική αντικαταβολή. Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο φέρνει τους τίτλους των Εκδόσεων Ζήτη κοντά στις αποµακρυσµένες περιοχές και σταδιακά γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

2005: Βιβλία για το Δημοτικό

Oι Εκδόσεις Ζήτη µπαίνουν δυναµικά στον χώρο των σχολικών βιβλίων και παραµυθιών για παιδιά του ∆ηµοτικού.

2007: Ανακαίνιση του βιβλιοπωλείου Θεσσαλονίκης

Tον Μάιο του 2007 ανακαινίστηκε το βιβλιοπωλείο Ζήτη στην οδό Αρµενοπούλου. Με την ευκαιρία της ανακατασκευής οργανώνεται καλύτερα η διανοµή των συγγραµµάτων στους φοιτητές. Στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε βιβλία για το ∆ηµοτικό, το Γυµνάσιο, το Λύκειο, για ΑΕΙ/ΤΕΙ και ποικίλης ύλης.

2008: Σύγχρονο βιβλιοδετείο - Ιστορία Εκδόσεων Ζήτη

2008: Σύγχρονο βιβλιοδετείο

Tο ∆εκέµβριο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, στον χώρο των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, σύγχρονης µονάδας βιβλιοδεσίας για την εξυπηρέτηση της πλήρως καθετοποιηµένης παραγωγής βιβλίων.

2009: Λογοτεχνικές εκδόσεις για µικρούς και µεγάλους

Από το 2009 οι Εκδόσεις Ζήτη εισέρχονται συστηµατικά στον χώρο των λογοτεχνικών εκδόσεων. Αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις, οι εκδόσεις µας, ύστερα από προσεκτική επιλογή, προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό µυθιστορήµατα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά, τα οποία χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους επίπεδο τόσο όσον αφορά στο περιεχόµενο όσο και στο κοµµάτι της αισθητικής.

Δεκαετία 2010

2010: Πρόγραµµα «Εύδοξος»

Oι εκδόσεις ΖΗΤΗ συµµετέχουν στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Oλοκληρωµένης Διαχείρισης Συγγραµµάτων ΕΥΔΟΞΟΣ, ενισχύοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να βελτιώσει τον τρόπο διανοµής πανεπιστηµιακών συγγραµµάτων στους φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ-ΤΕΙ.

2011: Tα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία των Εκδόσεων Ζήτη

Κυκλοφορούν τα πρώτα ψηφιακά/ηλεκτρονικά βιβλία των Εκδόσεων ΖΗΤΗ σε pdf και e-pub format από εξειδικευµένα on-line καταστήµατα.

2013: Βιβλιοπωλείο Αθηνών σε νέα διεύθυνση

Το βιβλιοπωλείο μας στην Αθήνα μεταφέρεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 22.

2017: Αλλαγή εταιρικής μορφής

Η εταιρία «Πελαγία Ζήτη & Σια ΟΕ» αλλάζει την εταιρική της μορφή σε «Πελαγία Ζήτη & Σια ΙΚΕ».

2019: Δημιουργία καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου

Το καλοκαίρι του 2019 ξεκινά, στον χώρο των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, η λειτουργία και καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου.