Η Αράχνη

14,31

N-id: 1340 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 288 Σχήμα: 14 x 21 Xρονολογία: 2009 ISBN: 978-960-456-156-8 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Η συσχέτιση του φαινομένου EPR (ή κβαντικού εναγκαλισμού – entanglement) και της σκουληκότρυπας (wormhole, που φωλιάζει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας) αποτελεί την κεντρική ιδέα επιστημονικής φαντασίας στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Η Αράχνη” του Παπαδόπουλου Χ. Πρόδρομου (π.χ. σελίδες 25, 203-212, 240, 275-279 κλπ), που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ζήτη το 2009.

Η συσχέτιση αυτή στο βιβλίο αυτό μοιάζει να είναι προφητική, διότι από το 2013 οι Maldacena, Takayanagi, Suskind, και άλλοι, έδειξαν για πρώτη φορά πως μια σκουληκότρυπα ισοδυναμεί μ’ έναν κβαντικό σύνδεσμο EPR (κβαντική σύμπλεξη ή εναγκαλισμό) ανάμεσα σε δύο διαφορετικές περιοχές χρόνου και χώρου του σύμπαντος, που μπορεί να συνδέσει τόσο μαύρες τρύπες (γέφυρες Einstein-Rosen), όσο και στοιχειώδη σωματίδια της ύλης όπως τα quarks των νουκλεονίων. Η τελευταία περίπτωση μπορεί όμως να οδηγήσει σύντομα σε πειραματικό έλεγχο της νέας αυτής θεωρίας (π.χ στον αδρονικό επιταχυντή CERN της Γενεύης), και ίσως στη συνέχεια στην σύνθεση μιας νέας επαναστατικής θεωρίας κβαντικής βαρύτητας, που είναι το ζητούμενο σήμερα στη φυσική. Δηλαδή υπαγορεύεται η ισοδυναμία Wormhole = EPR

Λέξεις κλειδιά, στο Google, για την διαπίστωση των παραπάνω: quantum entanglement & black holes & wormholes

Π.χ. Σχετικά άρθρα ενημέρωσης:

quantum frontiers.com
www.extremetech.com
news.sciencemag.org

Παπαδόπουλος Χ. Πρόδρομος, καθηγητής φυσικής στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών


Το χρώμα του όμορφου πλανήτη των ανθρώπων οφείλεται στους ωκεανούς και στην ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει. Δεν είναι όμως ο μοναδικός ωραίος πλανήτης στον απέραντο ουρανό. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια άλλοι, ωραιότεροι απ’ αυτόν. Αμέτρητες ανταύγειες του απείρου αναπηδούν από το χάος των μορφών και πλέκουν ιστορίες παράδοξων πλασμάτων που κατοικούν σ’ αυτούς. Στο θέατρο της γαλάζιας Γης παίζεται το σενάριο των ανθρώπων. Είναι δίποδα με ανεπτυγμένο εγκέφαλο, που εξελίσσονται ολοένα και γρηγορότερα. Κατασκευάζουν μηχανές, που αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο από τον εύθραυστο δημιουργό τους. Οι μηχανές παράγουν άλλες μηχανές. Η ανέλιξη αυτή κρύβει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στον άνθρωπο και στα δημιουργήματά του. Αιώνα με αιώνα οι μηχανές μοιάζουν ακόμη περισσότερο σε ζωντανά πλάσματα με παράδοξη συνείδηση. Τα αισθήματά τους, όμως, για λόγους ασφάλειας πρέπει να ελέγχονται από το δημιουργό τους. Σιγά-σιγά ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα εξελίσσεται σε κάτι που μοιάζει εξαιρετικά με ζωντανό πλάσμα, μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κοσμική μηχανή. Είναι η σύνθετη διαπλανητική κοινωνία ανθρώπων και μηχανών. Στη γειτονιά αυτή του Ήλιου ο άνθρωπος χτίζει τον παράδεισό του.
Ένα παράδοξο φυσικό φαινόμενο, που ανακαλύφθηκε τον εικοστό αιώνα από τους ερευνητές Einstein, Podolsky, Rosen, είχε γραφτεί στην ιστορία με τα αρχικά γράμματα των τριών ονομάτων τους. Ονομάζεται φαινόμενο EPR και στο χώρο των επικοινωνιών μπορεί να καταργήσει εντελώς τις αποστάσεις. Γύρω στο 3070 μ.Χ. η επικοινωνία των μηχανών και των ανθρώπων βασίζεται αποκλειστικά στο EPR. Ο κόσμος τώρα των ανθρώπων γίνεται αβυσσαλέος. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ολόκληρο πλέον το σύμπαν, με τρισεκατομμύρια άστρα-ήλιους και πλανήτες, μοιάζει και αυτό με μικρή γειτονιά. Οι ουρανοί, με τα μυστικά τους, ξετυλίγονται μπρος στα άγρυπνα μάτια των ρομπότ. Έτσι όμως ανοίγουν οι πύλες της κοσμικής βράνης, που κρατούσαν ένα φριχτό μυστικό. Το εξωγήινο μυστικό ίσως είναι έτσι, όπως δεν το φαντάστηκαν οι άνθρωποι μέχρι τότε. Και όμως η επιστήμη της Κυβερνητικής είχε αγγίξει το μυστήριο αυτό εδώ και χίλια χρόνια, πριν τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο της σκοτεινής εποχής. Παρέμενε όμως τραγικά ξεχασμένο. Η αναπάντεχη εμπλοκή προκαλεί απόκοσμο τρόμο. Μια κραυγή αγωνίας. Μια θρυαλλίδα θριάμβου.


Περιεχόμενα

  • Εισαγωγή
  • Εκπαίδευση
  • Η ασθένεια του φιδιού
  • Αναλεθάν
  • Κονκισταδώρ
  • Αμοργός
  • Προσφωνήσεις
  • Νέα Ατλαντίδα
  • Νέα Ρώμη
  • Βαβυλών η εσχάτη