Πράξη υποτέλειας

Η πιο μελανή σελίδα του 1821

4,77

N-id: 0793 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 56 Σχήμα: 12 x 20.5 Xρονολογία: 2001 ISBN: 960-431-724-5 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Από την έναρξη κιόλας της Επανάστασης του 1821 φάνηκε καθαρά ότι ο αγώνας δε θα ήταν μόνο εθνικοαπελευθερωτικός αλλά και ταξικός. Η ελληνική άρχουσα τάξη, κοτσαμπάσηδες, φαναριώτες, επίσημο ιερατείο, φορτωμένη με προνόμια οικονομικά και κοινωνικά που της είχε παραχωρήσει από το 1453 ακόμα ο Τούρκος κατακτητής έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της να εμποδίσει την εθνική απελευθέρωση των υπόδουλων και, όταν αυτό αποδείχτηκε αδύνατο κάτω από το γενικό ξεσήκωμα του λαού, τότε μόνο μπήκε στον αγώνα, πάντοτε προσβλέποντας στη διατήρηση της κυριαρχίας της και μετά τη λήξη του.
Οι εσωτερικές ταξικές αντιθέσεις οδήγησαν σε εμφύλιο σπαραγμό και στο ανελέητο κυνηγητό των αγωνιστών και ιδιαίτερα της ηγεσίας τους. Στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου οι συντηρητικές δυνάμεις επέβαλαν την κυριαρχία τους στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας, που σιγά σιγά εξασθενούσε, ωσότου η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των πρώτων οριστικά. Η διαμάχη και οι ταξικές αντιθέσεις διατηρήθηκαν ως το τέλος του αγώνα με τελικό επικυρίαρχο τη συντήρηση. Οι φυλακίσεις, οι διωγμοί αλλά και οι δολοφονίες λαοπρόβλητων αγωνιστών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή.
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αντιδραστικών έπαιξε η Αγγλία. Γύρω στα 1824-1825 ο αγώνας ενάντια στους Τούρκους περνούσε από νέα φάση. Οι αγγλόφιλοι πράκτορες με επικεφαλής τον Αλέξ. Μαυροκορδάτο πίεζαν ασφυκτικά να θέσουν το υπό εκκόλαψη νέο κράτος στο άρμα της Αγγλίας. Η χρυσή ευκαιρία δόθηκε, όταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος του Ιμπραήμ εμφανίστηκε στα παράλια της Πελοποννήσου. Εκμεταλλευόμενος ο Ιμπραήμ τη διχαστική έξαρση ανάμεσα στους Έλληνες κατόρθωσε να επιβάλει την κυριαρχία του. Η Επανάσταση ουσιαστικά ξεψυχούσε. Οι οπλαρχηγοί κυνηγημένοι, ο λαός ακαθοδήγητος και σαστισμένος. Η αρνητική στάση της τσαρικής Ρωσίας αλλά και της Γαλλίας συνέτεινε στην απογοήτευση. Τότε ακριβώς ξεδιπλώνεται πιο αποτελεσματικά η δολοπλοκία της αγγλικής φατρίας να σπρώξει τους Έλληνες στην κηδεμονία και κυριαρχία της Αγγλίας. Η επαίσχυντη «Πράξη Υποτέλειας» δεν είναι πια μακριά.

Περιέχει:

  • Πράξη Yποτέλειας
  • Oι αντιδράσεις
  • Tα δυο Eικοσιένα